Bir özel bankada ‘çiftlik evi’ kavgası
Yabancı sermaye ağırlıklı çok büyük bir özel bankadan haberimiz var. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanını çok düşündürmesi gereken bir tuhaf ‘emlak’ kavgasından bahsedeceğiz.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Yönetim kurulunda daha çok İspanyolca konuşulan bu büyük özel bankanın Genel Müdür Yardımcılarından biri ile bankanın bir müşterisi arasında geçiyor ‘emlak’ mücadelesi. Müşteri, konuyu mahkemeye de taşıdı.
Her şey Çanakkale Ayvacık’taki 3,5 dönümlük arsaya sahip küçük bir çiftlik evi yüzünden oldu. T.C. Ayvacık Asliye Hukuk Mahkemesi Tensip Tutanağına göre davacı Sara C. G’nin vekilleri Av. Ayşe Banu Tanverdi ve Av. Metehan Ergen’in talebi ile mülkiyeti Bankaya ait Çanakkale İli Ayvacık İlçesi, Yeşilyurt Köyü, 174 Ada 24 Parsel sayılı taşınmaz üzerine 3. Kişilere devir ve temlikinin önlenmesi amacıyla İhtiyati Tedbir” konuldu.
Olayın hikayesinden kötü kokular geliyor ve muhtemelen Banka Yönetim Kurulunun konu hakkında bir bilgisi de yok, nihayetinde tabii ki karar bağımsız Türk yargısının olacaktır. Mahkemeye konu gayrimenkul üzerinde kopan fırtınanın hikayesini şöyle özetleyelim:
Bankanın uzun yıllardır müşterisi olan bir vatandaş, kızı Sara C. G.’ye küçük şirin bir çiftlik evi almak ister, ilanlara bakarken zaten müşterisi olduğu Bankanın Ayvacık’ta tam istediği gibi bir satılık gayrimenkulü bulunduğunu görür. Banka ile temasa geçer ve 2 milyon 350 bin lira üzerinden anlaşma sağlanır.
Müşteri, gerekli işlemleri başlatır. Banka, müşterisine “Bedelin 1 milyon 150 bin lirasını kredi verelim kalanı da peşin ödersiniz” der. İşlemler ilerler, kredi çıkar, peşin tutar ödenir.
Tapu devir işlemlerine geçilecekken bankanın tavrı aniden değişir. İşlemler tamamlanmaz, tapu devri yapılmaz. Müşteri bankaya sorar ama sağlıklı bilgi alamaz. Biraz araştırınca Bankanın Genel Müdür Yardımcılarından birinin de bu gayrimenkule talip olduğunu öğrenir.
Bu kadar büyük sermayeye sahip ve kurumsal yapısı güçlü bir kuruluşta, üst yöneticiler lehine, müşterilerin hakkı hukuku hiçe sayılıyorsa o yapı çürümeye başlamış demektir. Böyle bir güç karşısında mağdur olan müşteri de doğal olarak hakkını mahkeme yoluyla almaya çalışıyor.
Bu müşterinin isteği üzerine Bankaya ait gayrimenkulün üçüncü kişilere devir ve temlikinin önlenmesi için ‘İHTİYATİ TEDBİR’ koyan yargı, bakalım önümüzdeki günlerde nasıl bir karar verecek?
Karar ne olursa olsun Banka üst yönetiminin bir özeleştiri yapmasında fayda var.
Kadim esnaf geleneğimizde müşteriye daima “Başka bir arzunuz var mı” diye sormak önemlidir. Ayrıca, ‘müşteri velinimettir’ demiş atalarımız.
YORUMLAR
Yorum Yap