CEO’nun yetenek krizi! Yetenekli çalışan bulunamıyor
Dünyanın önemli şirketlerinden 1300 CEO’ya göre büyümenin önündeki en önemli tehdit artık ticaret savaşları değil, evden çalışma döneminde “yetenekli” çalışan bulamamak ve onları doğru yönetememek.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Pandemiden sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak! Yaklaşık bir yıldır bu sözü duyuyoruz. Önceleri bu tür krizlerde hep söylenen bir söz gibi geliyordu ama şimdi yaşayarak görüyoruz. Dünyada hızlı bir dönüşüm var. İş hayatı kökünden sarsılıyor.
Ofisler terk ediliyor, büyük şirketler evden çalışma kararları alıyor. Değişimin hızı çok etkileyici. Salgının en ağır faturasını çalışanların ödeyeceği kesin. Şirketler küçülüyor, iş alanları daralıyor. Halen işi olanların da geleceği belirsiz. Peki, iş dünyasında neler oluyor?
Büyük şirket yöneticileri geleceği nasıl görüyor? Her yıl düzenli olarak Küresel CEO Araştırması yayımlayan ünlü araştırma şirketi KPMG, bugünlerde Covid-19 Özelofis Versiyonunu hazırladı. Türkiye’den 15 olmak üzere 1300 CEO ile bu süreci değerlendiren bir araştırma yapıldı. Araştırmanın sonucu büyük şirket yöneticilerinin stratejilerindeki değişimi gösteriyor. Araştırmadan bazı veriler şöyle:
- CEO’ların ekonomik büyümeye güveni sarsılmış. Dünyada CEO’ların yüzde 32’si Türkiye’de ise yüzde 27’si gelecek üç yıllık küresel ekonomik büyüme konusunda karamsar.
- Türkiye’de katılımcıların yüzde 60’ı Covid-19 sonrası “amaçlarını” yeniden değerlendirmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Küresel CEO’ların yüzde 79’u krizin başından bu yana şirketlerinin amacına daha güçlü bağlar hissettiğini belirtiyor. Türkiye’deki araştırmada bu oran yüzde 93.
- Empati kararlarını etkilemiş. Küresel CEO’ların yüzde 39’u, Türkiye’deki CEO’ların yüzde 40’ı kendilerinde veya ailelerinde Covid-19 yaşandığını belirtiyor. Bu da süreçteki kararlarını empati ile aldıklarını gösteriyor.
- Küresel CEO’ların yüzde 65’i, Türkiye’deki CEO’ların yüzde 67’si iklimle ilgili riskleri yönetmenin önümüzdeki beş yıl boyunca işlerini devam ettirmelerinde en önemli unsur olacağı görüşünde.
Jale Özgentürk/Cumhuriyet
YORUMLAR
Yorum Yap