3 ayda neler kaybettik! Bunun bedelini kim ödeyecek

AKP’nin “Hiçbir şey olmasa bile biz diyoruz ki kesinlikle bir şeyler oldu” tavrıyla seçim iptal edilmişti. Peki, seçimi yenilemenin maliyeti ne oldu?

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Milyonlarca İstanbul seçmeni, bugün yine sandık başına giderek oyunu kullandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, 820 binden fazla oy farkıyla Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı oldu.

6 Mayıs günü...

YSK tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenme kararı ve beraberinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının iptali kararı verilmişti.

İptal edilen 31 Mart seçimlerinden 23 Haziran’a dek, yaklaşık 3 ay geçti. 

#reklam#

AKP’nin simge haline gelen “Hiçbir şey olmasa bile biz diyoruz ki kesinlikle bir şeyler oldu” tavrıyla seçim iptal edilmişti.

Peki, AKP’nin bu tavrının devletin ve milletin cebine maliyeti ne oldu?

İlk olarak seçim harcaması…

31 MART’TA YAKLAŞIK 1 MİLYAR TL GİTTİ

31 Mart’ta Hazine'den siyasi partilere aktarılan mali yardımın en az 650 milyon TL olduğu gündeme gelmişti. Bu rakama YSK harcamalarını da eklemek gerekiyor.

2018 yılı bütçe verilerine göre, 24 Haziran seçimlerini gerçekleştirebilmek için bütçeden Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) temmuz sonu itibariyle aktarılan para 258 milyon 768 bin liraya ulaşmıştı. Söz konusu harcamanın tamamı sandık görevlileri, oy pusulalarının basımı, oyların taşınması ve benzeri hizmetler için kullanılmıştı.

2018 yılı bütçesinde yer alan 258 milyon 768 bin lirayı dikkate alacak olursak, 31 Mart’ta en az 908 milyon 768 bin TL harcandı.

YSK, 23 Haziran seçimleri için de sandık görevlileri, mühür, oy pusulası, ulaşım ve sayım ile ilgili masraf yaptı.

PANKARTLARA, AFİŞLERE, REKLAMLARA GİDEN MİLYONLAR

 31 Mart seçimlerinde bayrak, afiş, pankart ve reklamlar için milyonlarca lira harcayan partiler, seçimin iptaliyle beraber, 23 Haziran’da da harcamalarını yeniledi.  

#reklam#

23 Haziran seçimleri için partiler, bir kez daha bayrak, afiş, pankart ve reklamlar için milyonlarca lira harcadı.

Vatandaşa hizmet için harcanması beklenen milyonlar, tekrarlanan seçim çalışmalarına gitmiş oldu.  

YEREL SEÇİMLERİ 'HEDEFLEYEN' TEŞVİK PAKETLERİ

Hükümetin yerel seçimleri hedefleyerek açıkladığı çok sayıda teşvik ve kredi paketi bulunuyor. Bu ödemeler de devletin kasasından yani milletin cebinden çıktı.

Bu alanda en çok öne çıkan politikalar şu şekilde:

- İç pazarı hareketlendirmeyi hedefleyen ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve KDV (Katma Değer Vergisi) indirimleri. 31 Mart tarihinde sona ermesi beklenen konut, otomotiv, beyaz eşya ile mobilya alımları ve tapu harcında uygulanan vergi indirimi uygulaması 30 Haziran'a kadar uzatıldı.

- Kamu bankalarından kredi almış kuruluşların borçlarının yeniden yapılandırılması.

- İlave istihdam sağlayan işverenlerin çalışan ücreti, vergi ve SGK primleri gibi masraflarının ilk üç ay devlet tarafından İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması.

- Yükselen gıda enflasyonuna karşı kurulan tanzim satış yerlerinde sübvansiyonlu satış yapılması.

DOLAR VE EURO’DA DURUM NE OLDU

Mart seçimlerinden önceki cuma günü dolar/TL gün içinde 5.68’e kadar çıktı ve haftayı 5.58’den kapattı. 23 Haziran seçimleri öncesindeki cuma günü ise dolar/TL gün içinde 5.84’e kadar çıktı ve bunun biraz altında, 5.82’de günü kapattı. TL’nin dolar karşısındaki kaybı, iki seçim arasında geçen sürede de yüzde 4’ün üzerine çıktı. Dolar/TL’nin bu sürede ulaştığı en yüksek değer 6.25 oldu. 

#reklam#

Euro’nun yıl başından bu yana Türk Lirası karşısındaki kazancı yüzde 9’un üzerine çıkarken; 31 Mart seçimlerinden önceki cuma günü Euro/TL gün içinde 6.37’ye kadar çıktı ve haftayı 6.27’den kapattı. 23 Haziran seçimleri öncesindeki cuma günü ise Euro/TL günün en yüksek değeri olan 6.63’ten günü kapattı. TL’nin Euro karşısındaki kaybı, iki seçim arasında geçen sürede de yüzde 5’in üzerine çıktı. Euro/TL’nin bu sürede ulaştığı en yüksek değer 7.02 oldu.

SEÇİM İPTALİYLE SEÇMENİN CEBİNDEN ÇIKAN PARALAR

Türk ekonomisi seçim sürecinde kriz yaşarken, devletin kasasından teşvikler ve seçim harcamaları için milletin parası çıkarken, seçmen yani vatandaş da mağdur oldu.

31 Mart’ta oy verip tatile çıkan, memleketine giden vatandaşlar, 23 Haziran’da tekrar İstanbul’a gelmek durumunda kaldı.

Tatil programını iptal eden vatandaşlar, uçak, tren ve otobüs mastafını karşılayıp yeniden İstanbul’a taşındı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz