2.2 Milyar Dolarlık vurgun! Squid coin patladı
40 bine yakın yatırımcı neye uğradığını şaşırdı.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Squid Game oyuna getirdi. 2.2 milyar dolarlık vurgun. Dünyayı kasıp kavuran Squid Game dizisinden ilham alan Squid token, piyasaya çıktıktan bir hafta sonra yüzde 110 bin değer kazandı. Dün değer sıfırlandı, siteye kilit vuruldu, 40 bine yakın yatırımcı neye uğradığını şaşırdı.
Netflix'in rekor kıran dizisinden esinlenerek piyasaya sürülen Squid Game (SQUID) tokeni, Coinmarketcap'te (CMC) listelendikten sonra hızlı bir yükseliş kaydetti. 0.012 seviyelerinde kripto sektörüne adım atan token, sadece 1 haftada yüzde 110 bin değer kazanarak yatırımcılarının yüzünü güldürdü.
Akşam'dan Bülent Şanlıkan'ın haberine göre Token, 29 Ekim itibariyle 2.2 milyar dolar işlem hacmine ulaşarak CMC'de en fazla değer kazananlar arasında yer aldı. Ancak bazı yatırımcılar, sosyal medyada tokenlerini satamadığını yazdı. Çünkü dikkatlerden kaçan bir şey vardı.
Yatırımcının Squid tokeni satabilmesi için başka bir coin olan 'Marbles'ı da alması gerekiyordu. Yani bir Squid'i, 1 adet Marbles karşılığında satabilecekti. Proje hayata geçirildiğinde aslında bu White Paper'da (sözleşmede) yazıyordu.
100 DOLARA 1.5 MİLYON DOLAR KAZANDIRDI
Önlenemez bir artış söz konusu olunca yetkililer 'anti damping' teknolojisini kullanarak bu oranı önce 3/1'e getirdi. Artık tokenin satışı daha da imkansız oldu ve 1 Squid 3 bin 124 dolar seviyesine dayandı. Ellerindeki nakiti Marbles almak için kullanan yatırımcılar oranın önce 5/1'e adından 10/1'e çıktığını gördü.
Yüzde 45 binden fazla artış gösteren token, sahiplerinin cüzdanlarına milyon dolar olarak yansıdı. İlk piyasaya çıktığı gün tokene 100 dolar yatıran kişi, dün sabah 1.5 milyon doların sahibi olarak uyandı. Sözleşmeden haberi olmayan kullanıcılar yatırıma devam edince zirveye tırmanan grafikte satış işlemi neredeyse hiç görülmedi. Hâl böyle olunca 'dolandırıcılık' iddiaları gündeme geldi.
CoinMarketCap de Squid token ile ilgili "Kullanıcıların bu tokeni PancakeSwap'te satamadıklarına dair birden fazla rapor alındı. Lütfen dikkatli olun" diyerek uyardı.
UYARILAR HAKLI ÇIKTI
Bu dolandırıcılık uyarılarının ne kadar haklı olduğu anlaşıldı. Sabah 9.00'da 37 dolar civarında seyreden SQUID 12.35'te 2.861 dolara fırladı. Ardından 5 dakika içerisinde 0.0008 dolara geriledi. Bu esnada projenin sitesi ve sosyal medya hesapları kapandı. Alım-satım imkansız hale geldi.
Böylece yatırımcıların ellerindeki SQUID kripto paralarının değeri sıfırlanmış oldu.
SQUID zirve anında yaklaşık 30 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşmıştı. Bu değer 5 dakika içinde tamamen buharlaşmış oldu.
Tüm bunların ardından CMC verilerine göre dün sabah tokenin değeri 51 dolardan 2 bin 861 dolara (yaklaşık 26 bin TL) yükseldi. Öğle saatlerinde ise dakikalar içerisinde tek mumda yüzde 99'luk düşüşle 0.005 dolara çakıldı ve tüm kazancı sildi.
Piyasalarda kötü bir gün geçiriyorsanız bir de Squid yatırımcısı olduğunuzu düşünün, hemen rahatlayacaksınız... pic.twitter.com/oxX554YKt4
— Şant Manukyan (@SantManukyan) November 1, 2021
'HACKER'LARLA SAVAŞAMIYORUZ'
Squid tokenin internet sitesi kapandı, sosyal medya hesabı Twitter tarafından şüpheli olarak işaretledi. Toplamda yaklaşık 40 bin kişinin dolandırıldığı tahmin ediliyor.
800 milyon arzı olan tokenin global Twitter adresinden yapılan açıklamada, "Hackerlar tarafından organizasyonlarımız ele geçirilmeye çalışıldı. Artık bununla mücadele etmekten yorulduk ve stres altındayız. Bu yüzden projeyi yürütmeye devam etmek istemiyoruz" ifadeleri yer aldı.
YÜKSEK GETİRİ, YÜKSEK RİSK
SODİMER (Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Derneği) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, kripto para piyasasını değerlendirdi: "Getiri yüksek olabilirken, kayıplar da bir o kadar yüksek oluyor. Kripto para birimleri, blokzincir teknolojisi üzerinden; transfer, ödeme ve yatırım olanağı sağlıyor. Bu paralar sadece şifreler kullanılarak yerleştirildiği sanal cüzdanlardan yine şifreler aracılığıyla kullanılabiliyor. Kullanıcının tespiti de şimdilik olanaksız. Halihazırda dünyada 4 bin 300'den fazla kripto para birimi, 301 tane de kripto para borsası var. Piyasanın toplam işlem hacmi 1.7 trilyon dolar civarında. Küresel Tüketici Anketi'ne göre Türkiye, kripto para sahipliği açısından dünyada 4'üncü iken, Avrupa'da ilk sırada."
BUNLARA DİKKAT
"Uzmanların görüşlerine başvurmadan ve teknik analiz bilmeden işlem yapanların sonu maalesef hüsranla bitebilir. Kredi çekerek, borçlanarak bu piyasaya girmek, kumar oynamak gibi. Güvenilir platformlarda işlem yapmak, cüzdan ve borsa şifrelerini iyi muhafaza etmek gerekiyor. Yüksek kazanç vaat eden dolandırıcıların açtığı trader hesaplardan da uzak durmak lazım."
YORUMLAR
Yorum Yap