Anlaşma imzalandı; Koç Holding hangi ülkede altın arayacak?

Merhum Vehbi Koç’un 1957 yılında madencilik alanında faaliyet göstermesi için kurduğu Demir Export, yurt dışında altın arayacak

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Dünya'dan Kerim Ülker'in yazısına göre Koç Holding’in sanayideki en eski şirketlerinden biri Demir Export. Merhum Vehbi Koç’un 1957 yılında madencilik alanında faaliyet göstermesi için kurduğu Demir Export, ilk olarak adından da anlaşılacağı üzere demir cevheri üretimine başladı.

Sonraki yıllarda çinko, kurşun, gümüş, kömür ve bakıra yoğunlaşan şirket, Divriği'de demir, Eynez ve Sivas Kangal kömür işletmelerini kuran şirket,16 yıl önce ilk kez altın işine girdi.

2006 yılında Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden ihale yoluyla Bakırtepe Altın sahasını alan Demir Export, 2007 yılında çalışmalara başladı, 2016’da da ilk altın dökümünü gerçekleştirdi.

#reklam#

Yıllık 25.000 ons yani 800 kilogram üretim kapasitesine sahip altın sahasında 150 bin ons yani 4 bin 800 kilo altın üretilmesi planlanıyor.      

Ada'da altın arayacak        

Bir yandan da rotasını yurtdışına çeviren Demir Export, Türkiye dışındaki ilk altın madeni işine de Ada’da giriyor.

Koç Holding’in İrlanda’da Conroy adlı bir firmayla görüşmelerde bulunduğunu, ön mutabakat anlaşmasını imzalamıştı. İşte o görüşmeler tamamlandı ve Koç Holding, İrlandalı Conroy Gold & Natural Rexources ile anlaşmayı imzaladı.

Anlaşmayla Koç Holding, ortağıyla İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda’da maden arayacak. Koç’a ait Demir Export, Conroy Gold’a ait Longford- Down kuşağındakiler de dahil Clontibret gibi madenlere ortak oldu.

Anlaşma ile Demir Export, bu ruhsatların ve madenlerin yüzde 57.5’ini kademeli olarak satın alacak. İlk aşamada ortaklıktaki Koç Holding payı yüzde 40 oldu. Bu oran ikinci fazda yüzde 14.5’lik oranında artacak.

Conroy Gold’un yaptığı açıklamaya göre Demir Export’un ortak olacağı maden sayısı 11. Bunun 9 tanesi İrlanda Cumhuriyeti’nde, ikisi de Kuzey İrlanda’da bulunuyor. İlk aşamada devreye alınacak olan Clontibret ruhsatında 517 bin ons kaynak bulunuyor.            

150 MİLYON LİRA ÖDEYECEK

#reklam#

Conroy Gold Yönetim Kurulu Başkanı Richard Conroy açıklamada, “Niyet mektubu, yatırım sürecine geçmemizi sağlayacak. Demir Export, Clontibret ruhsatını inşaata hazır hale getirmeye ve madencilik operasyonlarına başlamamıza yardımcı olacak.

Demir Export, bu ruhsatları ve madenleri geliştirmemizi sağlayacak uzmanlığa ve finansal yeterliliğe sahiptir” dedi.

Edindiğim bilgilere göre anlaşma için ödenen tutar yaklaşık 150 milyon lira civarında.

Bu miktarın geliştirilecek olan alan ve yeni araştırmalar sürecinde artacağı ifade ediliyor.

Elmas için kuruldu, altın üretmeye başladı

2005 yılında kurulan Conroy Gold & Natural Rexources’un hisseleri İrlanda Borsası’nda işlem görüyor. Çinko ile madenciliğe adım atan şirketin sahibi olan Richard Conroy, madencilik konusunda profesör unvanına sahip. Alaska’da Pogo altın yatağını keşfeden Stoneboy konsorsiyumunda yer alan Conroy, Finlandiya'da altın, elmas ve diğer madenlerde büyük fırsatlar gördüğü için de Conroy Diamonds and Gold plc'yi firmasını kurdu.

Ardından elmas işinden çıkan Conroy, İrlanda’da altın madencine yoğunlaştı. Şirket adını da daha sonra Conroy Gold and Natural Resources plc olarak değiştirdi. Şirketin yüzde 8.65’i Richard Conroy’un. Diğer hissedarlar arasında yüzde 9.3’lük pay ile Patrick O’Sullivan ve yüzde 6.22’lik payla Philip Hannigan öne çıkıyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz