Deutsche Bank'dan Türkiye yorumu: Enflasyon yüzde 50'nin üzerinde seyredecek
Banka, mayıs ayında enflasyonun yüzde 53’e çıkacağını ve TCMB’den herhangi bir politika değişikliği gelmediği takdirde enflasyonun 2022’nin kasım ayına kadar yüzde 50’nin üzerinde seyretmeye devam edeceğini düşündüklerini ifade etti.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Deutsche Bank, dövize endeksli mevduata ilişkin yayımladığı değerlendirmede bu uygulamanın Türk lirasında değer kaybı yaşanması halinde mali yükü artıracağını ve Türkiye'nin şu an Türk lirasındaki değer kaybına karşı daha hassas hale geldiğini söyledi.
JP Morgan ise MB'nin yayımladığı karar metninde yeteri kadar politika yönlendirmesi bulunmadığını, MB'nin fiyat dinamikleriyle ilgili değerlendirme yapacağını söylemesine rağmen ne kadar süreceğine dair hiçbir yönlendirme sunmadığını belirtti.
Alman banka devi Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda dövize endeksli mevduatın yaratabileceği mali yük ve döviz cinsi borçların hükümetin borçlarının yüzde 66’sına ulaşmasıyla Türkiye’nin şu an Türk Lirası'ndaki değer kaybına karşı daha hassas hale geldiğini söyledi.
Hükümetin döviz cinsi borçlarının yüzde 66’ya ulaştığını ve aralık ayında kurda yaşanan düşüşten dolayı bunun daha da artmasını beklediklerini belirten banka, dövize endeksli mevduat uygulamasının da TL'nin değer kaybı yaşanması halinde mali yükü artıracağını söyledi.
BloombergHT'nin haberine göre, “Bundan dolayı 2022’nin ilk çeyreğinde politika faizinde büyük bir artış olacağına dair görüşümüzü koruyoruz” diyen Deutsche Bank, enflasyonun da mayıs ayına kadar yükselmeye devam edeceğini düşündüklerini dile getirdi.
ENFLASYON YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE SEYREDECEK
Manşet enflasyonun ocak ayında yüzde 46 seviyesine çıkmasını bekleyen banka, mayıs ayında enflasyonun yüzde 53’e çıkacağını ve TCMB’den herhangi bir politika değişikliği gelmediği takdirde enflasyonun 2022’nin kasım ayına kadar yüzde 50’nin üzerinde seyretmeye devam edeceğini düşündüklerini ifade etti.
Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dolarizasyon, zayıf Türk Lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022’nin ilk çeyreğinin sonlarına doğru politika faizini 1000 baz puan artırarak yüzde 25’e çıkarmak zorunda kalabileceğini söylemişti.
JP MORGAN: POLİTİKA YÖNLENDİRMESİ YETERLİ DEĞİL
JP Morgan ise, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrasında yayımladığı değerlendirme notunda, TCMB’nin yayımladığı karar metninde yeteri kadar politika yönlendirmesi bulunmadığını belirtti.
Merkez Bankası’nın fiyat dinamikleriyle ilgili genel bir değerlendirme yapacağını söylemesine rağmen bunun ne kadar süreceğine dair hiçbir yönlendirme sunmadığını belirten banka, gelecek aylarda politika faizinde herhangi bir değişiklik beklemediklerini fakat ekonomik temeller tersini gösterse de faiz indirimi ihtimalinin daha yüksek olduğunu dile getirdi.
Gelecek üç ayda enflasyonun yüzde 50 civarına yükseleceğini düşündüklerini söyleyen JP Morgan ekonomistleri, Türk lirasının değer kazanması ya da enflasyonun mucizevi bir şekilde zirveye yapması sonrasında daha fazla faiz indiriminin gelme riski bulunduğunu vurguladı.
JP Morgan, ocak başında yayımladığı bir raporda Aralık ayındaki sürpriz enflasyondan sonra 2022 ve 2023 için enflasyon beklentilerini revize ettiklerini belirtmiş, Mayıs ayında enflasyonun yüzde 55 seviyesine ulaşmasını ve Kasım ayına kadar yüzde 50 civarında seyretmesini beklediklerini bildirmişti.
Raporda “Politika yapıcılardan hiçbir pişmanlık işareti görmüyoruz ve bundan dolayı gelecek aylarda sıkı para politikası izleneceğini düşünmüyoruz” diyen JP Morgan, buna rağmen daha fazla parasal genişlemenin Merkez Bankası için bile gerçek üstü olacağını söylemişti.
YORUMLAR
Yorum Yap