El alem vatandaşına böyle sahip çıkıyor! 2 Trilyon Dolarlık paket
Türkiye'nin de içinde olduğu G-20 üyesi, dünyanın en büyük ekonomileri açtıkları milyar dolarlık paketlerde önceliği vatandaşa desteğe, sonra büyük şirketlerin nakit ihtiyacına verdi. Ankara ise açıkladığı 15 milyar dolarlık paket de önceliği, şirketlere KOBİ'lere ve konut satışı için müteahhitlere
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Ankara ise açıkladığı 15 milyar dolarlık paket de önceliği, şirketlere KOBİ'lere ve konut satışı için müteahhitlere verdi.
Dünyada koronavirüs salgını insanları ölüme götürürken, hükümetler açıkladıkları dev ekonomik paketlerle, vatandaşa destek verdi, Türkiye'de ise hükümetin önceliği şirketler, KOBİ'ler ve düşük faizli konut kredisi ile müteahhhitler oldu.
Türkiye'de açıklanan 15 milyar dolarlık ekonomik paketten vatandaşa sadece en düşük emekli maaşının yüzde 50 artırılarak 1500 liraya yükseltilmesi, ve yoksul kesime bir kezliğine 1000 lira yardım çıktı. G-20 üyesi dev ekonomilerin Merkez Bankaları, koronavirüs dolayısıyla resesyona girecek kendi ülkelerinde piyasaya likidite vererek paraya boğmaya başladı.
İki gündür piyasaların odak noktası haline gelen 2 trilyon dolarlık rekor büyüklükteki teşvik paketini ABD Senatosu'nda onaylandı ve Temsilciler Meclisi'ne gönderildi.
ABD Senatosu, koronavirüs salgının hem insani hem de ekonomik hasarlarını gidermek için hazırlanan 2 trilyon dolar büyüklüğündeki tarihi teşvik paketini onayladı ve yasanın çabuk onaylanıp ABD Başkanı Donald Trump'a imza için sunulması amacıyla topu Demokratların çoğunlukta bulunduğu Temsilciler Meclisi'ne attı. Temsilciler Meclisi'nin paketi Cuma günü oylaması planlanıyor. Trump Kongre'ye tasarıyı "gecikme olmaksızın" onaylaması çağrısında bulundu ve tasarı önüne geldiğinde hemen imzalayacağını söyledi.
Paket, virüsün yayılmasının engellenmesi için insanların sosyal temastan kaçınması ve işsizler için yardımı öngörürken, işletmelerin kapanması ile birlikte ekonomide meydana gelen hasardan dolayı büyük firmalara ve bireysel vergi mükelleflerine destek amacıyla, daha önce görülmemiş kredi enjeksiyonlarını ve vergi avantajlarını içeriyor. ABD'de 68 binden fazla kişiye bulaşan bu virüs nedeniyle, bazı ekonomistler işsizliğin yüzde 30 seviyesine çıkabileceği uyarısında bulunuyor.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau ,Kanadalılara, gelir desteği, ücret sübvansiyonları ve vergi ertelemelerinin dahil olduğu 82 milyar dolarlık bir yardım paketini açtı. Paketin 27 milyar dolarlık kısmının doğrudan halka verilecek destekleri içerdiğini belirten Trudeau, kalan 55 milyar dolarlık kısmın da vergi ertelemeleri yoluyla iş dünyasının likidite ihtiyacına destek için kullanılacağını ifade etti. Almanya Başbakanı Merkel yeni tip corona virüs salgınının bireyler ve şirketler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olmak için 750 milyar euroluk bir yardım paket zaçıklamıştı, geçtiğimiz günlerde. Açıklamada, Bakanlar Kurulunun salgının ekonomik etkisini hafifletmek için 750 milyar euroluk bir yardım paketini ve 156 milyar avroluk ek bütçeyi onayladığı belirtildi.
Corona virüs salgınının ekonomik etkisine karşı hazırlanan 750 milyar euroluk virüs yardım paketinde, küçük şirketlere ve serbest meslek sahiplerine üç ay boyunca 15 bin euro yardım yapılması öngörülüyor. Pakete göre, corona virüsün ekonomik etkisine karşı Almanya Ekonomik İstikrar Fonu (WSF) devreye sokulacak.Zor durumdaki Alman şirketlerinin satın alınmaması için fonun bir kısmı doğrudan şirket hisselerini satın almak için kullanılabilecek. Almanya, söz konusu salgınla mücadele içinde 55 milyar euro ve kısa süreli çalışma ödenekleri için de 10 milyar eurodan fazla ödenek ayırdı.
İSPANYA'DAN TARİHİ BÜYÜKLÜKTE TEŞVİK
İspanya hükümeti de 'Corona'nın ekonomiye verdiği hasarı telafi etmek için 200 milyar euro (1 trilyon 417 lira) büyüklüğünde paket açıkladı. Başbakan Pedro Sanchez söz konusu desteğin 117 milyar euroluk (829 milyar lira) kısmının kamuya, kalan kısmının özel sektöre kullandırılacağını belirtti.
Sanchez'in açıklaması şöyle: "Bu destek, İspanya demokrasi tarihindeki en büyük kaynak kullanımı olacak. Yıllık milli gelirin yaklaşık yüzde 20'sine tekabül eden bu kaynak, finans sektörüne, şirketlere ve Corona virüsünden etkilenen yoksul vatandaşlara aktarılacak."
Koronavirüsün ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin, henüz salgının yarattığı ekonomik zararı gidermek için 2008 yılındaki finansal krizle ya da 2015'teki ekonomik durgunlukla mücadele ettiği gibi savaşmaya başlamadı. Yine de Çin Merkez Bankası, bankaların kullandırabileceği kredi miktarını toplamda 65 milyar euro artırdı ve banka rezerv gereksinimlerini düşürdü. Ayrıca bankalar ve büyük şirketler için faiz oranları düşürüldü. Hükümet de ticari kredilerin koşullarının hafifletilmesini ve mülk sahiplerinden ticari mülklerin kiralarını azaltmalarını istedi.
ANKARA'NIN ÖNCELİĞİ KONUTA VE İŞ DÜNYASINA
Ekonomisi uzun süredir çalkantıda olan ve 2018'de büyük bir kur krizi yaşayan Türkiye salgının yarattığı zararı karşılamak için 100 milyar lira (15 milyar dolar ) değerinde teşvik paketi açıkladı. Pakette yer alan önlemlere göre perakende, AVM, otomotiv, lojistik gibi sektörlerin muhtasar, KDV, SGK primleri altışar ay ertelendi. Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan borçları üç ay ertelendi.
Konaklama vergisi Kasım ayına kadar ötelenirkeni ötelenirken, iç havayolu taşımacılığında ise üç ay süreyle KDV oranı yüzde 18'den yüzde 1'e indirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 18 Mart'ta açıkladığı, korona virüs tedbir paketine göre 500 bin lira altındaki konutlarda kredi oranı arttırıldı, peşinat oranı düşürüldü. 7 milyon işsize ise kaynak ayrılmadı paketten.
ELEKTRİK FİYATINA ZAM YOK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında TOKİ ve Emlak Konut'tan ev alan vatandaşların nisan ve mayıs konut taksitlerini ertelediklerini bildirdi. Kurum, Twitter hesabından yaptığı yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti: "Koronavirüs tedbirleri kapsamında TOKİ ve Emlak Konut'tan ev alan vatandaşlarımızın bu süreçte mağdur olmamaları için nisan ve mayıs ayı konut taksitlerini erteliyoruz." nerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da koronavirüsle mücadele sürecinde yılın ikinci çeyreğinde elektrik fiyatlarına zam yapılmayacağını söyledi.
FRANSA İŞSİZLERİNE 45 MİLYAR EURO AYIRDI
Ülke genelinde serbest dolaşıma kısıtlama getiren ve mazeret belgesiyle dışarı çıkmalara izin veren Fransa, şirketlere 300 milyar Euro değerinde banka kredisi sunacaklarını vergi ve sosyal güvenlik primi ödemelerinin erteleneceğini duyurdu. Maliye Bakanı'nın "Gerekirse büyük şirketleri kamulaştırırız" dediği Fransa'da ayrıca, geçici olarak işten çıkarılan çalışanlar için 45 milyar Euro kullanılacak.
Kaynak Yeniçağ
YORUMLAR
Yorum Yap