Ekonomik kriz elektriği çarptı, kepenk kapatıyorlar

Derinleşen kriz enerji sektörünü de vurdu. Her gün bir elektrik üretim şirketi kapısına kilit vuruyor. Elektrik tüketimi sanayide yüzde 12, tarımda yüzde 60 düştü. Şirketlerin borç yükü ise her geçen gün ağırlaşıyor

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Ocak- Nisan döneminde toplam 821 anonim ve 3 bin 80 limited şirket kapandı. Kapanan anonim şirketlerde elektrik (143) ve inşaat şirketleri (76) başı çekti.

Özelleştirilen elektrik şirketleri bugün kepenk kapatıyor. 2008 ile 2010 yılları arasında şehirlerin tümünün elektrik hizmetleri toplam 15,8 milyar dolara özelleştirilmişti. Şimdi ise elektrik şirketlerinin borcu 50 milyar doların üzerine çıkmış durumda.

Bu borca karşılık elektrik şirketleri hem azalan talepten hem de artan faiz ve dolardan kaynaklı kepenk kapatmaya başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Nisan ayı itibariyle 2019’da kapanan ve açılan şirket sayılarını kamuoyuyla paylaştı. 

#reklam#

Buna göre kapanan şirketlerde elektrik üretim şirketleri başı çekiyor. Elektrik üretim alanında faaliyet gösteren toplam 143 anonim şirket kapandı. Böylece ilgili dönemde her gün bir elektrik şirketinin kapandığı ortaya çıktı.

RAKAMLARLA ELEKTRİK ÜRETİMİ

Elektrik üretiminin çoğu ithal maliyetlerle karşılanmak zorunda kalıyor. Hidroelektrik santral (HES) projeleri ise beklenen verimi sağlamaktan uzak. HES şirketleri kepenk kapatıyor.

2018 yılında elektrik üretimimizin,

Yüzde 37,3’ü kömürden,

Yüzde 29,8’i doğalgazdan,

Yüzde 19,8’i hidrolik enerjiden, üretilirken geri kalan elektrik ihtiyacı rüzgâr, güneş ve jeotermal enerjiyle elde ediliyor. 

#reklam#

Elektrik üretiminin büyük çoğunluğunun ithal girdilerle elde edilmesi sonucu dolar kurunda artış görüldüğünde üretim maliyetleri de artıyor.

Elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin 50 milyar dolar borcu bulunuyor. Bu sebeple artan faizler elektrik şirketlerinin borç yükünü katlıyor. Elektrik üreten şirketlerin yılda 4,3 milyar dolar borç ödemesi gerekiyor. Bu borcun 2,6 milyar dolarıysa faiz ödemesi. Artan dolar kuru ise cabası.

Ekonomik darboğaz ile beraber üretim azaldı. Üretimdeki azalma ise elektrik talebini negatif etkiledi. Elektrik Üreticileri Derneği verilerine göre elektrik tüketimi sanayide yüzde 12, tarımda yüzde 60 düştü.

Ozan Gündoğdu/Birgün

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz