Altın piyasasında damga krizi: Banka kasalarında bin kiloluk sahte külçe
Taklitler çok sofistike, binlerce külçe altın daha tespit edilmemiş olabilir. Son bulunan külçeler çok profesyonelce taklit edilmiş. Belki birkaç bin külçe bulunmuş olabilir ama kat kat fazlası muhtemelen şu anda dolaşımda.”
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Banka kasalarından çıkan sahte rafineri damgalı 1 kiloluk altın külçeleri küresel altın piyasasında kaçak madenlerden gelen yasadışı altının dolaşıma girebildiği bir ‘sahte külçe krizi’ne işaret ediyor. Rafineri yöneticileri daha binlercesinin piyasada olabileceğini söyledi.
Reuters’da yer alan habere göre, İsviçre’nin en büyük dört altın rafinerisi -Valcambi, PAMP, Argor-Heraeus ve Metalor – JPMorgan Chase & Co kasalarında tutulan, kendi rafinerilerinin logolarının bulunduğu damgalar vurulmuş olup bu rafinerilerde üretilmeyen en az 50 milyon dolar değerinde altın külçe tespit ettiklerini belirtti.
Her yıl toplam değeri yaklaşık 100 milyar dolar olan 2 bin ila 2 bin 500 ton altın işleyen bu dört şirketin yöneticisi en az 1000 adet 1 kiloluk sahte altın külçesi bulduklarını söyledi. Her yıl 2-2.5 milyon külçe altın üreten küresel altın sektörünün çok küçük bir kısmı olsa da, İsviçre’nin en büyük altın rafinerisi Valcambi’nin direktörü şöyle konuştu:
“Taklitler çok sofistike, binlerce külçe altın daha tespit edilmemiş olabilir. Son bulunan külçeler çok profesyonelce taklit edilmiş. Belki birkaç bin külçe bulunmuş olabilir ama kat kat fazlası muhtemelen şu anda dolaşımda.”
Altın gerçek, rafineri damgası sahte
Habere göre son olayda bankadan çıkan sahte damgalı külçelerde altın gerçek ve çok yüksek saflıkta. Fakat rafineri damgaları sahte. Sahte damgalı altın külçeleri kara para aklama ve çatışma madenlerini engellemek için alınan küresel önlemleri atlatabilmek için kullanılmaya başladı. Bu tip taklitler küresel yasadışı altın külçesi ticaretiyle mücadelede uluslararası rafineriler, finansçılar ve otoriteler için büyük sorun teşkil ediyor.
Altın fiyatlarının artmasıyla birlikte 2000’lerin ortasından itibaren yasadışı ve kaçak madenlerin sayısında ciddi bir artış meydana geldi. Londra Külçe Piyasası Derneği verilerine göre Aralık 1999’da onsu 291 dolar altının Temmuz 2019’daki fiyatı 1428 dolar.
Kaçak madenlerden çıkan altın piyasaya sürülebiliyor
Normalde saygın bir rafinerinin damgası olmadan çıkartılan altın ya yeraltı ağlarında satılmak zorunda ya da fiyatı ciddi oranda düşürülerek satılmak zorunda. Fakat Afrika’nın bazı bölümlerinde, Venezüela’da veya Kuzey Kore’de çıkartılan altının bu gibi önemli İsviçre rafineri markaları taklit edilerek piyasaya sürülebildiği, yaptırım uygulanan suçluların ve rejimlerin de bu fonlardan yararlanabildiği belirtiliyor.
Reuters’a konuşan rafineri yöneticileri henüz bu külçelerin kimin tarafından yapıldığının net olmadığını belirtti. Fakat çoğunun Çin’den – dünyanın en büyük altın üreticisi ve ithalatçısından – geldiğini ve piyasaya Hong Kong, Japonya ve Tayland’daki büyük aracılar üzerinden sokulduğunu düşünüyor.
1 kiloluk külçeler genelde dünyadaki merkez bankalarının kasalarında tutulan 12.5 kiloluk külçelere göre çok daha küçük ve bir cep telefonu büyüklüğünde. Bu bir kiloluk altın külçeleri dünyada en fazla dolaşımda olan, bankalar, rafineriler, aracılar ve bireyler arasında da en çok el değiştiren külçe türü. Bugünün fiyatlarıyla her biri yaklaşık 50 bin dolar (290 bin lira) değerinde.
Şangay Altın Borsası yaptığı açıklamada Çin’de üretilen veya Çin üzerinden taşınan sahte altın külçeleriyle ilgili bir bilgisi olmadığını belirtti. Çin’de uzun süredir uygulanan sermaye kontrolleri kapsamında neredeyse tüm altın ihracatı yasaklanmış durumda. Bu nedenle piyasa analistleri ülke dışına sermaye kaçırmak isteyen Çinliler nedeniyle talebin ciddi şekilde arttığını aktarıyor.
YORUMLAR
Yorum Yap