Enda’da halka arz fiyatı olarak ne bekleniyor? 27 lira olabilir mi?
Ege’nin devi Enda Enerji Holding Borsaya açılma hazırlığında. Halka açık ortaklık statüsünde olan İzmir’in incisi Enda Enerjide kritik gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Borsada ne zaman işlem görecek?
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Enda Enerji Holding’de halka arz fiyatı olarak ne bekleniyor? 27 lira olabilir mi?
Paraajansi.com'un haberine göre Halka arz sürecinin sonuna yaklaşmasıyla beraber Enda Enerji Holding’de halka arz fiyatının ne olabileceğine ilişkin sosyal medyada çeşitli görüşler ortaya kondu.
Facebook’ta ve Twitter’da Enda Enerji HoldingHalka arz olsun grupları kurulmuş durumda ve şöyle bir paylaşım yapılıyor “
Borsaya açılması beklenen Enda enerji için şu paylaşımlar yapılmaya devam ediliyor
Borsada işlem gören şirketlerin nakit akışı ve Megawatt değerleri açısından bakıldığında, 180,1 MWe kurulu güç ile üretiminin hidroelektrik 102,5 Mwe, 70 Mwe rüzgar, 7,5 Mwe jeotermal kaynaklı olmak üzere, Enda Enerji Holding 4 sahadaki artış toplamı 16,8 MWe rüzgar enerjisi ve 24,6 MWe kapasiteli GES (Güneş Enerjisi Santralı) müracaatı EPDK’ya yapmıştır. Bu konuda yeni artışlar da beklenmektedir. 222 MWe düzeyine ulaşan bir yatırımla, 1 MWe tesisin halka açılma fiyatlanması 1,7-2,3 milyon dolar aralığında olduğu hesap edilirse Enda’ nın da 22-27 bin lira arasındaki bir fiyatla halka açılacağı düşünülebilir. Bu da Enda Enerji Holdinge büyük kaynak girişidir. “
“Yaklaşık 40 milyon dolar Ebitda yaratabilen Enda Enerji artık borsaya açılsın, İzmir ekonomisine, yeni kaynak , can suyu olsun. “
İzmirli yatırımcıların heyecanla beklediği borsaya açılma ve halka arz neden gecikiyor? Ege’nin Çukurova Elektriği neden bekliyor?
Enda 500 ortağı aştı
Bilindiği üzere, Enda tarafından 500 ortağın üzerine geçilmesi nedeniyle yapılan, halka açık şirket statüsüne geçme başvurusu SPK tarafından kabul edilmişti. Bu kararın üzerinden uzun bir zaman geçti. Ancak şirket bir türlü borsaya açılamadı. Aslında yaklaşık üç sene önce bu yönde bir başvuru daha yapmış ve tüm prosedürleri de tamamlamıştı. Hali hazırda gerek yatırımcı ilişkileri birimi gerekse kurumsal yönetim açısından borsada işlem gören bir çok şirketten daha iyi durumda. Peki neden bu süreç bir türlü aşılamıyor ve borsada işlem göremiyor.
Her şey tamam derken İmtiyazlı hisselerde sorun çıktı.
Enda Enerji Holding eskiden beri çok ortaklı olan ve Ege’nin seçkin İş İnsanlarının ortak olduğu köklü bir şirket. Öyle ki bu şirketin ortağı olmak bölgede bir prestij sembolü olarak algılanabiliyor. Yıllar önce yapılan yatırımlar ve bunların kredi borcu şirketin belini büküyordu, bu noktada Verusa Holding yeni bir ortak olarak devreye girdi ve nakit akışı problemi çözüldü. Akılcı bir yönetimle borçlar kapatıldı, verimsiz yatırım alanları terk edildi ve verimli yatırımlar meyvesini verdi. Şirket oldukça yüksek bir karlılık üretmeye başladı. Enerji portföyünde tamamen yenilenebilir enerjiye yönelen şirket, hidroelektrik, rüzgar ve termal enerjiden sonra kendi santralleri içine güneş enerjisi yatırımı da yaparak, verimlilik açısından bir taşla iki kuş vurmuş oldu.
Örnek olacak bir başarıyı sağlayan şirket yönetimi nedense borsaya çıkmak konusunda aynı başarıyı gösteremedi. Aslında bu konudaki sorunlar birer birer çözüme kavuşturuluyordu ancak son noktada eskiden kalan yönetim imtiyazına sahip paylar ile ilgili bir problem çıktı. Daha önce bir çok borsa şirketi de benzer problemle halka açılmada sıkıntı yaşamış ama SPK tarafından yapılan hızlı ve proaktif çözümlere uyarak bu sorunu aşmışlardı.
Ancak bu noktada SPK imtiyazlı hisseler toplamı SPK mevzuatına göre Yönetim kurulu üye sayısının yarısını geçemez diyor. Enda Enerji Holding’de eski yönetim buna uymak istemiyor ama SPK kanunu böyle. Elinde küçük imtiyazlı hisseleri tutanlar şirketin geleceği ile mi oynuyor?
Şirketin sermayesi 345.000.000 TL bunun 344,800.000 Adedi B grubu, 200.000 adedi A grubu. 200.000 adet yani şirket sermayesinin binde 1 inin altındaki hisseler. %99,9 hissenin kaderini belirliyor. Halka arz geciktirilip küçük ortakların hisseleri düşük fiyattan mı toplanıyor ? Sosyal medyada bu tür sorular sorulmaya devam ediliyor.
Bu hafta yapılacak şirket genel kurulunda yatırımcılar bu konuda yapılacak açıklamalara dikkat kesildi. Konu hem borsaya açılırken özel tahsisat sözü verilen şirket eski yatırımcılarını hem de şirket çalışanlarını yakından ilgilendiriyor. Umutlar bu küçük sorunun bir an önce çözülüp, İzmir’in bu büyük şirketinin borsada işlem görmeye başlaması.
YORUMLAR
Yorum Yap