Bakan Varank açtı: IFCO'da 15 bin ziyaretçi ağırlayacağız
Yurt dışından gelen ziyaretçilerin 2 bin 500 - 3 bininin nitelikli alıcı olduğunu vurgulayan Varank, “Yani buraya satın alma yapmaya, anlaşmaları imzalamak üzere geliyorlar. Bu ilgi inşallah sektörün ihracatına da çok olumlu yansıyacak” dedi.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ile İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) iş birliğinde düzenlenen IFCO - İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı törenle açıldı. İkincisi düzenlenen fuar için 100’e yakın ülkeden 15 bin ziyaretçi İstanbul’a akın etti.
Bakan Varank açılışta yaptığı konuşmada, fuarların iş dünyasının yenilikçi ürünlerini ve yeteneklerini sergiledikleri vitrin olma özelliğini taşıdığın söyledi. IFCO’nun tekstil ve hazır giyim sektörünün ulaştığı seviyeyi göstermesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:
“IFCO’nun ilki şubat ayında düzenlendi ve 12 bini yabancı olmak üzere 25 bin ziyaretçi ile İstanbul moda endüstrisinin küresel buluşma noktası haline geldi. Proaktif yaklaşımları ile böyle kaliteli bir organizasyona imza atan İHKİB’i tebrik ediyorum. Bu sektör öyle canlı ki kısa bir sürenin ardından ikinci fuarı düzenliyor. Aynen ilkinde olduğu gibi bu fuara da yoğun bir ilgi var. En büyük pazarımız konumundaki AB ülkelerinden, İngiltere’den, ABD’den, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden 15 binin üzerinde ziyaretçiyi inşallah burada ağırlayacağız. Bunların 2 bin 500-3 bini nitelikli alıcılardan oluşuyor. Yani buraya satın alma yapmaya, anlaşmaları imzalamak üzere geliyorlar. Bu ilgi inşallah sektörün ihracatına da çok olumlu yansıyacak. Bildiğiniz gibi sektörün bu yıl için ihracat hedefi 23 milyar dolar. Orta vadede 40 milyar dolar hedefini yakalamak istiyor. Firmalarımızın azmi ve IFCO gibi fuarlar sayesinde koyduğumuz yüksek hedefleri yakalayacağımızdan en ufak bir şüphemiz yok.”
TÜRKİYE’NİN EMEK YOĞUN SEKTÖRLERE İHTİYACI VAR
Hazır giyim ve konfeksiyonun Türkiye ekonomisi için önemine de dikkat çeken Varank, sektörün en fazla dış ticaret fazlası veren sektörlerin başında geldiğini vurguladı. 84 milyon nüfusa sahip Türkiye’nin emek yoğun sektörlere ihtiyacı olduğunu ifade eden Varank, “Biz teknolojiye, AR-GE’ye yüksek katma değerli üretime elbette inanıyoruz. Ama emek yoğun sektörlere de ihtiyacımız var. Tekstili, konfeksiyonu bitirirsek biz bu istihdamı nasıl sağlayacağız? Bugüne kadar bu sektörleri nasıl desteklemeye devam ettiysek, bundan sonra da devam edeceğiz” diye konuştu.
GÜLTEPE: PARİTE VE RESESYONA RAĞMEN 2022 HEDEFLERİNİ TUTTURACAĞIZ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe de konuşmasında, İstanbul’un dünyada sayılı moda şehirleri arasında yer aldığının altını çizdi. Türk moda endüstrisi ve hazır giyim sektörünün dünyaya entegrasyonu, kalitesi ve üretim tecrübesiyle ülkemiz ihracatına değer katmaya devam ettiğini vurgulayan Gültepe, şunları söyledi:
“2021’i 20,3 milyar dolarlık rekor ihracatla kapatan sektör, yılbaşından bu yana 13,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 22 Ağustos itibarı ile geçen yıla göre yüzde 11,2 artıda. Hazır giyimde ülkemizin en büyük pazarı Avrupa Birliği. Avrupa Birliği’ne Euro ile ihracat yapıyoruz. Oysa ham madde ve ara malı ithalatımız karşılığında ağırlıklı olarak dolar ödüyoruz. Dolayısı ile son aylarda parite etkisini çok fazla hissediyoruz. Ocak-Temmuz döneminde parite kaynaklı kaybımız hazır giyimde 800 milyon dolar, genel ihracatta 7 milyar doları buldu. Euro dün yeniden bir doların altına geriledi. Paritenin yanı sıra Avrupa başta olmak üzere küresel pazarlardaki resesyon beklentisi ihracatımız ve ihracatımız için bir risk oluşturuyor.. 2022’ye genel ihracatta 250 milyar dolar, hazır giyimde 23 milyar dolar hedefi ile başlamıştık. Parite ve resesyona rağmen yıl sonu hedeflerimizi tutturacağımıza inanıyorum.”
AVDAGİÇ: İTO OLARAK SEKTÖRLERE HER TÜRLÜ KATKIYI SUNUYORUZ
İTO Başkanı Avdagiç ise konuşmasında IFCO'nun önemine vurgu yaparak, yurt dışından binlerce ziyaretçinin ilgi gösterdiği fuarla sektörün ihracatını artırmayı hedeflediklerini söyledi. İTO olarak her sektörün uluslararası çapta büyük bir fuarı olmasını 'kapsayıcı fuarcılık' şeklinde nitelendirdiklerini belirten Avdagiç, “Bu ilkeyle yola çıkan sektörlere de fuar alanı tahsisinden organizasyona kadar her türlü katkıyı sunuyoruz. Biliyoruz ki, şirketlerimizi de, sektörümüzü de, ekonomimizi de büyütecek olan bu anlayıştır" dedi.
PAŞAHAN: İHKİB OLARAK PANDEMİ SONRASI HEDEF BÜYÜTTÜK
İHKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Fuarlar Komitesi Başkanı Mustafa Paşahan da konuşmasında küresel pazarlardaki resesyon beklentilerine rağmen IFCO’ya yurt dışından büyük ilgi olduğunu söyledi.
Paşahan, “İHKİB olarak pandemi sonrası hedef büyüttük. Orta vadede hazır giyim ihracatımızı 40 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. IFCO, bu hedef için en önemli motivasyon kaynaklarımızdan biri olacak. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılını kutlayacağımız 2023’te 100 bin metrekarelik bir alanda tüm ürün gruplarını sergileyeceğimiz bir fuarla moda endüstrimizin gücünü dünyaya göstereceğiz” diye konuştu.
İstanbul Fuar Merkezi’nde üç gün sürecek IFCO’da düzenlenecek etkinliklerle sektördeki yenilikler de katılımcılarla paylaşılacak.
YORUMLAR
Yorum Yap