Batık banka patronu, Pakistan'ı mahkemeye verdi!
Kamuran Çörtük’ün kurduğu Bayındır İnşaat, Pakistan Hükümeti’ne dava açtı.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Bir dönemin en ünlü iş insanlarından biriydi Kamuran Çörtük. 90’lı yılların en dikkat çeken isimleri arasındaydı. 1990’lı yıllarda finans sektörüne Çay Bankası ile giren Çörtük, kuruluşun adını Bayındır olarak değiştirdi.
Dünya'dan Kerim Ülker'in yazısına göre 2001 yılında o önemin parası 28 milyon lirayı zimmetine geçirdiği iddiasıyla Bankalar Kanunu'na muhalefetten 5 yıl 10 ay hapis cezası verilen Çörtük’ün Bayındırbank’ı, o yıl Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alındı, şirketlerinin yönetimine el konuldu.
Çörtük’ün en önemli şirketlerinden biri ise Bayındır İnşaat’tı. İlk önemli işi olan İzmir- Çeşme otobanını alarak adını duyuran Çörtük, asıl büyük adımı ise o dönem bitmeyen proje olarak anılan Bolu Dağı Tüneli ile atmıştı. Çörtük’ün işte o şirketi şimdilerde yine gündemde. Ancak bu kez bir üstlendiği yeni projelerle değil bir dava ile. Önce davanın kısa bir hikayesini anlatmakta fayda var.
1990’lı yıllara dönelim. Pakistan’a ilk giren inşaat şirketlerinden biri olan Bayındır İnşaat, 1993 yılında 644 milyon dolara İslamabad- Peşaver arası karayolu ihalesini kazanan konsorsiyumun başındaydı. 1994 yılında işbaşına gelen Benazir Butto hükümeti tarafından tek tarafl ı olarak iptal edilen proje, 1997 yılında General Navaz Şerif’in Pakistan'da iktidarı ele geçirmesiyle sürmüştü. Hatta Şerif yönetimi tarafından da 160 milyon dolarlık da ödeme yapılmıştı.
1999 yılında Bayındır Holding'e yapılacak ödemelerin Amerikan Doları veya Pakistan Rupisi üzerinden yapılması konusunda yeni bir anlaşmazlık çıkınca, 2001 yılında Pakistan Karayolları İdaresi, işin zamanında bitirilmediğini belirterek, Türk şirkete gecikme cezası uygulanacağını açıkladı. Çünkü yolun yüzde 27’si bitmiş ancak yapım bedelinin yüzde 30’unun yanı sıra önemli miktarda hak edişler ödenmişti.
Pakistan hükümeti o dönem 10 yıldır bitmeyen proje için çalışma başlatmış, fazla ödenen 71 milyon doların peşine düşmüştü. Hatta 2002 yılında Pakistan Ulusal Karayolları Başkanı General Faruk Cavit, tahsilat için Türkiye’ye gelmişti. Aradan geçen onca zamanın ardından Pakistan ile Bayındır İnşaat arasındaki anlaşmazlık, hukuki bir boyuta taşındı.
Kamuran Çörtük’ün kurduğu Bayındır İnşaat, Pakistan Hükümeti’ne dava açtı. Dava ise Dünya Bankası’na bağlı tahkim organı Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümüne Dair Uluslararası Merkez (ICSID) tarafından görülecek.
DAVALI KOLTUĞUNDA İMRAN HAN VAR
Bayındır İnşaat, 12 Kasım’da açtığı bu dava ile Pakistan Başbakanı, Dışişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Başsavcısını mahkemeye verdi. Bayındır İnşaat’ı dava da ABD’nin ünlü hukuk şirketleri Jones Swanson Huddell & Daschbachile Fishman Haygood savunacak.
Bayındır İnşaat ile Pakistan arasındaki tahkim sürecinin bir başka özelliği ise bir firmanın direkt olarak kurumları değil, şahısları hedef alması. Bir başbakan yani İmran Han’ın yanı sıra, iki bakanı ve başsavcının suçlanan tarafta olması da ICSID için de farklı bir deneyim olacak.
YORUMLAR
Yorum Yap