Bakan Nebati: Nöro iktisat ile dalga geçmişler, nörologlara gitsinler

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 'Nöro iktisat ile ilgili dalga geçmişler. Yarın, cuma günü cevap vereceğim' dedi. 

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Maliye Bakanı Nureddin Nebati arasında "nöro-ekonomi" tartışması yaşandı.

Nebati, bu terimi de içeren sözlerini anlaşılmaz bulan Akşener için, "Nöroloğa gitsinler" dedi.

Bakan Nebati geçtiğimiz günlerde katıldığı bir panelde, "Neo klasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heteredoks yaklaşım günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro-ekonomi ile daha fazla önem kazanmaktadır" ifadelerini kullandı.

#reklam#

Akşener ise bu sabah gerçekleştirdiği Meclis grup toplantısında, Nebati'nin bu sözlerini anlaşılmaz bulduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"Üstad, siyaset tarihimize geçecek, bu ibretlik cümle ile, aslında diyor ki; 'Biz bilgiden ve bilimden koptuk. Dünyada uygulanan, tüm ekonomi metotlarını da reddediyoruz. Bizi artık ekonomistler değil, nörologlar ve davranış bilimciler değerlendirsin.'"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Meclis grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nebati ise Akşener'in bu sözlerine şöyle yanıt verdi:

"Nöro iktisat ile ilgili dalga geçmişler. Nörologlara gitsinler o zaman. Nöro iktisat diye bir şey yok diyorlarsa ben ne yapayım."

Nebati, konuya ilişkin yarın ya da Cuma günü açıklama yapacağını dile getirdi.

Nöroekonomi nedir?

Maliye Bakanı Nebati tarafından dile getirilen "Nöroekonomi" kavramı, iktisat biliminin, sinir bilimi (nöroloji) ile kurduğu ilişki olarak tanımlanıyor.

#reklam#

Selçuk Üniversitesi İktisat bölümünde Fatma Nur Yorgancılar'ın "Tüketici Davranışı Nörolojisi: Nöroekonomi-EEG yöntemi ile Nöromarketing Uygulaması" başlığıyla kaleme aldığı doktora tezinde geçen bu tanım şu şeklinde açıklanıyor:

Quote Message: İktisat yazınının özellikle tüketici davranışı ve satın alma kararı açısından ulaştığı nihai nokta; “nöroekonomi” olarak adlandırılmaktadır. İktisadın ve nörobilimin sentezinden ortaya çıkan, “iktisadi ortamlarda insan karar ve davranışlarının biyolojik temellerini anlamak için bir araya gelmiş inter-disipliner çalışma alanı” (Houser ve McCabe, 2009: 15) şeklinde tanımlanan nöroekonomi alanı sayesinde, beyin araştırma yöntemlerinin tüketicilere ilişkin oldukça karmaşık bir yapı sergileyen karar alma davranışı ile pazarlama alanındaki tüketici ile ilgili keşfedilmeyi bekleyen bilinçaltına uygulanması, insan davranışını etkileyen bilinçsiz ve otomatik süreçlere yönelik spesifik yeni görüşler kazandırılmaktadır. Bu disiplinler ötesi yaklaşım, iktisat bilimine, bilimselliğine ve aynı zamanda reklamcılık ile pazarlama alanına yenilikçi perspektifler kazandırması bakımından tüketici davranışlarına atfedilen önemli bir katkıdır.

İktisat yazınının özellikle tüketici davranışı ve satın alma kararı açısından ulaştığı nihai nokta; “nöroekonomi” olarak adlandırılmaktadır. İktisadın ve nörobilimin sentezinden ortaya çıkan, “iktisadi ortamlarda insan karar ve davranışlarının biyolojik temellerini anlamak için bir araya gelmiş inter-disipliner çalışma alanı” (Houser ve McCabe, 2009: 15) şeklinde tanımlanan nöroekonomi alanı sayesinde, beyin araştırma yöntemlerinin tüketicilere ilişkin oldukça karmaşık bir yapı sergileyen karar alma davranışı ile pazarlama alanındaki tüketici ile ilgili keşfedilmeyi bekleyen bilinçaltına uygulanması, insan davranışını etkileyen bilinçsiz ve otomatik süreçlere yönelik spesifik yeni görüşler kazandırılmaktadır. Bu disiplinler ötesi yaklaşım, iktisat bilimine, bilimselliğine ve aynı zamanda reklamcılık ile pazarlama alanına yenilikçi perspektifler kazandırması bakımından tüketici davranışlarına atfedilen önemli bir katkıdır.

#reklam#

Nebati ayrıca Türk bankalarının askıya aldığı Rus ödeme sistemi Mir kart kullanımına ilişkin alternatif bir sistem üzerinde çalıştıklarını belirtti ve "Mir'e alternatif bir çalışma var, açıklayacağız" dedi.

Nebati'nin “Neo klasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım, günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomi ile daha fazla önem kazanmaktadır” sözleri tartışma konusu olmuştu. 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz