Emine Erdoğan'dan kadın ihracatçılara destek: Takdire şayan....
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde; Afrika’ya kadın ihracatçılara özel sanal ticaret heyeti düzenledi.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da yazılı bir mesaj gönderdi. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Erdoğan, “Afrikalı kadınları destekleyen, aramızdaki diyalogu ve iş birliğini güçlendiren girişimler takdire şayandır. Kadın İhracatçılar Afrika Sanal Ticaret Heyeti’nin son derece hayırlı işlere vesile olacağına inanıyorum” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesinde 2018 yılında bir ilk olarak kurulan ve 54 üyesi bulunan TİM Kadın Konseyi, kadın ihracatçı sayısını artırmak ve ihracat alanında daha etkin olmalarını sağlamak hedefiyle çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda Covid-19 sürecinde daralan uluslararası ticaretin etkilerini azaltmak için T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonu ile 8-15 Mart tarihleri arasında ihracatçı kadınlara yönelik Güney Afrika, Nijerya, Kenya ve Tanzanya'yı kapsayan Afrika Sanal Genel Ticaret Heyeti düzenleniyor.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başlayan Türkiye’nin ihracatçı kadınlarına özel gerçekleştirilen programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da yazılı bir mesaj gönderdi. Programın açılışına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin Abuja Büyükelçisi Ahmet Melih Ulueren, Türkiye’nin Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, Türkiye’nin Nairobi Büyükelçisi Ahmet Cemil Miroğlu, Türkiye’nin Darrüselam Maslahatgüzarı Onur Yay katıldı. Programın açılışında TİM Kadın Konseyi üyeleri de yer aldı.
Erdoğan: Afrikalı kadınları destekleyen girişimler takdire şayandır
Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Emine Erdoğan mesajında, “Kıymetli Türkiye İhracatçılar Meclisi Ailesi, hangi coğrafyada olursa olsun, kadınların kalkındırılması, tüm dünyayı olumlu yönde etkileyecek bir güce sahiptir. Farklı toplumların kadınlarının ortak meseleleri, kardeşlik temeli üzerine kurulan iş birlikleriyle çok daha rahat çözülebilir. Afrika kıtası, ülkemizde ve gönüllerimizde çok özel bir yere sahiptir. O nedenle, Afrikalı kadınları destekleyen, aramızdaki diyalogu ve iş birliğini güçlendiren girişimler takdire şayandır. Kadın İhracatçılar Afrika Sanal Ticaret Heyeti’nin son derece hayırlı işlere vesile olacağına inanıyorum. 2005 yılında ülkemizin başlattığı Afrika Açılımı nice güzel meyve verdi. Bunlardan birisi de, Afrikalı kadınların, el emeklerinin değerlendirilebileceği adil bir pazar olan Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi’dir. Ankara’da faaliyet gösteren merkez, Afrikalı kadınların el emeklerine saygının bir ifadesidir. Afrika Sanal Ticaret Heyeti’nin de bu çalışmaya aktif katılımını bekliyor, gayretlerinizin daim olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Pekcan: Kadın yönetici sayımız 244 bine yükseldi
Konuşmasına tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Kadınların ekonomik hayata etkin ve eşitlikçi bir şekilde katılımı konusu bir gün değil her gün üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir husus. 8 Mart günü bize bu anlamda değerlendirme yapmak; kadının toplumsal, kültürel ekonomik ve siyasi hayattaki statüsünü ve rolünü gözden geçirmek için bir vesile olmaktadır. Ülkemizde bugüne kadar kadınlarımızın rolü ve statüsüyle ilgili yadsınamayacak kazanımlar sağlanmış olmakla birlikte daha fazla kadınımızın ekonomik hayata entegrasyonu için çalışmaya devam etmemiz gerektiği de sabittir. Ülkemizde son 15 yılda kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 23’lerden yüzde 34 seviyelerine ulaşmış, işveren kadın sayımız 49 binden 129 bine, kendi nam ve hesabına çalışan kadın sayımız ise 490 binden 800 bine, yönetici sayımız 126 binden 244 bine yükselmiştir. Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Bankası iş birliği ile hazırlanmış olan ‘Kadın ve Ticaret 2020’ raporuna göre gelişmekte olan ülkelerde kadınların dış ticaret yapmayan firmalarda iş gücünün yüzde 24’ünü oluşturduğu, dış ticaretle uğraşan firmalarda ise bu oranın yüzde 33’e çıktığı görülüyor” dedi.
“Afrika ile ticaret hacmimiz 5 kat arttı”
Geçtiğimiz mayıs ayından bu yana hem genel hem sektörel mahiyette toplamda 64 farklı sanal ticaret heyeti gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Pekcan şunları söyledi: “Bu heyetlerde firmalarımız 3 bine yakın yabancı firmayla yaklaşık 10 bin iş görüşmesini online ortamda gerçekleştirdiler. Bugüne kadar farklı mal ve hizmet sektörlerimizle ilgili 19 sanal fuar, 154 binin üzerinde katılımcıyla tamamlandı. Farklı pazarlara açılma ve mevcut pazarlardaki ihracat portföyümüzü derinleştirme çabalarımız çerçevesinde Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz.2003 yılında Afrika ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi stratejimizin Sayın Cumhurbaşkanımızca ilan edilmesinden bugüne önemli mesafeler kat edildi. Afrika stratejimizi başlattığımız 2003 yılında kıta ile yaklaşık 5.4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 5 kat artarak 25 milyar 300 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Kıtaya olan ihracatımız 2003 yılında yalnızca 2.1 milyar dolarken bu rakam 2020 yılında 15.2 milyar dolara yükselmiştir. Hep birlikte çalışmalarımızı sürdürerek Afrika ülkelerinin sunduğu fırsatları çok iyi değerlendirmeliyiz. Karşılıklı kazanç temelinde çok daha yüksek ticaret rakamlarına erişebileceğimize inanıyorum. Ticaretin yanında hali hazırda 71.1 milyar dolara ulaşmış olan müteahhitlik proje hacmimizi ve 6 milyar doları aşmış olan yatırımlarımızı çok daha iyi seviyelere getirmek üzere Afrika için çalışmaya devam etmeliyiz”
“Hedefimiz kadınlarla erkeklerin ihracata eşit katıldığı Türkiye”
Programın açılışında yaptığı konuşmada kadınların son yıllarda iş hayatında ve sosyal hayatta, daha aktif rol aldığına dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, ekonomimizde kadınların katılımıyla doğan kaldıraç etkisinin farkındayız. Kadınların, İş ortamına yeni bir soluk getirdiğinin bilincindeyiz. Ülkemizde, kadınların çalışma hayatında kalma süresi, 7 yılda 2,4 yıl arttı. Kadın büyükelçi oranı, 2007 yılında yüzde 9,4 iken, bu oran 2020 yılında yüzde 25 oldu. Meclise giren kadın milletvekili oranı, 2007 yılında yüzde 9,1 iken bu oran, 2020 yılında yüzde 17,3 oldu. Hedefimiz, kadınlarla erkeklerin; üretime, ihracata, katma değere eşit oranda katıldığı bir Türkiye ekonomisi. Bu hedef doğrultusunda, iş dünyasında ve sivil toplum kuruluşlarında, daha fazla kadının temsil edilmesi amacıyla, meclisimizde bir ilk olan “TİM Kadın Konseyini” kurduk. Böylelikle TİM, kadın-erkek eşitliği çerçevesinde, İş dünyasına öncülük etmiş oldu” dedi.
“Kadın Konseyimiz birçok önemli projeye imza atıyor”
TİM Kadın Konseyi’nin çalışmaları hakkında Gülle, şu bilgileri verdi:
“TİM Kadın Konseyimiz, dijital iletişimden, uluslararası ilişkilere, eğitim ve mentörlükten, toplumsal farkındalık ve iklim çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede, 9 ayrı komite altında çalışmalarını sürdürüyor. 2 yıl önce oluşturduğumuz Kadın Konseyimizle, kısa zamanda, birçok önemli projeye imza attık. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin “Sıfır Atık İnisiyatifinden” ilham alarak Meclisimiz bünyesinde, “İhracatta Sıfır Atık Projesini” hayata geçirdik, proje kapsamında tüm personelimize, “İhracatta Sıfır Atık Bilinçlendirme Eğitimi” verdik. Kadın ihracatçılarımız, TİM Women Export Talks buluşmalarında, ihracatçılarımızla ilham veren öykülerini paylaştılar. Kadın ihracatçılarımıza özel, Latin Amerika Sanal Ticaret Heyeti düzenledik. TİM Kadın Konseyi, Sürdürülebilirlik Raporu ve Kadın Girişimcilik Programı, gibi son derece önemli projeleri ortaya koydu”
“Kadınlarımız olmadan hedeflerimize ilerleyemeyiz”
Ülke ekonomisinin gelişimi için; üretime, istihdama ve ihracata önemli katkıları olan kadın ihracatçıların, yıllık ihracat performanslarına göre değerlendirerek “İhracatın Güçlü Kadınları Ödül Töreni”nde, ödüllendireceklerini dile getiren Gülle, “Yıl içerisinde gerçekleştirmeyi planladığımız, birçok projemiz var. “Güçlü Kadın, Güçlü İhracat, Daha Güçlü Türkiye” diyerek inşallah, “Türkiye Kadın İhracatçılar Çalıştayı”nı düzenleyeceğiz. Bunun yanında, “İhracatın Güçlü Kadınları Filmi” projemizin de, kadın ihracatçılarımızın, elde ettikleri başarıların tanıtımı noktasında, önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Geçtiğimiz yıl pandemi dolayısıyla ertelediğimiz törenimizi, bu yıl inşallah fiziki ortamda gerçekleştireceğiz. Kadınlarımız olmadan, ihracatta hedeflerimize ilerleyemeyeceğimizin bilinciyle; birlikte çalışmaya, üretmeye, katma değer yaratmaya devam edecek, böylelikle ‘İhracatla Yükselen Türkiye’yi’ birlikte inşa edeceğiz” diye konuştu.
“Afrika’nın en büyük 10 tedarikçisinden biri Türkiye”
Türkiye’nin, 2019 yılında, 16 milyar 945 milyon dolarlık ihracatla, Afrika’nın toplam ithalatından yüzde 3 pay alarak kıtanın en büyük 10 tedarikçisi arasında yer aldığına vurgu yapan Gülle, “Afrika, Türkiye için önemini gün geçtikçe artıran bir pazar olarak öne çıkıyor. Türkiye, Afrika ile ilişkilerini, dostluk ve kazan-kazan ilkeleri ışığında sürdürmektedir. Afrika’ya Açılım Politikasıyla başlayan süreç, 2013 yılı itibariyle hayata geçirilen, Afrika Ortaklık Politikasıyla devam etmiş, Türkiye’nin kıtayla ilişkileri, bu dönemde ciddi kazanımlar elde etmiştir. Türkiye kıtada, diplomatik temsilciliklerinin sayısını artırmış, eğitim, kültür, ulaşım, medya gibi birçok alanda kurumsal ilişkilerini kuvvetlendirmiştir. Dünyanın milli gelirine oranla en çok yardım yapan ülkesi olan Türkiye, kıtada insani yardım ve kalkınma yardımı faaliyetlerini de kesintisiz bir şekilde sürdürmektedir. Kıtada hızla büyüyen orta sınıf, ithalattaki artış eğilimini hızlandırıyor. Bu ithalatın da büyük oranda kıta dışından yapıldığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“İhraç etmemiz gereken 1250 ürün tespit ettik”
Gülle, 2019 yılında, Afrika ülkeleri ithalatının yalnızca yüzde 12’sini, kıta içerisinde gerçekleştirdiğini ve bu oranı artırmak adına, 1 Ocak 2021 itibariyle yürürlüğe giren, kıtadaki 55 ülkenin 54’ünün üyesi olduğu, Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Alanı Anlaşması’nın TİM’in ana gündem maddelerinden biri haline geldiğine dikkat çekti. Gülle, “Kıtadaki zengin doğal ve beşeri kaynakların, daha etkili bir şekilde kullanılmasına vesile olacağını düşündüğümüz bu anlaşmadan, kıtayla ilişkilerimizi güçlendirmek adına yapabileceklerimiz konusunda hassasiyetle çalışmaktayız. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz analizlerde, Türkiye’nin Afrika ülkelerine ihraç edebileceği, ancak ihraç etmediği, 1.250 ürün tespit ettik. Afrika ülkelerinin bu ürünlerde dünyadan 50,2 milyar dolarlık ithalat yaptığını, Türkiye’nin ise bu ürünlerde Afrika dışı ülkelere 2,2 milyar dolarlık ihracat yaptığını görmekteyiz. Bu araştırmalarımızı bir rapor halinde önümüzdeki günlerde yayımlayacağız” diye konuştu.
“Bu yıl Afrika’da ihracat hedefi 20 milyar doları aşmak”
Gülle, Türkiye’nin, Afrika’ya 2020 yılında 15 milyar 246 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini ve Afrika’nın, ihracatımızdaki payının yüzde 9 olduğunu aktardı. Şubat ayında Afrika’ya ihracatın 1,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğinin altını çizen Gülle, “Ardı ardına ihracatta rekorlara imza attığımız bu dönemde, inşallah hedefimiz bu yıl, kıtaya 20 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmek” şeklinde konuştu.
YORUMLAR
Yorum Yap