Bera Holding’deki 450 Milyon Liralık şaibeli hisse satışından kim menfaat sağlıyor?
Halka açık şirket borsa tarihine geçecek bir işleme imza attı! Binlerce ortaklı Bera Holding’in birkaç yöneticisinin yaptığı gizemli hisse devrinin detayları hala sır. Hisseler kime, hangi şartlarda satıldı, kimler bu işlemlerden menfaat sağlıyor?
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Borsa ve borsa dışında binlerce ortağı olan tüm şirketlerden daha fazla sorumluluk sahibi olması gereken bir şirket Bera Holding! Ancak bir süredir yaşanan alengirli hisse işlemlerinin sırrı çözülemiyor.
Kripto para borsalarında değil, Türkiye’nin Şampiyonlar Ligi olarak bilinen devletin organize ettiği Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Şirket milyonlarca lot hisseyi gizemli bir şekilde, üçüncü şahıslara devrediyor. Hisseleri kime sattığını açıklama tenezzülünde bile bulunmuyor. Aradan bir süre geçiyor, “Şartlar yerine getirilmediği için hisselerin bir kısmı geri alındı” deniliyor.
Kime satılmıştı, şartlar neydi? Hangi şartlar yerine getirilmedi? Kaç liradan geri alındı, bu işlemlerden dolayı birilerinin cebine para aktarıldı mı? Açıklama yapılmadığı için bu detayları kamuoyu bilmiyor!
Koskoca halka açık holding, bakkal dükkanı gibi yönetilebilir mi? O zaman bütün halka açık şirketler, hisselerini birilerine devretsin, bu işlemi gizli planlarına alet etsin, detayları da kamuoyuyla paylaşmasın! O zaman halka açık şirketlerde şeffaflık, kurumsal yönetim ilkelerine uyum nerede kaldı!
YÖNETİCİLER KAPALI KAPILAR ARKASINDA PLAN YAPAR MI?
Şirket yönetiminin bu hisse devriyle ilgili özel bir amacı ya da planları varsa bunu kamuoyu ile paylaşmalı! Aksi takdirde “düzenleyici ve denetleyici otoriteleri de, elinde hissesi olan yatırımcıları da umursamıyorum, mevzuata uygun ya da değil kafamıza göre istediğimiz kararı alır, istediğimiz gibi uygularız, kimse de bize karışamaz” anlamına geliyor bu yapılanlar. Halka açık, binlerce yatırımcısı olan şirket yönetimleri kapalı kapılar arkasında plan yapar mı, oyun kurar mı?
Birkaç kişi arasında gizli saklı yapılan işlemler borsa tarihine geçecek nitelikte!.. Ayrıca diğer şirketler için emsal teşkil edecek işlem olarak gösteriliyor.
6 MAYIS TARİHİNDE GENEL KURUL YAPILACAK
Bera Holding, 6 Mayıs’ta seçimli genel kurula gidiyor. Yatırımcılar yine tedirgin! Çünkü, gizemli işlemlerin ilk adımı, geçen yıl şirket genel kurul toplantısını yapmadan önce atılmıştı. 30 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan genel kurul toplatısından bir hafta önce yani 24 Temmuz 2020 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada iştiraklerin elinde bulunan Bera Holding hisselerinden 21.000.000 adedinin üçüncü şahıslara satışının yapıldığı duyurulmuştu. Genel kurul gündemi açıklandıktan sonra ve genel kurula bir hafta kala yapılan bu satış işlemi küçük yatırımcılar tarafında şaibeli bulunmuş, konu 27 Temmuz 2020’de borsagundem.com’da “Bera Holding’de gizemli hisse satışı” başlığı ile haber olmuştu.
GENEL KURULDA TARTIŞMA KONUSU OLDU
Bu satış işlemi genel kurulun gündemine oturmuş ve toplantıya katılan küçük yatırımcılar tarafından geçerli sayılmaması yönünde itirazlar ve şerhler konulmuştu. Bera yöneticileri de hisse fiyatlarındaki hızlı artış nedeni ile hisselerin satılarak holdinge kaynak sağlandığını ifade etmişlerdi. Genel kurula katılan küçük yatımcılar, hem genel kurul divan başkanlığına hem de SPK’ya yazılı dilekçe vererek satış işleminin geçersiz olduğunu ve bu oyların yok hükmünde sayılmasını istemişlerdi.
HİSSELER KİME SATILDI, BİR KISMI NEDEN GERİ ALINDI?
“Amaç hisselerdeki yükselişi fırsata çevirmekse bu hisseler neden kimliği belirsiz üçüncü şahıslara satıldı, hisseler kaç liradan satıldı, ne kadar gelir elde edildi?” sorularına cevap aranırken, üçüncü kişilere satılan 21.000.000 adet Bera Holding hissesinden 5.000.000 adedinin satış şartlarının tekemmül etmemesi nedeniyle iptal edildiği ve bu hisselerin Golda Gıda Sanayi ve Ticaret’in hesabına transfer edildiği duyuruldu. Satış şartı ya da şartları neler, bu şartları kim ya da kimler yerine getiremedi?
Daha da önemlisi üçüncü şahıslara satışı yapıldı denilen 21.000.000 adet hisseden geriye kalan 16.000.000 adet hisse nerede? Bu hisseleri kimler aldı, satış şartlarını yerine getirdi mi?
ANLAŞMALI BİR SATIŞ SÖZLEŞMESİ Mİ YAPILDI?
Bugüne kadar Holding yöneticileri tarafından KAP’a bu konuda bir açıklama yapılmadı. Piyasa değeri yaklaşık 450 milyon liraya ulaşan 16.000.000 adet hissenin durumu belirsizliğini koruyor. Şirketin borsadaki ve borsa dışındaki ortakları ise bu hisselerin akıbetini merak ediyor?
Parasının ödenip ödenmediği bilinmeyen 16.000.000 adet, kimlikleri belirsiz üçüncü şahıslardaki hisseler mevcut şirket yöneticilerini de zan altında bırakıyor.
Dünyanın sayılı borsaları arasında gösterilen Borsa İstanbul’da yapılan bu tarz gizemli hisse devirleri güvenirliği azaltıyor, yatırımcıların tepkisini çekiyor. Binlerce yatırımcı hakkını arayamamanın acizliğini yaşıyor! Acaba anlaşmalı bir sözleşmeyle satılmış gibi gösterilen hisseler birilerinin çıkarları için mi kullanılıyor? Bir yıldır küçük yatırımcılar bu sorulara cevap arıyor. Otoritelerin de kamuoyunun aydınlatılmasında yardımcı olmasını bekleyen yatırımcılar, genel kurul öncesi bu sır perdesinin kaldırılmasını istiyor.
KONYA KAĞIT’IN HİSSELERİ NEREDE?
Diğer taraftan Bera Holding, Konya Kâğıt Fabrikası’nı halka arz etmek için SPK’ya başvurdu. Holding tarafından 19 Nisan 2021 tarihinde KAP’a yapılan açıklamada şirket esas sözleşme tadilatının SPK tarafından uygun bulunduğu duyurulmuştu. Akıbeti belli olmayan 16.000.000 adet hisseden, 7.500.000 nominal değerli hisse halka açılmak istenilen Konya Kağıt Fabrikası’nın elinde bulunuyordu. Bu hissilerin bugünkü piyasa değeri yaklaşık 200 milyon lira. Üçüncü şahıslara yapılan satış örtülü bir servet aktarımı değil mi? Eğer gizli kapaklı, özel bir anlaşma ile bu hisseler devredildiyse yapılan işlem Konya Kâğıt’ın halka arzını tartışmalı bir hale getirmez mi? Nereden bakarsanız bakın izahı mümkün olmayan işlemler!
Bakalım sermaye piyasaları mı, yoksa gizemli işlemleri yapan birkaç yönetici mi kazanacak?
SATANLAR BELLİ, ALICI AÇIKLANMIYOR
1- Kompen Pvc Yapı ve İnşaat Malzemeleri San. Tic. A.Ş. 3.000.000 adet
2- Kongaz Petrol Ürünleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. 1.000.000 adet
3- Koveka Konya ve Karaman Tekstil San. Dış Ticaret A.Ş. 1.250.000 adet
4- Bera Turizm İnşaat Seyahat Ticaret A.Ş. 2.000.000 adet
5- Golda Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. 5.000.000 adet
6- Kombassan Kağıt Matbaa Gıda ve Tekstil San. Tic. A.Ş. 7.500.000 adet
7- Kombassan Giyim Gıda Turizm San. İç ve Dış Tic. A.Ş. 1.250.000 adet
NOT: Golda Gıda’nın 5 milyon adet hissesinin satış şartları yerine getirilmediği gerekçesiyle geri alındığı açıklandı.
Borsagündem
YORUMLAR
Yorum Yap