Birleşmiş Milletler'den Türkiye kararı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmak için başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nı kınama oylaması yapıldı...
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmak için başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nı kınama oylaması yapıldı. ABD ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nin Türkiye'yi kınama kararını veto etti. Norveç Türkiye’ye askeri ürünlerin ihracatını askıya aldı
Almanya, Belçika, Polonya, Fransa, Britanya, Estonya Türkiye'ye Suriye'deki tek taraflı askeri hareketlerini sonlandırma çağrısı yaptı ve harekâtın Türkiye'nin mevcut güvenlik kaygılarına cevap olmayacağını söyledi. ABD ve Rusya ise ortak kınama metnine katılmayarak toplantı sonrası kendi açıklamalarını yaptı.
"ABD bu operasyonu hiçbir şekilde onaylamadı"
ABD'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Başkanın da söylediği gibi ABD bu operasyonu hiçbir şekilde onaylamadı. Trump, bölgedeki Kürtlerin ve dini azınlıkların korunmasının, ayrıca insani bir kriz çıkmamasının onların sorumluluğu olduğunu vurguladı. Türkiye şimdi tutuklu IŞİD savaşçılarının hapiste kaldığından emin olmaktan ve IŞİD'in hiçbir şekilde tekrar ortaya çıkmamasından da sorumludur. Kurallara göre oynamamanın, hassas nüfusu koruyamamanın, IŞİD'in bu durumdan faydalanamayacağının garantisini verememenin sonuçları olacaktır."
"DEAŞ militanlarından artık Türkiye sorumlu"
Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft, ABD'nin Türkiye'nin operasyon kararını desteklemediğini söyledi.
Suriye'de Hıristiyanlar da dahil azınlık gruplar ve Kürt nüfusunun korunmasından ve insani kriz yaşanmamasından Türkiye'nin sorumlu olduğunu belirten Craft, "Bütün DEAŞ savaşçılarının tutuldukları hapishaneden kaçmamasından ve hiçbir şekilde yeniden yapılanmamasından şimdi Türkiye sorumlu." dedi.
Craft, sivillerin korunmamasının ve DEAŞ'ın tekrar ortaya çıkmasının ise sonuçları olacağını söyledi.
ABD üyesi 5 ülkeden Türkiye'ye operasyonu "durdur" çağrısı
AB üyesi 5 ülke İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve Polonya ise toplantı sonrası ortak açıklama yaptı.
Türkiye'nin askeri operasyonundan "derin endişe" duyulduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye'ye tek taraflı operasyonunu durdurması çağrısı yapıldı.
Açıklamada Türkiye'nin mültecilerin geri dönüşü için teklif ettiği güvenli bölge planının ise "BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin belirlediği uluslararası kriterleri karşılamayabileceği'' kaydedildi.
YORUMLAR
Yorum Yap