Esenboğa Havalimanı ihalesini kazanan şirket belli oldu!

Cengiz İnşaat, Limak İnşaat ve TAV'ın katıldığı, Esenboğa Havalimanı'nın kapasite artırımına yönelik açılan ihale sonuçlandı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

TAV Havalimanları, Ankara Esenboğa Havalimanı’nın kapasitesinin geliştirilmesi ve 25 yıllık işletme hakkı için düzenlenen ihalede 475 milyon Euro + KDV ile en iyi teklifi verdi. 

İhaleye TAV Havalimanları'nın yanı sıra Cengiz İnşaat ve Limak İnşaat-Limak Enerji ortaklığı katıldı. TAV ve Cengiz İnşaat'ın kaldığı açık artırma bölümünde nihai teklif beş turun sonunda belirlendi.

TAV Havalimanları, Esenboğa Havalimanı’nın kapasitesinin geliştirilmesi ve 2025-2050 yıllarını kapsayan işletme hakkı için düzenlenen ihalede en iyi teklifi verdi.

Ankara’da DHMİ Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen ihaleye TAV Havalimanları’nın yanı sıra Cengiz İnşaat ve Limak İnşaat-Limak Enerji ortaklığı katıldı. TAV ve Cengiz İnşaat’ın kaldığı açık artırma bölümünde nihai teklif beş turun sonunda belirlendi.

#reklam#

Resmi süreçlerin tamamlanmasının ve ihale sonucunun onaylanmasının ardından sözleşme imzalanacak. TAV, hali hazırda Mayıs 2025’e kadar Esenboğa Havalimanı’nın işletme hakkına sahip bulunuyor. İhale sonucunda TAV’ın işletme süresi Mayıs 2050’ye kadar uzamış oldu. Şartname kapsamında yolcu garantisi bulunmuyor.

İhale erkene çekilmişti

Hali hazırda TAV Havalimanları Holding tarafından işletilen Esenboğa Havalimanı’nın işletme hakkı süresi Mayıs 2025’te bitiyordu. Ancak ihale tüm tepkilere ve itirazlara rağmen 2 buçuk sene öne çekilmişti.

İhaleye katılan Limak "sunmuş olduğu belgelerde son 5 yıllık dönem içerisinde 3 yıl boyunca havalimanı işletmediği ve ihale şartnamesinin istenilen şartlara uymadığı" gerekçesiyle ihaleden elendi.

Söz konusu karar DHMİ İhale Komisyonu tarafından şirket temsilcilerine okundu.

Cengiz Holding ise 410 milyon Euro + KDV teklif verirken TAV 420 milyon Euro + KDV teklif verdi. Ardından Cengiz Holding ihaleden çekildiğini belirtti ve ihaleyi TAV Havalimanları Holding’in kazandığı açıklandı.

DHMİ ihale tamamlandıktan sonra TAV'dan yeni artırım istedi. TAV 435 milyon Euro'ya çıktı. DHMİ 500 milyon Euro talep etti. TAV teklifini 475 milyon Euro'ya çıkarararak ihaleyi aldı.

TAV, işletme süresi boyunca Ankara Esenboğada yaklaşık 300 milyon Euro yatırım yapacak.

#reklam#

TAV Havalimanları, Esenboğa Havalimanının kapasitesinin geliştirilmesi ve 2025-2050 yıllarını kapsayan işletme hakkı için düzenlenen ihalede en iyi teklifi vermiş oldu.

Resmi süreçlerin tamamlanmasının ve ihale sonucunun onaylanmasının ardından sözleşme imzalanacak. TAV, hali hazırda Mayıs 2025e kadar Esenboğa Havalimanının işletme hakkına sahip bulunuyor.

İhale sonucunda TAV’ın işletme süresi Mayıs 2050ye kadar uzamış oldu. Şartname kapsamında yolcu garantisi bulunmuyor.

TAV Havalimanları, ilk etapta yeni bir pist, hava trafik kontrol kulesi, kargo hizmet birimlerini kapsayan hava tarafındaki başlıca yatırımları gerçekleştirecek.

2023te başlayacak ilk faz yatırımlar üç yıl içinde tamamlanacak. Terminal genişlemesini de kapsayan ikinci faz yatırımlar ise, yolcu artış hızına da bağlı olarak en geç 2040 yılına kadar tamamlanmış olacak.

#reklam#

Buna ek olarak, TAV Havalimanları Holding sürdürülebilirlik politikaları doğrultusunda, 5 megavat kapasiteli güneş paneli yatırımını da üstlenecek. Proje boyunca planlanan yatırım tutarı yaklaşık 300 milyon Euro olacak.

TÜRKİYE’NİN İLK KARBON-NÖTR HAVALİMANI

Pandemi öncesinde, 2019da 13,7 milyon yolcuya hizmet veren Ankara Esenboğa Havalimanı, bu yılın ilk 11 ayında 7,9 milyon yolcu ağırladı.

Havalimanının tarihi 1955e kadar geri gidiyor. 2004’te gerçekleştirilen yap-işlet-devret ihalesini TAV Havalimanları kazandı. 182 bin metrekare kapalı alana sahip olan yeni terminal 2006da hizmete girdi.

Ankara Esenboğa, 2009’da Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından Avrupa’nın en iyi havalimanı seçildi. 2020de de ACI Havalimanı Hizmet Kalitesi (ASQ) Ödüllerinde kendi kategorisinde ilk sırada yer aldı.

Esenboğa 2014’te enerji verimliliği alanında yaptığı çalışmalarla yine ACI Havalimanı Karbon Akreditasyon Programı çerçevesinde 3+ seviye sertifikasıyla Türkiye’nin ilk karbon-nötr havalimanı oldu. 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz