Dünya Bankası'nın yeni baş ekonomisti: Türkiye, Güney Afrika ve Nijerya kötüye gidiyor

Dünya Bankası baş ekonomistliğine atanan Prof. Reinhart, salgının gelişmekte olan ülkelerdeki maliyetinin ağır olacağını belirterek 'Türkiye, Güney Afrika ve Nijerya kötüye gidiyor' dedi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Harvard Üniversitesi profesörü Carmen Reinhart, önceki gün Dünya Bankası'na Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomist olarak atandı.

15 Haziran'da görevine başlayacak olan Reinhart, Bloomberg'e verdiği ilk röportajında koronavirüs salgını nedeniyle yoksulluk ve sermaye çıkışlarındaki sıçramanın yanı sıra emtia fiyatlarındaki düşüş de dahil olmak üzere, gelişmekte olan birçok ekonominin ciddi stresle karşı karşıya olduğunu söyledi. Dünya Bankası'nın baş ekonomisti belli oldu

Sözcü'nün aktardığına göre, salgının gelişmekte olan ülkelerdeki etkisinin çok daha derin olacağını vurgulayan Reinhart, “Türkiye, Güney Afrika ve Nijerya kötüye gidiyor. Ekvador ve Arjantin zaten borçlarını ödeyemedikleri için temerrüde düştü. Bunların hepsi büyük gelişmekte olan ülkeler. Salgının bu ülkelere maliyeti çok daha ağır olacak” dedi.

'Çin kredi versin'

Reinhart, son zamanlarda Modern İpek Yolu Projesi'yle altyapı projelerine kredi sağlayan Çin'i de gelişmekte olan ülkelerin borçlarını hafifletmeleri için destek olmaya çağırdı.

#reklam#

Reinhart, “Dünyadaki en büyük resmi kreditör açık ara Çin'dir. Eğer Çin borç sağlama konusunda tam olarak yetkilendirilmezse, G20 girişiminin desteği ya daha kısıtlı olacaktır ya da hiç. Eğer tasarruflar Çin'e borçları geri ödemek için kullanılacaksa bu bir trajedi olacaktır” diye konuştu.

Dünya Bankası'ndaki görevine 15 Haziran’da başlayacak olan Reinhart 1955 yılında Küba’da doğmuş, 1966’da ailesiyle birlikte ABD’ye göç etmişti. Uluslararası finansal sistem, borç ve bankacılık krizleri gibi alanlarda çalışmaları olan Reinhart, IMF ve ABD Merkez Bankası’nda (Fed) danışmanlık yapmıştı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz