Eski futbolcu çetesi borsada 100 milyon liralık vurgun yaptı

Borsadaki manipülasyon operasyon-larında adı sık sık geçen Fenerbahçe’nin eski futbolcusu Mecnur Çolak dün bir kez daha gözaltına alındı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Çolak ile birlikte 35 kişinin gözaltına alındığı 100 milyon liralık yeni ‘keriz silkeleme’ operasyonunda halen Milli Takım’da görev yapan Engin İpekoğlu, Şenol Ustaömer gibi eski futbolcuların yer alması da dikkat çekti.

İSTANBUL Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettiği öne sürülen gruba yönelik operasyonda 35 kişiyi gözaltına aldı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) “keriz silkeleme” yöntemiyle 100 milyon liralık vurgun yaptığı öne sürülenler arasında Fenerbahçeli eski futbolcu Mecnur Çolak’ın yanı sıra A Milli Takım Kaleci Antrenörü eski futbolcu Engin İpekoğlu, A Milli Takım maç ve oyuncu izleme sorumlusu eski futbolcu Şenol Ustaömer de yer aldı.

7 ay önce şüphe çekti

Edinilen bilgiye göre SPK, bundan 7 ay önce İMKB’de işlem gören bazı hisselerde manipülasyon yapıldığından şüphelendi. Bu hisseler takibe alındı. Hisseler üzerinde manipülasyon yapıldığına yönelik güçlü bulgular bulunulunca Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Savcı Bayram Köroğlu soruşturma başlattı ve iddiaların araştırılması için Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne talimat verdi. Mali Şube ekipleri, hisselerle oynayan kişileri 7 ay telefon ve fiziki takip altına aldı. Manipülasyon yaptıkları iddia edilen kişilerin yüz yüze yaptıkları görüşmelerde kayıt altına alındı. Çeteyi, daha önce de borsaki manipülasyon iddialarında adı geçen eski futbolcu Mecnur Çolak’ın yönettiği belirlendi.

40 adrese baskın yapıldı

Ekipler, dün sabah erken saatlerde 40 adrese operasyon düzenledi. Mecnur Çolak, Engin İpekoğlu, Şenol Ustaömer, Avrasya GYO Yönetim Kurulu Üyesi M.U, Nihat Öztürk, Sunay Pamuk ve bir adliyede görevli katibin de arasında bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin İMKB’de işlem yapmaları yasaklandı. Gözaltına alınan kişilerin Ferrari, Mercedes, Porsche ve BMW’nin de arasında bulunduğu lüks çok sayıda cip ve otomobile el konuldu. Banka hesapları donduruldu. Gözaltındaki kişilerin “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak”, ”manipülasyon yaparak haksız kazanç elde etmek” ve “nitelikli borsa dolandırıcılığı” suçlamalarıyla sorgulanacakları belirtildi.

100 milyon liralık vurgun

Edinilen bilgiye göre çete, değeri düşük bir hisseyi hedef alıyordu. Önce alım yapıyor hissenin değerini yükseltiyordu. Piyasaya hissenin daha da yükseleceği bilgisi fısıldanıyordu. Daha sonra değeri yükselen hisseyi küçük yatırımcıya satıyordu. “Keriz silkeleme” adı verilen bu yöntemle çetenin 100 milyon liralık vurgun yaptığı öne sürüldü. Çetenin çok sayıda hisseyi 30-40 kat arttırarak küçük yatırımcıya satış yaptığı belirlendi. Çete ayrıca, herhangi bir şirketin borsaya yapacağı bildirimi önceden haber alıyor ve buna göre pozisyon alıyordu.

Mecnur Çolak, daha bir ay önce beraat etti

MECNUR Çolak ismi, 2006 yılında da bir “keriz silkeleme operasyonu” ile gündeme gelmişti. Görülen davada bir ay önce mahkeme kararını açıklamıştı. Mecnur Çolak ve diğer kişiler manipülasyon suçlamasından beraat etmiş, sadece bir kişiye kara para aklama suçundan ceza verilmişti. Dava sürerken Mecnur Çolak’ın borsadaki işlem yasağı kaldırılmıştı. Polise göre yasağın kalkması ile birlikte Mecnur Çolak yine keriz silkelemeye başladı. Gözaltındaki bir çok kişinin daha önce düzenlenen operasyonlanda gözaltına alındığı belirtildi. Mecnur Çolak’la ilgili borsadaki manipülasyon iddiaları ile ilgili 50 dava bulunduğu kaydedildi.

Altın Borsası’nın eski başkan yardımcısı da var

BORSA operasyonunda, İstanbul Altın Borsası eski Başkan Yardımcısı Mehmet Uğurlu, Mecnur Çolak’la birlikte suç örgütünün elebaşılarından biri olarak gözaltına alındı. Polis, Mehmet Uğurlu’nun operasyonda kilit önemdeki kişilerden biri olduğunu öne sürdü. Uğurlu, 2006 yılında İstanbul Altın Borsası’ndaki operasyonda görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçlamasıyla gözaltına alınmış ve beraat etmişti. Mehmet Uğurlu’nun borsa davalarında bilirkişilik yaptığı, geçtiğimiz yıl mahkeme tarafından bu yetkisinin alındığı ortaya çıktı. Uğurlu’nun kendine yakın kişileri bilirkişi atanmasını sağlayarak davalara etki ettiği de iddialar arasında.

Koska’nın sahibi de gözaltında

KOSKA’nın sahiplerinden Fazıl Dindar’ın da borsa operasyonu kapsamında gözaltına alındığı belirtildi. Fazıl Dindar’ın çeteyle temasa geçerek manipülasyon yapılan bir hisse üzerinden haksız kazanç elde edildiği öne sürülüyor.

El konulan otomobiller suç geliriyle alındı

OPERASYONLA birlikte gözaltına alınanların evleri, Ferrari, Mercedes, Porsche ve BMW’lerinde arasında bulunduğu lüks cip ve otomobilleri ile diğer malvarlıklarına el konuldu. Banka hesapları dondurulan 35 kişiye İMKB’de işlem yasağı getirildi. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, otomobillere el konulması ile ilgili, “Fiziki ve teknik takip 7 ay önce başladı. Takip başladıktan sonra alınan otomobilleri mercek altına aldık ve nasıl alındıkları yönünde çalışma yürüttük. Otomobillerin suç geliriyle alındıklarını tespit ettik. Bu nedenle otomobillere el koyduk” dedi. 

SPK teknik destek veriyor

SERMAYE Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray soruşturmanın devam ettiğini belirterek, “Şu anda şehir dışındayım. Soruşturma devam ediyor. SPK işin teknik tarafında destek veriyor” demekle yetindi.

Çetin Aydın/Hürriyet

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz