Erdoğan müjdeyi verdi: Bir hafta ücretsiz sonra 200 liracık
Cumhurbaşkanı, otomobil geçiş ücretleriyle ilgili de "Köprü geçiş ücretini 200 lira olarak belirledik" dedi. Erdoğan ayrıca köprüden geçişlerin 1 hafta ücretsiz olacağını da duyurdu.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1915 Çanakkale Köprüsü'nde otomobil geçişleriyle alakalı fiyatı 200 lira olarak belirledik. 1 hafta ücretsiz olacak. 1 hafta ücretsiz, ondan sonra 200 lira. Yap işlet devret ve yüklenici firma buradan aldığı parayla buradaki aylık yıllık bedel eğer onun aleyhineyse onu bizler devletin kasasından biz ödeyeceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, '1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışını yaptı. Buradaki konuşmasında 'Kamu Özel İş birliği' modelinden övgüyle bahseden Erdoğan, "1915 Çanakkale Köprümüz 'Kamu Özel İş birliği' de denilen yap-işlet-devret modeliyle inşa ettiğimiz son eserdir. İnşallah bunun devamı gelecek." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı projenin kârlı olduğunu savunarak şöyle konuştu:
"Yapılan hesaplamalar, bu projenin ekonomimize üretimde 5,3 milyar euro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2,4 milyar euro katkısının olacağına işaret ediyor. Velhasıl neresinden bakarsanız bakın ülkemiz açısından kazanç, milletimiz için iftihar kaynağı bir eserin açılışını yapıyoruz."
Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
"1915 Çanakkale Köprüsü'nü büyük ecdada ithaf ediyoruz"
"Sayın Güney Kore Başbakanı, sevgili Çanakkaleliler, değerli misafirler bu tarihi günde sizleri en kalbi duygularımla muhabbetle selamlıyorum. Çoşkunuz coşkumuzdur. Binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlerin, kültürlerin toplumların gözbebeği olmuş Çanakkale yepyeni bir geleceğe kucak açıyor. Boğaza taktığımız yakut bir gerdanlık olarak gördüğümüz 1915 Çanakkale Köprüsü açılışı için bir aradayız.
Biz de Peygamber yoldaşı şehitlerimize layık olabilmek için çalışıyoruz, mücadele ediyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü'nü büyük ecdada ithaf ediyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ülkemize milletimize şehrimize tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu köprümüz de tıpkı 15 Temmuz Şehitleri köprüsü, Fatih Sultan, Yavuz Sultan Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli ve şimdi de işte burada Çanakkale'de 6. köprüyü açıyoruz. 140 yıl önce Sultan Abdulhamit Han o köprülerin eskiz çalışmalarını yapmıştı.
Az önce Güney Kore Başbakanı'nı dinledik. Heyecanını gördünüz değil mi? Kore, o zaman herhangi bir anlaşma yokken bizim büyüklerimiz Kore'de savaşa gittiler. Orada şehitler oldu. Orada kabristanları var. Bunlar sıradan bir olay değil. Bunlar aşktır ve aşk kişinin sevdiğinde yok olmasıdır. İşte hep beraber şu anda Kore'yle attığımız bu adımlar inşallah en kısa zamanda ticaret hacmimizi 20 milyar dolara çıkaracağız. Ve yatırımlarıyla, köprülerimizdeki dayanışmayla adımlarımızı atıyoruz. Türkiye'nin, Türk milletinin istediğinde başaramayacağı hiçibr şey olmadığını dosta düşmana gösterdik, gösteriyoruz."
"101 kilometrelik otoyolun da açılışını gerçekleştiriyoruz"
"Hiç şüphesiz burada sadece bu köprüden bahsetmiyoruz. Karşımızda İstanbul'u, Tekirdağ ve Çanakkale üzerinden Balıkesir'e bağlayacak dev bir ulaşım projesi var. Bugün köprüyle birlikte Malkara'dan Çanakkale'ye kadar uzanan 101 kilometrelik otoyolun da açılışını gerçekleştiriyoruz. İş bilenin, kılıç kuşananındır.
Türkiye'nin en yoğun araç güzergahlarından biri olan bu yolda Lapseki Gelibolu arasında feribotlarla ulaşım sağlanıyordu. Burası saatlerce feribot sırası beklenen, ardından 1,5 saatlik bir yolculukta karşıya geçilen bir yerdi. Şimdi aynı yolculuk 1915 Çanakkale Köprüsü üzerinden sadece 6 dakikada tamamlanacak. Nereden nereye. Yapar mıyız? Beraber yapar mıyız? Eyvallah."
"2,5 milyar euroluk bir yatırım bedeline sahip"
"Köprümüzün temelini 4 yıl önce bir 18 mart günü atmıştık. Firmalarımız Güney Kore'li ortaklarıyla birlikte kolları sıvadı. 5 binin üzerinde personelin, 740 iş makinasının geceli gündüzlü çalışmasıyla köprümüzü söz verdiğimiz tarih olan bugünkü açılışa hazır hale getirdik. Dünyada böylesine devasa bir eseri bu kadar kısa sürede tamamlayabilecek başka bir ülke var mıdır bilmiyorum. Türkiye orta açıklığı itibariyle dünyanın en uzun köprüsü Japonya'yı geride bırakarak bu alanda ilk sıraya yerleşti. Tabi orta açıklık uzunluğu bakımından ilk 10 köprünün 3'ünün ülkemizde olduğunu da hatırlatmak isterim. Değerli kardeşlerim Marmara'yı otoyollarıyla, köprüleriyle, tünelleriyle çepeçevre kuşatan otoyol projemizin bugün açılışını yapacağımız kısmı evet burayı söylüyorum 2,5 milyar euroluk bir yatırım bedeline sahip. Peki bu 2,5 milyar dolarlık yatırım bize ne kazandıracak. Ülkemizin bu yatırımla sadece zamandan, akaryakıt tüketiminden ve karbon salınımı azalımından kazancı yıllık ne olacak biliyor musunuz? 415 milyon euro.
"Hesaplamalar bu projenin milli gelirde 2,4 milyar euro katkısının olacağına işaret ediyor"
Şehirlerimiz arasında güvenli, konforlu, hızlı bir şekilde yapılacak seyahatin kolaylığına, huzuruna, rahatlığına değer biçilir mi? Yapılan hesaplamalar, bu projenin ekonomimize üretimde 5,3 milyar euro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2,4 milyar euro katkısının olacağına işaret ediyor. Velhasıl neresinden bakarsanız bakın ülkemiz açısından kazanç, milletimiz için iftihar kaynağı bir eserin açılışını yapıyoruz. Avrupa ve Asya kıtalarını daha önce İstanbul'da yaptığımız 3 köprü ve denizin altından yaptığımız 2 geçişle birleştirmişti. İki kıtayı, şimdi 6. defa birleştiren 1915 Çanakkale Köprüsü'nün hangi zorluklar aşılarak, hangi gayretler sarfedilerek inşa edildiğinin belgesel haline getirilen hikayesini bu akşam TRT'de seyredebilirsiniz.
Projesinden finansmanına, inşaatından işletmesine kadar bu güzel eserin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen Bakanlığımızdan firmalarımıza, mühendislerimizden, işçi kardeşlerimize, şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Çok emek sarfettiler. Biraz sonra kendilerini sahnede yanıma davet edeceğim. Artık Çanakkale şehitlerimizin aziz hatıralarını sadece mezar taşlarında, sadece müzelerde değil işte bu abide eserin tüm görkemiyle boğazın üzerinde de yaşatacağız. Bizlere canları pahasına bu vatanı emanet eden tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyorum."
"Almanya son 4 yılda 15 milyar dolarlık Kamu Özel İşbirliğine sayalı otoyol projesi yaptı"
"Değerli misafirler, 1915 Çanakkale Köprümüz 'Kamu Özel İş birliği' de denilen yap-işlet-devret modeliyle inşa ettiğimiz son eserdir. İnşallah bunun devamı gelecek. Burada kalmayacak. Ülkemizde bu modelin 30 yıllık bir geçmişi olmakla birlikte en başarılı örnekleri bizim dönemimizde ortaya çıkmıştır. Dünyada 134 ülke bu modeli farklı sektörlerdeki yatırımlarında kullanıyor. 'Kamu Özel İşbirliği' modeli performansında Avrupa'da 3., dünyada 13. sırada yer alıyoruz. Mesela Almanya son 4 yılda 15 milyar dolarlık Kamu Özel İşbirliğine sayalı otoyol projesi yaptı. Amerika'nın açıkladığı 1,5 trilyon dolarlık altyapı projelerinin önemli bir kısmı bu modelle gerçekleştirilecek. Türkiye bu modelle sadece ulaştırma sektöründe 37,5 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirmiştir. Yani kendi kasamızdan değil, dışardan getirmek suretiyle bunu başardık. Bu dönemde yaptığımız projelerden milli gelirimize katkıları nedir biliyor musunuz? Üretime katkısı 838 milyar dolar. İstihdama katkısı 1 milyon kişi. Şayet aynı yatırımları sadece bütçe kaynaklarıyla yapmaya kalksaydık on yıllarca beklememiz gerekirdi. Biz programlarımıza aldığımız yatırımları bütçeyle ve Kamu Özel İşbirlikleriyle yapılacaklar olarak ikiye ayırarak ülkemize en kısa sürede en çok hizmeti kazandıracak bir yolu izledik.
Rahmetli Arif Nihat'ın 'ikimizden biri köprü olmaya razı gelmezse biz kıyamete kadar bu suyun kıyılarında bekleriz' serzenişine cevap verecek eserler inşa ettik. Merhum Cemil Meriç'in 'cümleler vardır kıtaları birbirinden vardır, uçurumlara köprü atan cümleler de vardır' sözünden ilhamla kıtaları birleştirerek gönülleri yakınlaştırdık. Alllaha hamdolsun özellikle buradaki gibi stratejik öneme sahip yüksek bütçeli projeleri kamu özel işbirliğiyle kısa sürede tamamlayarak hizmete açtık. Master plan hazırlıkları süren 2053 vizyonumuzdaki projelerin büyük bir kısmını da aynı modelle gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.
"Bu projeler Türkiye'nin kalkınmasına çok önemli destekler vermektedir"
"Sağladığı zaman, yakıt, emisyon kazançları yanında hayata geçirildiği bölgelerde yol açtığı ekonomik ve sosyal ivmeyle bu projeler Türkiye'nin kalkınmasına çok önemli destekler vermektedir. Küresel ekonomik sistemin yeni baştan düzenlendiği bu dönemlerde, ülkemizin yatırım, insan gücü, üretim, ihracat potansiyeliyle öne çıkmasında bu projelerin payı çok büyüktür. Bu modele karşı çıkanlara sadece ülkenin kalkınması için gereken yatırımları yapma konusunda hangi teklifleri olduğunu sorun. Bu soru tek başına onların ne derece boş konuştuklarını, ne derece hazırlıksız, ne derece riyakar olduklarını gösterecektir. İşte bunun için diyoruzki biz burada sadece boğazın iki yakası arasındaki bir köprüyü hizmete açmıyoruz. Biz burada Türkiye'nin bugünüyle geleceği arasında giderek daha da güçlenen bir kalkınma köprüsü kuruyoruz. Bugün biz burada Türkiye'nin büyüme, güçlenme gelişme bölgesinde ve dünyada huzurun, refahın, adaletin, hakkaniyetin sembolü gelme vizyonunun yeni bir halkasına kavuşuyoruz."
"Bu eserler sonrasında uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlamayı sürdürecek"
"Garantili işletme döneminde bile kamuya kaynak aktarmaya başlayan bu eserleri sonrasında uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlamayı sürdürecek. Bütçeden tek kuruş çıkmadan 10 milyar Euro'luk bir yatırımla tamamlanarak 200 bin kişiyi istihdam eden İstanbul Havalimanı daha ilk yılında garanti yolcu sayısını aşarak kamuya 22 milyon Euro ilave gelir getirmiştir. Bu modelle peşin parayla zaten yapamayacağımız bütçe imkanlarıyla da bitirmesi uzun vakit alacak projeleri kısa sürede ve taksitle milletimizin hizmetine sunuyoruz. Hastaneleri böyle yapıyoruz, yolları böyle yaptık, yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz.
Küresel ekonomik sistemin yeni baştan düzenlendiği şu dönemde ülkemizin ; yatırım, insan gücü, üretim ihracat potansiyeliyle öne çıkmasında bu projelerin payı çok yüksek.
"Otomobil geçişleriyle alakalı fiyatı 200 lira olarak belirledik"
1915 Çanakkale Köprüsü'nde otomobil geçişleriyle alakalı fiyatı 200 lira olarak belirledik. 1 hafta ücretsiz olacak. 1 hafta ücretsiz, ondan sonra 200 lira. Yap işlet devret ve yüklenici firma buradan aldığı parayla buradaki aylık yıllık bedel eğer onun aleyhineyse onu bizler devletin kasasından biz ödeyeceğiz."
Cumhurbaşkanı Erdoğan kurdele kesimi sırasında, "Aziz milletim, sevgili kardeşlerim. Bir hafta dediğim gibi ücretsiz. Ondan sonra geçişler 200 Liracık. Hayırlı olsun. Bismillahirrahmanirrahim" dedi. Sonra da kurdeleyi kesti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün tanıtımını içeren videoyu, Twitter hesabından paylaştı. Erdoğan, paylaştığı videoya "Çanakkale Zaferimizin nişanesi, Türkiye'nin tarihe damgası…" notunu ekledi.
'Ülkemizin simge yapılarından biri bugün milletiyle buluşuyor'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise törende yaptığı konuşmada ''Ülkemizin simge yapılarından biri bugün milletiyle buluşuyor. Ortada büyük bir resim var. Büyük ve güçlü Türkiye resmi. Amacımız güvenli ekonomik konforlu ve sürdürülebilir bir ulaştırma sistemidir'' dedi.
Törene Güney Kore Başbakanı Kim Boo-kyum da katıldı
Törene katılan Güney Kore Başbakanı Kim Boo-kyum da, tarihi açılışa davet edildiği için teşekkür etti, Kore hükümeti adına tebriklerini bildirdi.
Güney Kore Başbakanı, ''Köprünün tamamlanmış olmasının Doğu-Batı değişim tarihinde yeni bir geçiş açmış olması sebebiyle insanlık tarihi açısından önemi bulunmaktadır. Köprünün aralarında kan bağı olan iki kardeş ülke Türkiye ve Kore'nin birlikte yaptıkları dünya çapında köprü olması sebebiyle her iki ülke için de önemli bir anlamı bulunmaktadır'' diye konuştu.
Dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü
Köprünün yapımında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerinin yanı sıra yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 iş makinesi çalıştı.
İstanbul'u Çanakkale'ye, sonrasında da Kuzey Ege'ye bağlayacak Türkiye'nin en prestijli projelerinden köprü ve otoyol bağlantısında açılış için hazırlık yapıldı. Peyzaj çalışmaları kapsamında 516 bin 863 fidan dikilen projenin çevresinde düzenleme yapılarak, köprü üzerindeki bağlantı noktaları ve bariyerler kontrol edildi, eksiklikler giderildi.
Özellikleri itibarıyla "simgelerin köprüsü" olarak anılan, mühendisliğindeki detaylarla öne çıkan "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" unvanına sahip 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü ile iki kıta arasındaki yolculuk süresi 6 dakikaya düşecek.
Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulaşım sistemlerinin kara yolu ulaşım projeleriyle entegrasyonu sağlanacak, bu bölgelerde ekonomik gelişime ve sanayinin ihtiyaç duyduğu dengeli bir planlama ve yapılanmanın oluşturulmasına imkan sunulacak.
"En"lerin projesi olarak anılan köprünün ana kablosunda dünyanın çevresini 4 kez dönebilecek 162 bin kilometrelik tel kullanıldı. Kule kesonları alan olarak kıyaslandığında bir futbol sahası büyüklüğünü kapsarken köprüde kullanılan 227 bin metreküplük beton ile 100 metrekarelik 5 bin 900 adet dairenin yer aldığı 25 bin nüfuslu bir ilçe kurulabiliyor.
Köprünün 2 bin 23 metrelik orta açıklığı Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıl dönümünü, 318 metrelik çelik kuleleri de Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı 18 Mart 1915'i sembolize ediyor. Kırmızı-beyaz renge sahip kulelerin Türk bayrağını temsil ettiği proje, 334 metreye ulaşan kule yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü unvanına sahip.
1 milyon 900 bin Euro tasarruf
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, açılacak 1915 Çanakkale Köprüsü ile yıllık olarak zamandan 382 milyon euro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon euro, 3 bin 234 ağaca eş değer karbon salımındaki azalmayla çevresel olarak 1 milyon 900 bin euro tasarruf elde edileceğini bildirdi.
Bakan Karaismailoğlu, köprünün, enlerin, ilklerin ve rekorların projesi olduğunu vurguladı.
1915 Çanakkale Köprüsü'nün özellikleriyle ilgili bilgi veren Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"2 bin 23 metre orta açıklık ve 770'er metre yan açıklıkları ile köprümüz 3 bin 563 metre uzunluğunda. 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile birlikte toplam geçiş uzunluğu da 4 bin 608 metreye ulaşıyor. Dünyada bu kadar uzun orta açıklıklı ikiz tabliyeli tasarlanan ilk köprü olarak tarihe geçecek. 318 metre kule yüksekliği ve 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle deniz seviyesinden 334 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek kulelere sahip asma köprüsü olacaktır. 1915 Çanakkale Köprümüz bizim için çok kıymetli olan pek çok sembolü bağrında taşımaktadır. 2 bin 23 metre orta açıklık, Cumhuriyet'imizin 100. yılı olan 2023'e atıftır. 318 metrelik çelik kuleleri, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi'ne işarettir. 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürleri, top mermilerini insanüstü bir güçle sırtlayan Seyit Onbaşı'ya saygımız, selamımızdır. Kırmızı-beyaz renkli kuleler, al bayrağımızı işaret etmektedir. 4 yıllık yapım süresin boyunca 30 bin çalışma arkadaşımız en yoğun zaman da 6 bin personel ve 740 adeta iş makinesi ile gece-gündüz çalışarak tamamladığımız projemiz, hem şehit ecdadımıza vefa borcumuz ve hem de ülkemizin aydınlık geleceğinin teminatıdır."
Yılda 3 milyon 530 bin kilovatsaate yakın enerji tasarrufu
Bakan Karaismailoğlu, projenin teknolojik donanımıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
"Malkara-Çanakkale Otoyolu ile Çanakkale Köprümüz akıllı ulaşım sistemleri ile donatıldı. Proje kapsamında 225 bin 250 metre uzunluğunda fiber optik iletişim altyapısı, 34 değişken mesaj işaretleri, 62 olay algılama kamera sistemi, 6 meteoroloji ölçüm istasyonu, 1 felaket kurtarma merkezi ve 1 acil çağrı sistemi gibi önemli akıllı ulaşım sistemleri yollarımız donatıldı. Sis, buzlanma ve kaza riskleri, kontrol merkezlerinde 7/24 esasına göre yapay zeka ile izlenecektir. Türkiye'de ilk kez uygulayacağımız LED otoyol aydınlatma sistemiyle diğer sistemlere göre yılda 3 milyon 530 bin kilovatsaate yakın enerji tasarrufu sağlayacağız. Bu şekilde 300 ton karbon salımının önüne geçeceğiz. Köprü ve otoyol projemiz kapsamında da 540 bini otoyol güzergahında olmak üzere toplamda 1 milyon 540 bin ağaç dikildi."
”Dış ticarette avantaj sağlayacağız”
Bakan Karaismailoğlu, bağlantı yolları ile 101 kilometre uzunluğundaki Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun devreye girmesiyle, mevcut devlet yoluna kıyasla ulaşımın 40 kilometre daha kısalacağını belirtti.
Feribotla saatler süren iki yaka arasındaki ulaşımın köprüyle 6 dakikada sağlanacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
"Bu şekilde taşımacılıkta süreler ve maliyetler ciddi oranda azalırken, dış ticaret avantajları da sağlayacağız. Projenin yapım ve işletmesinde binlerce kişiye iş imkanı kazandırıldı. Otoyolumuz, ülkemizin en gelişmiş bölgelerinden Marmara ve Ege bölgelerini birbirine bağlarken aynı zamanda, demir ve hava yolu ulaşım sistemleri ile birlikte limanlarımızla olan entegrasyonu da artıracaktır. Yap-işlet-devret modeli ile yapımını gerçekleştirdiğimiz 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projemiz 2 milyar 545 milyon euro yatırım tutarı ile 4 yıl gibi rekor bir zamanda tamamlandı. Projemiz sayesinde yıllık zamandan 382 milyon euro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon euro, 3 bin 234 ağaca eş değer karbon salımındaki azalmayla çevresel olarak 1 milyon 900 bin euro tasarruf elde edeceğiz. Böylece toplam tasarruf tutarı yıllık olarak 415 milyon euroya ulaşacak. Projemizin 1,5 yıl önce açılması ile ülke ekonomisine 628 milyon euro katkı sağlamış oluyoruz. Projemizin, Gayrı Safi Milli Hasıla'ya etkisi 2 milyar 442 milyon euro, üretime etkisi 5 milyar 362 milyon euro, istihdama etkisi 118 bin kişi olarak dikkat çekmektedir."
YORUMLAR
Yorum Yap