Devlet Bahçeli’den yeni kambiyo rejimi talebi: Bize göre önümüzdeki en önemli gündem...
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, STK Meslek Odaları İş Dünyası Toplantısı’nda yaptığı açıklamada gündeme damga vuracak ekonomik konulara değind
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Bahçeli, “Türkiye’nin ekonomik gerçeklerine uygun, insanlarımızın ve ülkemizin ekonomik ilişkilerini emniyete alan, kültürümüzden, milli ve manevi kaynaklarımızdan beslenen yeni ve adil bir Kambiyo Rejimi üstünde mutlaka çalışılmalı, tek yanlı bağımlılıktan kurtulmak için kollar sıvanmalıdır. Bize göre önümüzdeki en önemli gündem konularından birisi de bu olmalıdır.” dedi.
Devlet Bahçeli’nin konuşmasında ekonomiyle ilgili öne çıkan başlıklar şöyle:
Emeğin dolaşımında açmazlar bellidir
Yükselen gümrük vergileri, tarife dışı engeller, anti damping ve telafi edici vergi önlemleri mal ve hizmet ticaretinin kısıtlanmasına neden olduğunu, Son yıllarda çok tehlikeli gelişmeler yaşandığını belirten Bahçeli; Bretton Woods sisteminin tahtı sallanmakta, bu sistemin sonucunda kurulan IMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü gibi kurumlar zayıflamaktadır. Uluslararası ekonomi, klasik anlamda ülkeler arasında gerçekleşen üç temel ilişki üzerine bina edilmiştir: Bunlardan ilki, mal ve hizmet alış verişi, yani dış ticaret. İkincisi, sermaye hareketleri, üçüncüsü de emeğin dolaşımıdır. Emeğin dolaşımındaki açmazlar belli ve biliniyorken, dış ticaret ve sermaye hareketlerindeki engeller çok ciddi siyasi ve ekonomik olaylara kapı aralamaktadır.” dedi.
Dünya güvensizliğe teslim edilmiştir
ABD yönetimi, Meksika’dan Çin’e, Türkiye’den Venezuela’ya, İran’dan Rusya’ya, hatta bazı Avrupa ülkelerine kadar pek çok ülkeyle ekonomik gerilim ve siyasi sorun içinde olduğunu, Trump ölçüyü çoktan kaçırdığını, dilinin ayarı bozulduğundan, siyasi dengesi kaybolduğundan dünya için bir güvenlik tehdidi haline geldiğini belirten Bahçeli; “Katıldığı bir Davos Zirvesi’nde “Önce Amerika” çıkışıyla serbest ticaret mantığına, çoklu ittifak ve ilişki ağlarına fikren ve fiilen hasar vermiştir. Dünya üzerinde korumacılık duvarları yükselmektedir. Küreselleşme yargılanmakta, tasfiye işlemleri hızla sürmektedir. Dünya güvensizliğe teslim edilmiştir. Ortadoğu’dan sonra yeni güç mücadelesinin adresi Pasifik olmuştur. Çin’in siyasi ve ekonomik yükselişi küresel dengeleri değiştirirken, ABD’nin buna korumacılık kalkanıyla cevap vermesi, doların irtifa kaybı, insan hakları ve ahlaki kazanımların birer birer erimeye terki alarm zillerini çoktan çalmıştır.” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
Bize göre önümüzdeki en önemli gündem
“Öyle bir zamana geldik ki, ülkeler birbiriyle ilişkilerini diplomasinin ustalıkları ve imkânlarıyla değil, sertlik tonu yüksek güç mücadeleleriyle, tehdit üslubuyla idame ve ifade etmeye başlamışlardır. Türkiye ekonomisine yönelik saldırılar, S-400 bahanesiyle masaya koyulan yaptırım kartları, bağımsızlığımıza leke sürme teşebbüsleri, mektup anarşisi, kur ve faiz üzerinden bindirilen ağır yükler çok tehlikeli bir boyuta ulaşmıştır. Döviz kurlarındaki oynamalar ülkemizin siyasi ve ekonomik dokusunu karalamak, ekonominin can damarı olan reel sektörü kundaklamak için planlanmıştır. Bu açıkça bir meydan okuma, düşmanlık emaresidir.
Türkiye’nin ekonomik gerçeklerine uygun, insanlarımızın ve ülkemizin ekonomik ilişkilerini emniyete alan, kültürümüzden, milli ve manevi kaynaklarımızdan beslenen yeni ve adil bir Kambiyo Rejimi üstünde mutlaka çalışılmalı, tek yanlı bağımlılıktan kurtulmak için kollar sıvanmalıdır. Bize göre önümüzdeki en önemli gündem konularından birisi de bu olmalıdır.” dedi.
YORUMLAR
Yorum Yap