Felaketten önce son çıkış! Gelecekte bizi neler bekliyor?
Paris İklim Anlaşmasında kararlaştırılan 1.5 C° tehlike sınırına yaklaşıldı. Tehlike artıyor.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
66 ülkeden 234 bilim insanının 5 yıllık çalışma sonunda hazırladığı altıncı rapor örgütün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde açıklandı.
"Yaygın, hızlı ve yoğun…” Bu üç kelime, Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) yeni raporu "İklim Değişikliği 2021: Fizik Biliminin Temeli"nde ilk sırada yer aldı.
The Guardian'ın haberine göre; iklim krizi kesin olarak insan faaliyetlerinden kaynaklanıyor ve gezegenin karasının, havasının ve denizinin her köşesini kesin olarak etkiliyor.
Dünyanın önde gelen yüzlerce bilim insanı tarafından hazırlanan ve tüm dünya hükümetleri tarafından imzalanan rapor, 1.5 C°'nin üzerindeki ısınmayı önlemek için kalan az şansın hemen harekete geçilmemesi durumunda çok daha kötü olabileceği sonucuna varıyor.
Paris İklim Anlaşmasında kararlaştırılan 1.5 C° tehlike sınırına yaklaşıldı. Tehlike artıyor. Hava kalitesi için uygulamalar hızla gelse de IPCC'ye göre küresel sıcaklıkların istikrara kavuşması 20-30 yıl sürebilir.
ROPORDA NELER VAR
1- Fosil yakıt yakma, orman tahribatı ve diğer insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının, medeniyetin başladığı ılıman iklimi açıkça istikrarsızlaştırdığı belirtiliyor. Havadaki karbondioksit seviyesi şu anda tarihin en yüksek noktasında... Dışarı pompalanan her ton karbon, aşırı ısı, sel ve kuraklığın etkilerini ve risklerini arttırıyor.
2- 1950'lerden bu yana sıcak hava dalgaları ve sellere yol açan şiddetli yağışlar daha yoğun ve daha sık hale geldi ve dünya bölgelerinin %90'ından fazlasını etkiledi.
3-Kuraklık, toplanan verilere göre bulunduğu bölgelerin %90'ından fazlasında artıyor. 1970'lerden bu yana büyük kasırga ve tayfun sayısı %66'dan fazla arttı.
4-Buzun erimesinin hızlanması, oksijen seviyelerinin düştüğü okyanuslarda trilyonlarca ton su artışı yaşattı. Deniz seviyesi 20 cm yükseldi ve şimdi geri dönüşü olmayan bir yola girildi.
GELECEKTE BİZİ NELER BEKLİYOR
IPCC'ye göre, tek iyi haber şu ki, bu 1.5 C°'ye kadar tutmak henüz imkansız değil.
Emisyonlar önümüzdeki on yıl içinde düşmezse, o zaman 3 C°'ye kadar ısınma muhtemel görünüyor. Ve eğer hiç düşmezlerse, rapora göre, o zaman felaket noktası olan 4 C°'den 5 C°'ye doğru bir artış bekleniyor.
RAPORUN ÖNEMİ NE
IPCC (Hükümetler arası İklim Değişikliği paneli) raporu 5 ila 7 yılda bir dünyanın iklim sisteminin geldiği durumla ilgili değerlendirme raporları hazırlayarak duyuruyor. Bu raporlardan ilki 1990, ikincisi 1996, üçüncüsü 2001, dördüncüsü 2007, beşincisi ise 2013 ve Eylül 2014 arasında parçalar halinde yayımlandı. Yaklaşık 200 Birleşmiş Milletler üyesi devlet adına, son yılların bilimsel sonuçları özetleniyor.
Yeni açıklanan raporun, 2022 yılında ikinci bölümü de tamamlanacak.
Raporda çeşitli alanlara etkileri de araştırılıyor.
Raporu hazırlayanlar, iklim krizinin ekonomiler için sonuçları ve nasıl uyum sağlayabileceklerini araştırdı.
Bir diğeri daha sonra emisyonları azaltmak için yapılabileceklerle ilgileniyor.
GLASGOW'A REHBER
Şu anda yayınlanan rapor, Kasım ayında Glasgow'daki Dünya İklim Konferansı için bir rehber olarak kabul ediliyor. Devletlerin, Paris İklim Anlaşması'nda kararlaştırıldığı gibi sera gazı emisyonlarını azaltmak için yeni kurallar koymaları bekleniyor.
Glasgow'daki BM Konferansı, ortak iklim koruması için mümkün olduğunca çok ülkeyi gemiye almak için önemli bir adım olacaktır.
"KIRMIZI ALARM"
DW'nin haberinde uzmanlar, daha önce her 50 yılda bir meydana gelen ısı dalgalarının gelecekte her 10 yılda bir gerçekleşeceğini tahmin ediyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres "Kırmızı Alarm" ilan etti. "Çanlar sağır edici. Dünyamızı yok etmeden önce kömür ve diğer fosil yakıtların sonunu müjdelemeliyiz." açıklaması yaptı. Doğukan Tüfeksever/OdaTV
YORUMLAR
Yorum Yap