AK Parti’li eski vekilden hükümete uyarı: Şu anda tarlaya tohum atmak cesaret işi

25. ve 26. dönem AK Parti Karaman Milletvekili, Recep Konuk, artan girdi maliyetlerinin ardından çiftçinin üretim yapmakta zorlandığını ve desteklenmesi gerektiğini söyledi. Konuk, “Çarşı pazara gelmesini beklediğimiz bolluk maalesef gelmeyebilir” dedi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

25. ve 26. dönem AKP Karaman Milletvekili Recep Konuk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye tarımına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

22 yıl Türkiye'nin en büyük çiftçi kuruluşu olan Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBRLİK) Başkanlığı görevini de yapan Konuk, artan girdi maliyetleri altında ezilen çiftçilerin destelenmesi gerektiğini söyledi.

Konuk, üreticinin üstündeki yükü hafifletecek tedbirler ya da düzenlemelerin acilen alınmaması durumunda yaz aylarında çarşı pazarda bir bolluk yaşanmayacağını ifade ederek şunları söyledi: Torku’ya akbabalar üşüştü; Üç kuruşluk komisyon için....

“ŞU AN DA TARLAYA TOHUM ATMAK CESARET İŞİ”

*Bir yanda savaş, bir yanda artan enerji ve emtia fiyatları. Bir söylentinin, bir manipülasyonun sebep olduğu paniği, sosyal medyada, gazete televizyon haberlerinde gördük. Hem savaşın uzaması ihtimaline hem emtia fiyatlarındaki anormal fiyatlamanın sürmesi riskine karşı bu sene gıda ve tarım sektörü için özel bir yıl.

*Özel yıllar da özel tedbirler geliştirmeyi gerektirir, hızlı karar almayı gerektirir. Çarşı pazarda 2023 yılı üretim takvimine kadar yokluk yaşamamak için, bolluk ve bereket için bugünler kritik günler.

#reklam#

*Bugün vereceğimiz kararlar, alacağımız tedbirler önümüzdeki 1 yıldan fazla süreyi gıda arzında nasıl geçireceğimizi belirleyecek. O nedenle bugünkü öncelikli meselemiz bu sene tarım arazilerimizin bir karışını bile boş bırakılmamasını sağlamaktır. Bunun için öncelikle üreticiyi cesaretlendirmek zorundayız.

*Bunu lafın gelişi söylemiyorum. Hakikaten şu anda tarlaya tohum atmak büyük cesaret işi. Çiftçinin temel maliyet kalemleri tohum, gübre, zirai ilaç, sulama elektriği ve motorin.

*Gübre, sulama elektriği ve motorin fiyatları maalesef geçtiğimiz yıla göre katlanarak arttı. Bu üç maliyet kaleminde üreticinin üstündeki yükü hafifletecek tedbirler ya da düzenlemeler acilen alınmazsa yaz aylarında çarşı pazara gelmesini beklediğimiz bolluk maalesef gelmeyebilir, tüketicinin mutfak masrafı azalmayabilir.

“BU SENENİN TELAFİSİ YOK”

“Tedbir almak için, adım atmak için önümüzde çok kıymetli 4-5 hafta var” diyen Konuk, açıklamalarını şöyle sürdürdü:  Türkiye'nin en büyük çiftçi kuruluşu Konya Şeker'den rekor borç: 17.8 Milyar TL

*Çiftçi için motorin fiyatlarını düşüreceksek bugün düşüreceğiz. Gübre desteğini arttıracaksak bugün arttıracağız, sulama elektriği fiyatlarını aşağı çekeceksek bugün çekeceğiz. Bunu bu 4-5 hafta içinde yapmazsak çarşı pazarda bolluk beklentimiz muhtemelen 2023 yılı ortalarına ertelenecek.

#reklam#

*Çünkü tarımsal üretimin bir takvimi var. Konvansiyonel üretim için tohumun tarlaya ekimi de bahçelerde fide dikimi de bu 4-5 haftada gerçekleşecek. Bu takvim kaçtığı zaman bu senenin telafisi yok. Kıtlık yaşamamak için bazı ürünlerde özel tedbir almak zorundayız. Söylememe bile gerek yok bunlardan biri yağlı tohumlar ve özellikle ayçiçeği.

*Hele ki Ukrayna'daki savaşın devamı durumunda ekebildiğimiz kadar çok ayçiçeği ekmemiz gerekiyor ki yoklukla imtihan olmayalım. Ayçiçeğinin yanı sıra, şeker pancarı, hububat gibi ülke hayvancılığını da etkileyecek ürünler de domino etkisi sebebiyle yine özel önem vermemiz gereken ürünler.

*Çünkü ülkemiz hem bitkisel yağ hem kaba yem açığı olan bir ülke. Ayçiçeği, şeker pancarı ve hububat üretimindeki daralma doğrudan hayvancılığımızı ve hayvansal üretimimizi de olumsuz etkiliyor. Bizim bu ürün kalemlerinde 1 tonluk daralmaya bile tahammülümüz olmamalı.

“ÜRETİCİNİN CESARETİNİ ARTIRACAK ADIMLAR BUGÜN ATILMALI”

Stratejik ürünlerde çiftçinin desteklenmesi gerektiğini kaydeden Recep Konuk, sözlerini şöyle sürdürdü;

*Tarlalarımızda ekim başlarken üretici ekse bile mevcut durumda yağışların da iyi olması sebebiyle sulama yapmadan bu sezonu geçirme hayali kuruyor, gübre atmadan üretmeyi denemeyi düşünüyor.

#reklam#

*Özellikle İç Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da sulama yapmadan, gübre kullanmadan yapılacak üretim rekolte kaybı demektir ki, bu da rekolte kaybındaki oran kadar az et üretebilmemiz demektir.

*O nedenle ben bu senenin özel bir sene olduğu gerçeğinden hareketle eğer gübre, mazot ve sulama elektriğinde sektöre özel fiyat indirimi yapılamıyorsa bile söz konusu girdilerin en azından stratejik ürünler için destek ödemelerinin çiftçinin cesaretini arttıracak azami oranda yükseltilmesinin bu sene için elzem olduğunu düşünüyor ve üreticinin cesaretini arttıracak adımların hemen bugün atılmasını bekliyor ve umuyorum.

*Dibimizdeki savaş elbette bitebilir, emtia fiyatlarında yön elbette değişebilir. Ama ya değişmezse? Ne güzel söylemiş atalarımız; sen işini kış tut, yaz çıkarsa bahtına.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz