Erdoğan: Altın üretiminde cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, madenciliğin önemine vurgu yaptığı açıklamasında, "Çevrecilik bahanesiyle ülkemize çekilen operasyonların sayısı fazladır. STK görünümlü yapılar eliyle pek çok araç kullanılmıştır. Maden sektörümüzün gelişmemesi için her yol denenmiştir" dedi.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş Söğüt Altın Madeni Tesis Açılışı ve İlk Altın Dökümü Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu.
Gübretaş Altın Madeni Tesisinin ilk etapta yıllık 2,5 ton altın üreteceğini belirten Erdoğan, tam kapasiteye geçtiğinde ülkenin altın üretiminde ilk üç madeninden biri olacağını söyledi.
Erdoğan, "2000 yılında neredeyse sıfır olan altın üretimimiz 2022 yılında 42 tonla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı." dedi. Erdoğan ayrıca, mart ayı sonu itibarıyla Karadeniz Gazı'nın hanelere verilmeye başlanacağını söyledi.
Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:
"Bugüne kadar yaklaşık 70 milyon dolar yatırım gerçekleştirilerek projenin ilk kısmı tamamlandı.
Bu tesis, ilk etapta yıllık 2,5 tona kadar altın üretme kapasitesiyle çalışacak.
Burası tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde ülkemizde en çok altın üretimi yapılan ilk üç madenden birisi olacaktır.
Göreve geldiğimiz Türkiye ile bugünün Türkiyesi arasındaki devasa farkı, meselelere ideoloji penceresinden bakmayan herkes görebiliyor. Ülkemizin eski sorunlarını hatırlayan vatandaşlarımız, iktidarımız döneminde yapılan hizmetlerin büyüklüğünün ne manaya geldiğini iyi biliyor.
Eğitim, sağlık, ulaştırma, haberleşme, enerji gibi alanlarda 20 yılda kat ettiğimiz mesafe takdire şayandır.
Birileri güneş ve rüzgar enerjisini yeni yeni keşfede dursun biz yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5'inci, dünyada 12. sıraya yükseldik.
Mart sonu itibarıyla Karadeniz gazını hanelere vermeye başlıyoruz.
Son 10 yılda yıllık 742 milyon ton maden üretimi yapıldı. Toplam madencilik üretimimiz 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla 814 milyon tona ulaştı. Maden ihracatımız 6,5 milyar dolara ulaştı ve bu alanda Cumhuriyet tarihinin rakoru kırıldı.
Son 8 yılda binde 8 olan madenciliğin milli gelir içinde ki payı geçen yıl itibarıyla yüzde 1,4'e yükseldi.
Altın, petrolle birlikte en fazla ithal ettiğimiz ürünlerin başında. Bu alanda talebimizin en az yarısını karşılayabilecek bir rezerve sahibiz ancak Türkiye uzun yıllar boyunca maden sektöründe kendi potansiyelini hareTamamkete geçiremedi.
Çevrecilik bahanesiyle ülkemize çekilen operasyonların sayısı fazladır. STK görünümlü yapılar eliyle pek çok araç kullanılmıştır. Maden sektörümüzün gelişmemesi için her yol denenmiştir. Tüm dünyada kabul gören maden çıkarma yöntemlerine ses etmeyenlerin, ülkemiz söz konusu olunca milleti nasıl galeyana getirdiğini hepimiz hatırlıyoruz. Türkiye'nin yer aldı kaynaklarını gün yüzüne çıkarma mücadelemizde biz de pek çok saldırıyla karşılaştık.
Gezi olaylarındaki gibi sokak terörünün de kara propaganda faaliyetlerinin de bizi yolumuzdan alıkoymasına müsaade etmedik. Maden sektörümüzün önündeki engelleri kaldırmaya çalıştık.
2000'de neredeyse 0 olan altın üretimimiz, 2022'de 42 ton ile cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı."
YORUMLAR
Yorum Yap