Elektrik dağıtım bedellerine yüzde 398 zam!

EPDK’nın yeni düzenlemesi ile lisanssız güneş enerjisi üreticilerinin dağıtım şirketlerine ödeyecekleri dağıtım bedeli yüzde 398 oranında artırıldı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Ayrıca EPDK’nın yatırımlar öncesi dağıtım bedellerinin 10 yıl boyunca nasıl hesaplanacağı ile ilgili kurul kararı 30.12.2021 tarihli yeni bir EPDK kararı ile iptal edilerek yatırım ortamına büyük engel konuldu.

Bu karar ile yatırımdan önce yatırımcıya verilen taahhütler süresi dolmadan iptal edilmiş oldu.

2016 yılında GES yatırımı yapan şirketlerin ödediği dağıtım bedeli 01 Ocak 2017’de EPDK’nın 6838 nolu kurul kararı ile 13,6 kat artırarak ile 0,75 krş/kWh’ten, 10,25 krş/kWh’e çıkarıldı.

Bu orantısız artış sebebi ile oluşan mağduriyeti kısmen gidermek ve yatırımların iptal edilmesini önlemek amacıyla EPDK bir kurul kararı açıklayarak 2018 öncesinde kurulan lisanssız santrallere 10 yıl süre ile bu artışın yüzde 75’inin yansıtılmayacağı yönündeki kurul kararını yayınladı.

#reklam#

Bu tebliğ sonrası şirketler yatırım için düğmeye basarak o tarihteki yüksek yatırım bedellerine rağmen 31.12.2017 öncesine bu yatırımları yetiştirerek ülke ekonomisine kazandırdı.

Ancak 30.12.2021 tarihinde yayınlanan EPDK kararı ile bu kazanılmış hak yok sayılıp, buna ek olarak üzerine yüzde 24 oranında zam uygulanacağı açıklandı. Bu düzenleme ile 2018 öncesi devreye alınan GES’lerin dağıtım bedelleri 5,6882krş/kWh’ten 28,2765 krş/kWh’e yükseldi. Yani lisanssız üreticilerin dağıtım şirketlerine ödedikleri tutar yüzde 398 artırılarak 5 katına çıkarıldı.

Bu haksız adım, ülkemizin güneş enerjisinin yüzde 90’ını üreten küçük enerji şirketlerinin aleyhinedir. Güncel durumda dağıtım bedeli lisanslı büyük üreticiler için 3,8 krş/kWh uygulanırken aynı hizmet için lisanssız üreticilerden 28,2 krş/kWh alınmakta. Riske girerek borçlanan, yatırım yapan ve enerji üretimi yapan küçük lisanssız üreticiler, aynı hizmet için dağıtım şirketine büyük lisanslı üreticilerin 7,4 katını ödeyerek, kazançlarının oldukça önemli bir kısmını dağıtım şirketlerine aktarmak zorunda bırakıldı.

Sonuç olarak 5 bine yakın küçük enerji şirketini, yaklaşık 400 bin bireysel yatırımcıyı, finansman şirketi, yabancı yatırımcıyı ve binlerce çalışanı derinden etkileyen bu karar;     

#reklam#

   Değişen finansal dengeler şirketlerin varlıklarını sürdürmesini zorlaştırırken borsada bu şirketlere yatırım yapmış yüzbinlerce bireysel küçük yatırımcıyı mağdur etmekte.          

Yatırımcılara verilen taahhütlerin anlık bir karar ile değişebilmesi, yabancı ve yerli yatırımcılar için güvensizlik ortamı yaratmakta olup ülkemize yapacakları yatırımlardan vazgeçmelerine sebep olmakta.

Tüm bu nedenlerden ötürü sektörün küçük enerji şirketleri adına, Güneş Enerjisi Yatırımcıları Grubu olarak en kısa zamanda verilen bu kararın iptali ve GES yatırımcılarına sunulan hakların yine verilen süre sonuna kadar tanınmaya devam edilmesi, en büyük arzumuzdur.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz