Akbank'a 700 milyon Dolarlık ikinci sendikasyon
Akbank, yenilediği sendikasyon kredisi ile Türkiye ekonomisine 700 milyon Dolar destek sağladı.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
367 gün vadeli sendikasyon kredisinin maliyeti Libor+%2,15 ve Euribor+%1,75 olarak gerçekleşti. Bankanın sürdürülebilirlik performansı kriterlerini ekleyerek gerçekleştirdiği bu başarılı işlemine 20 ülkeden 36 banka katıldı. İşlem tarihi itibarıyla, Akbank 2021’deki sendikasyon işlemlerinin her ikisini de sürdürülebilirlikle ilişkilendiren ilk ve tek Türk bankası oldu.
Akbank’ın başarıyla tamamladığı sendikasyon işlemiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Genel Müdür Hakan Binbaşgil, “Uluslararası piyasalardaki dalgalanmalara rağmen sendikasyon maliyetlerimizi Ekim 2020 işlemimize kıyasla Dolar kısmında 35 bps ve Avro kısmında 50 bps indirmeyi başardık. Yeni sendikasyonumuza 20 ülkeden, 36 bankadan 900 milyon Dolar’a yakın talep gelmesine rağmen sendikasyon tutarını bankamızın ihtiyaçları doğrultusunda 700 milyon Dolar olarak yeniledik. Böylesi zorlu bir ortamda bankamız bir kez daha sendikasyonunu geniş bir katılımla başarıyla tamamladı. Geçtiğimiz yılın işleminde yer almayan 5 farklı ülkeden (BAE, Katar, Kuveyt, Hindistan, İsviçre) 7 yeni banka da bu işleme katıldı. Türk bankacılık sistemine olan güveni tazeleyen bir sendikasyon işlemine daha imza atmaktan gurur duyuyoruz. İşlemimize katılan ve destek veren tüm yatırımcılara ve muhabir bankalara teşekkür ederiz.”
“Sendikasyonumuz da dahil 2021’deki tüm yurtdışı borçlanma işlemlerini ESG temalı olarak gerçekleştirdik.”
Küresel borçlanma işlemlerinde ESG temalı işlemlerin giderek arttığının görüldüğünü kaydeden Binbaşgil, “Gerçekleştirdiğimiz ESG temalı işlemlerle bu alanda Türk bankacılık sektörüne öncülük etmeyi sürdürüyoruz. Nisan 2021 işleminden sonra Ekim 2021 sendikasyon kredimize de üç sürdürülebilirlik performans kriteri (ESG KPI’ları) ekledik. Sırasıyla cinsiyet eşitliği, yeni kömür santrali projelerini kredilendirmeme ve bankamızın elektrik tedarikinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasından oluşan bu performans kriterlerine belirlenen test dönemlerinde ulaşılması durumunda, sendikasyon kredimizin maliyetlerinde iyileştirme olacaktır. Sürdürülebilir finansmana dayalı borçlanma işlemlerinin toplam borçlanma içindeki payını 2021 yılsonunda %30’a çıkarmayı hedeflediğimizi açıklamıştık. 2021 yılında gerçekleştirdiğimiz tüm yurtdışı borçlanmaları sürdürülebilirlik temalı olarak gerçekleştirdik. Bunun sonucunda - sürdürülebilirlik kriterleri içeren Ekim sendikasyon kredimiz de dahil olmak üzere - sürdürülebilir finansmana dayalı borçlanma işlemlerinin toplam içindeki payını %40’ın üzerine taşıdık. Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımızı daha da ileriye taşımaya devam edeceğiz.”
YORUMLAR
Yorum Yap