AYM iptal etti! Darısı bütün çift maaşlara

Anayasa Mahkemesi, öğretim üyesinin aynı zamanda Merkez Bankası’nda görevlendirilemeyeceğini belirtti.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Cumhurbaşkanlığı KHK’sını iptal etti. ‘Usul yönünden’ alınan hüküm, vicdanları yaralayan çift maaşlı bürokratlar için de sinyal oldu. 83 milyonun cebinden çıkan vergilerle yapılan kamudaki fazladan ödemeler için de benzer adımın atılması gerektiği yönünde beklenti oluştu.

Türkiye ‘huzur hakkı’, ‘prim’ adı altında kamuda çift maaş alan bürokratları konuşurken Anayasa Mahkemesi’nden dikkat çeken karar geldi. AYM, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kişiye özel kararnamesini iptal etti!

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Elif Haykır Hobikoğlu’nun geçen yıl MB Banka Meclisi’ne de seçilmesi kamuoyunda rahatsızlık yaratınca CHP konuyu AYM’ye taşıdı. Atamadan üç gün önce çıkarılan ve görevlendirmeye zemin teşkil eden Cumhurbaşkanlığı KHK’sının iptali talep edildi.

İMTİYAZLI BÜROKRATLAR İÇİN DE BİR DÜZENLEME YAPILSIN

#reklam#

Dosyayı görüşen yüksek mahkeme, öğretim üyelerinin aynı zamanda banka meclisi üyesi olabilmesini öngören 16 Mayıs 2020 tarihli kararı 3’e karşı 12 oyla iptal etti.

Gerekçede ‘Yasayla düzenlenmesi gereken konularda Cumhurbaşkanlığı kararı çıkarılamayacağı’ bildirildi. Kritik hüküm, benzer durumu içeren çift maaş için de beklenti oluşturdu. Bu yöndeki uygulamaları bitirecek önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.

AYM’NİN MERKEZ HÜKMÜ ÇİFT MAAŞA ÖRNEK OLSUN

Anayasa Mahkemesi, Merkez Bankası Banka Meclisi üyeliği ile öğretim üyeliği görevlerinin birleştirilebilmesini öngören ve çifte maaşın önünü açan Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı iptal etti.

3’e karşı 12 oyla alınan karar sonrası, ekonomik darboğazda çırpınan vatandaşın hakları gözetilerek, birden fazla maaş alan bürokratlar konusunda da benzer adımların atılması beklentisi oluştu. Vahim tabloya son verilerek haksız kazanç sağlanmanın engellenmesi gerektiği ifade edildi. Rekor kimde? İşte çift maaşlı bürokratlar

Türkiye’de son günlerde kamu kurumlarından ‘çift maaş’ alan bürokrat sayısındaki ifşaatlar gündemi meşgul ederken Anayasa Mahkemesi’nden dikkat çeken bir karar geldi. Yüksek mahkeme, Merkez Bankası Banka Meclisi üyeliği ile öğretim üyeliği görevlerinin birleştirilebilmesini öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı iptal etti.

#reklam#

AYM’nin kararı sonrası, ekonomik darboğazda kalan vatandaşın hakları da gözetilerek birden fazla maaş alan bürokratlar hakkında da bir adım atılması beklentisi oluştu. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Elif Haykır Hobikoğlu’nun geçen yıl Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla Merkez Bankası Banka Meclisi’ne de seçilmesi tepkilere neden olunca Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kararın iptali için AYM’ye başvurdu. Konuyu değerlendiren yüksek mahkeme, öğretim üyelerinin aynı zamanda banka meclisi üyesi olamayacağına kanaat getirdi.

16 Mayıs 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın bir maddesini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Öğretim üyelerinin aynı zamanda Merkez Bankası Banka Meclisi üyesi olabilmesini öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı, 3’e karşı 12 oyla iptal edildi.

Anayasa’ya göre özellikle kanunla düzenlenmesi gereken konularda Cumhurbaşkanlığı Kararı çıkarılamayacağı vurgulanan AYM kararında “Anayasa’da Cumhurbaşkanlığı Kararı ile düzenleneceği özel olarak öngörülen konulara ilişkin olmayan kuralın Anayasa’nın 104. Maddesinin on yedinci fıkrasının üçüncü cümlesini ihlal ettiği anlaşılmaktadır” değerlendirmesine yer verdi.

#reklam#

Karara karşı oy kullanan üyeler Rıdvan Güleç, Selahaddin Menteş ve İrfan Fidan; ortak karşı oy gerekçelerinde Merkez Bankası’nın bir kamu kurumu olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunarak, öğretim üyelerinin Yükseköğretim Kanunu’na göre kamu kurumlarında görevlendirilebileceğini belirtti. Ancak, oy çokluğu bu talebe aksi yönde olunca karar iptal edildi.

Resmi Gazete’de 16 Mayıs’ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’ndan 3 gün sonra İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Elif Haykır Hobikoğlu Merkez Bankası Banka Meclisi’ne seçilmişti.

Hobikoğlu’nun atanması, eski MHP milletvekili Mustafa Haykır’ın kızı olması nedeniyle de dikkat çekmişti. Atama kararı ‘kişiye özel düzenleme’ olarak eleştirilmiş, CHP de atamaya dayanak oluşturan Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın iptali sitemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Karar

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz