Güçlü imajın yeni simgesi

Son dönemde erkek giyim markalarının en gözde ürünü yelek oldu. Hemen her markanın iddialı seçenekleri var. Sadece takım elbiseyle değil, tek ceketle, hatta blucinle bile giyilen yeleklerin onlarca farklı renk ve modeli bulunuyor…

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Özbey Men'in haberi

ESKİDEN köstekli saatlerle birlikte kullanılan yelekler form değiştirerek yeniden moda oldu. Hem takım elbiseyle hem de tek ceket içine giyilen yeleklerin renk ve model yelpazesi de son derece geniş. Sonbahar kış sezonunda soğuktan koruma görevi de gören yelekler yaz sezonunda da sıkça tercih ediliyor. Giyene fit bir görünüm sunan yeleklerin daha uzun yıllar moda dünyasında önemini koruması bekleniyor.

Orka Holding Tasarım Direktörü Pervin Tekinkuş, yeleğin köklerinin çok eskilere dayandığını ve günümüze kadar evrim geçirerek yaşamayı başardığını belirtiyor. Erkek giyiminde zamansız parçalardan biri olan yeleklerin kullanımının dönem dizileri ve filmlerinin etkisiyle günlük hayata dahil edildiğini söyleyen Tekinkuş, şöyle devam ediyor:

“Hem takım elbiselerle hem de tek başına tercih edilebilen yelekler artık farklı kumaşlarla ve farklı desenlerde üretilerek her stile uygun bir hale de geldi. Dolayısıyla en çok tercih edilen yelek diye bir grup oluşturmak çok mümkün değil, her stil ve tarzda örme, kumaş, kendinden desenli ve düz renk yelekler tercih ediliyor. Biz de hem Damat Tween hem de D’S Damat markalarımızda yelekli tasarımlara çokça yer veriyoruz.”

MODEL SAYISI ÇOK FAZLA

Yeleklerin takım elbiselerle giyilebildiği gibi ayrı olarak da giyilebildiğini kaydeden Tekinkuş, kontrast renklerle kullanılarak takım elbiseyi sıradanlıktan kurtardığını ve elbiseye şıklık kattığını vurguluyor. Tekinkuş, “Doğru kalıpta bir yelek duruşunuzu daha fit gösterebilir. Casual stilleri smart casual hale getirebilir” diyor.

Orka Holding bünyesindeki markaların tümünün koleksiyonlarında yeleklere geniş yer verdiklerini ifade eden Tekinkuş, kombinli takım elbiselerin yanı sıra koleksiyonlarda farklı dokularda, kumaşlarda ve desenlerde tek yeleklerin de mutlaka yer aldığını söylüyor. Tekinkuş, sözlerini şöyle sürdürüyor:

#reklam#

“Tek ceket içine giyilen ya da tek üretilen yelekler genelde daha casual. Bunları cepli modellerde ve pamuklu kumaşlardan üretiyoruz. Takım elbiselerle giyilen yelekler ise takım elbiseyle aynı ya da yakın renklerde, daha şık bir stille ve superfine kategorisindeki kumaşlardan üretiliyor. Farklı yelekleri hem takım elbiselerle hem de tek ceketlerle ya da tek başına kombinlemek mümkün.”

GÜÇLÜ İMAJIN SİMGESİ

Yeleklerin Kiğılı’nın koleksiyonunda özel bir yerinin olduğunu vurgulayan Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, “Yelek bizde maskülen duruşun ve güçlü imajın simgesidir” diyor. Yeleklerin eskiden köstekli saatlerle kullanıldığını hatırlatan Suerdem, kişinin lider ve karizmatik bir duruş sergilemesinde önemli rolünün olduğunu ifade ediyor. Suerdem, “Şimdi ise yine aynı niteliği taşımasının yanı sıra hem resmi bir görüntünün hem de rahat bir kombinin parçası konumunda. Özellikle takım elbiselerde yeni bir tarz oluşturmak için çok revaçta. Çünkü giyen kişide fit bir görünüm sağlıyor. Bu kapsamda bizim önerimiz takım elbiseler içinde düğmeli modeller. Yelekler hem spor hem de klasik tarzda giyenlerin tercihi. Ortama göre kombinlenebilen klasik, kruvaze veya spor yelekler de en çok kullanılanlar olarak öne çıkıyor” diyor. Yeleklerin günlük giyimden özel davetlere kadar hemen her yerde rahatlıkla giyilebildiğinin altını çizen Suerdem, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Yılın her dönemi her tarz için iddialı görünüm sunan yelekler, takım elbiselerin içinde kullanılabildiği gibi kumaşına ve modeline göre kot pantolonların ve spor gömleklerin de en şık tamamlayıcısı ve çoğu kombinin en pratik kurtarıcısı oluyor. Aynı zamanda gömlek yakalarının daha düzgün durmasını sağlayarak sıfır ve bebe yaka tişörtlerle giyildiğinde kişide daha tarz bir duruş sergiliyor ve özellikle kış aylarında daha sıcak tutuyor. Dolayısıyla rahatlık, konfor ve şıklığı aynı anda yakalamak isteyen erkeklerin daha uzun yıllar favori parçası olacak diyebiliriz.”

RAHAT VE ŞIK

Kiğılı’nın koleksiyonlarında yeleklerin geniş olarak yer aldığını vurgulayan Suerdem, yelek koleksiyonları hakkında şu açıklamalarda bulunuyor:

#reklam#

“Yelekler yılın her mevsimi koleksiyonlarımızda yer verdiğimiz parçalar arasında. Kruvaze, klasik, kuşgözü klasik ve kuşgözü kruvaze, mono yaka ve sivri yaka gibi çok sayıda modelimiz mevcut. Yine krem, haki, siyah ve lacivert en çok tercih edilen renk seçeneklerinden. Tek ceket içerisine giyilen kaz tüyü fermuarlı yelekler günümüzün son modası ve sonbahar/kış aylarında çok fazla tercih ediliyor. Kumaş konusunda ise önceliğimiz rahatlık. Bu sebeple yeleklerimizde viskoz, yün ve polyester karışımı kumaşları tercih ediyoruz. Nefes alabilen kumaş doku, her bedene uyum sağlayan ve hareket özgürlüğü yaratan modeller özellikle öne çıkıyor. Spor tarzını öne çıkarmak isteyenler spor yeleklerle, klasik çizgisinden uzaklaşmak istemeyenler ise kumaş yeleklerle kombin yapmayı tercih ediyor. Özellikle koyu düz kumaş yelekler, ekose pantolonların üzerine ya da ceket içinde çok şık dururken, spor ve kapitone yelek modelleri kazaklarla, spor gömleklerle ve kot pantolonlarla çok şık uyum sağlıyor. Kendi stilini oluşturmak isteyenler yine klasik ve kruvaze yelekleri kot veya spor pantolonlarla da kombinleyebiliyor.

ZAMANSIZ BİR ÜRÜN

Boyner Büyük Mağazacılık, Pierre Cardin, Altınyıldız, Beymen Business, Network, Fabrika, Dockers, George Hogg gibi yerli ve yabancı birçok markanın ürünlerini satıyor. Bu markaların koleksiyonlarında yeleklerin de geniş olarak yar aldığını belirten firmanın Erkek Kategorisi Satın Alma Direktörü Burak Topçuoğlu, güncel moda trendlerini yakından takip ettiklerini söylüyor. Zamansız bir moda trendi olan yeleklerin de klasik giyim markalarının birçoğunun koleksiyonlarında bulunduğunu belirten Topçuoğlu, “Bu markaların yelek desenleri mini jakar, ekose ve düz renklerden oluşuyor. Yelekler özellikle markaların kış koleksiyonlarında daha fazla model ve seçenekle yer alıyor. Son dönemde gücünü değişen formlardan ve aksesuarlardan alıyor” diyor.  

#reklam#

Son birkaç sezondur form değiştirerek klasik görünümünden uzaklaşan ve triko olarak karşımıza çıkan yeleklerin moda dünyasına hissedilir bir şekilde damgasını vurduğunu anımsatan Topçuoğlu, farklı renk ve modellerde sunulan triko yeleklerin hem sportif hem de şık görünümleriyle erkekler tarafından tercih edildiğini hatırlatıyor. Topçuoğlu, yeleklerin özellikleri hakkında ise şu bilgileri veriyor:

“Ceket içinde ağırlıklı olarak triko yelek kullanılıyor. Bu yeleklerde kumaş olarak pamuk ve yün karışımları öne çıkıyor. Yelekler sadece ceket değil pantolonun rengi de dikkate alınarak kombinleniyor. Kişinin stiline göre değişmekle birlikte ton, sür ton renklerin ya da kontrast kombinlerin öne çıktığını söyleyebiliriz. Doğal dokusuyla konforlu bir şıklık sunan triko yelekler takım elbiselerle de kullanılıyor.”

TAMAMLAYICI BİR AKSESUAR

Erkek giyim markası İmza da koleksiyonlarında yeleklere yer veren firmalardan. Firmanın İcra Kurulu Başkanı Selahattin Taşkınırmak, modada yaşanan gelişmelere göre yelek formlarında da değişikliklerin olduğunu söylüyor ve “Yaka açıklıkları arttı, bazı detaylar eklendi. Daha modern ve fit kalıplara yönelerek daha şık görünümlü yelekler üretilmeye başlandı” diyor. Yeleklerin daha çok aksesuar işlevi gördüğünü anımsatan Taşkınırmak, bu giysinin casual kıyafetlerde kombin tamamlayıcı, klasik kıyafetlerde ise ceketsiz şıklığı sağladığını vurguluyor. Taşkınırmak, yelek modelleri hakkında ise şu bilgileri veriyor:

“Oval yaka, V yaka ve kruvaze olarak üç farklı gruptan oluşan yelekler kış koleksiyonumuzda soğuktan koruma amaçlı olarak kombinli takım elbiselerle birlikte üretiliyor. Bu ürüne yaz koleksiyonumuzda ise daha çok tamamlayıcı aksesuar olarak yer veriyoruz. Yeleklere sonbahar kış koleksiyonlarımızda yüzde 50 oranında, ilkbahar yaz koleksiyonumda ise yüzde 20 oranında yer veriyoruz. Daha casual doku ve modelde tasarlanan yeleklerimizin en önemli unsuru ceket ve pantolon kumaşından farklı kumaşlardan üretilmesi. Böylece farklı ceket ve pantolonlarla da giyilebiliyor.”

Başarısındaki sır, fit görünüm sağlaması

Hazır giyim markalarının koleksiyonlarında yelekler geniş olarak yer alıyor. takım elbiselerle giyilebilen yeleklerin yanı sıra tek ceket hatta blucin pantolonlarla kombinlenebilen yeleklere de koleksiyonlarda ciddi oranlarda yer veriliyor. Fit bir görünüm sağlayan bu giysilerin kruvaze, klasik, kuşgözü klasik ve kuşgözü kruvaze, mono yaka ve sivri yaka gibi onlarca farklı modeli var. En çok tercih edilen renkleri ise krem, haki, siyah ve lacivert. Tek ceket içerisine giyilen kaz tüyü fermuarlı yelekler günümüzün son modası ve sonbahar/kış aylarında çok tercih ediliyor. Erkek yeleklerinin fiyatı sezonuna göre ve üretildiği kumaşa göre farklılık gösteriyor. Yelek fiyatları ortalama olarak 100-500 TL arasında değişiyor.

Murat ERGENE / Ergene Consulting & HGA Türkiye Başkanı

“Önyargılarımızın önüne geçme fırsatı”

#reklam#

Önümüzdeki yıllarda mobil üzerinden işe alımın çok daha artması bekleniyor. Yapay zekanın işe alım adımlarında kullanılmasıyla verimliliği arttırmak mümkün. Mesela X.ai adlı programın kullanımı ile mülakat için adaylarla randevu ayarlamak için kaybedilen zaman azaltılabilir. CleatFit ile adayları otomatik olarak bulup, listeleterek zaman kazanmak mümkün. Textio yardımı ile daha iyi iş ilanları hazırlayıp kendi iş ilanınızı farklılaştırabilirsiniz. Hatta Engage Talent ile pasif iş arayanları da keşfedip, kişiselleştirilmiş mesajlarla doğru zamanda onlara ulaşabilirsiniz. Eğer adayları pozisyonlarında yapacakları görevlerle ilgili testlerden geçirmek istiyorsanız Harver sizin için çok ideal.

Yapılan bir araştırmaya göre, işyeri başarısızlıklarının nedeninin yüzde 89’u davranış, kişilik veya uyumla ilgili iken, sadece yüzde 11’i bilgi ve yetenekle ilgili. Bu da gösteriyor ki, iş mülakatlarında hali hazırdaki yöntemlerle adayların bilgi seviyesini ölçebilirken, kişiliklerini, davranışlarını ve şirkete uygunluklarını ölçemiyoruz veya tahmin edemiyoruz. Bu sonuca paralel olarak yapılan bir araştırma da gösteriyor ki, işe alım kararları 30 dakikalık mülakatın ilk dört dakikasında veriliyor ve daha sonraki tüm kalan zamanda, bu ilk dört dakikada verilen kararı destekleyici bilgiler araştırılıyor. Buna göre, mülakatı yapan kişiler, mülakat sonunda kısa zaman içinde aday ile yapılan konuşulanları unutuyor ve karar vermek için tekrar biodataya (CV, özgeçmiş vs.) bakmak zorunda kalıyor. Yüz yüze yapılan mülakatların önyargılarımızı onaylaması dışında ne işe yaradığını daha geniş araştırmak gerekiyor. Online değerlendirme metotları önyargıların önüne geçme fırsatı sunuyor.

Berna ÖZTINAZ / PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı

“Yeni nesil dijital metotları tercih ediyor”

Analiz gücü oldukça yüksek online değerlendirmelerin, adayların işe uygunluğuyla ilgili yanılma payını düşürdüğü bir gerçek. Ama yine de dirsek teması halinde çalışacağınız, gün içinde belki ailenizden uzun vakit geçireceğiniz kişileri kurumunuza dahil etmeden önce yüz yüze görüşmeler yapmanın hala gerekli olduğunu düşünüyorum. Şirketler yeni kuşağın talep ve beklentilerine odaklanıyor. Gençlerin yeteneklerini ortaya çıkartan, farklı yönlerini tanıtmalarına imkan tanıyan, onları dinleyen, iş ve yaşam dengesini gözeten ve özgürlük alanı sağlayan sistemler hızla yaygınlaşıyor. Yeni nesil, klasik değerlendirme yöntemleri yerine hakim oldukları dijital dünyanın içindeki parametrelere uygun metotları tercih ediyor. Analiz, rol oyunu gibi egzersizlerin online versiyonları dijital çağa doğmuş gençleri güvende hissettiriyor. Hızlı ve görece daha eğlenceli online değerlendirme modelleri gençleri cezbediyor. Yeni yeteneklerin çağı takip eden kurumlara olan ilgisi de artıyor. 2025’te iş gücünün yüzde 60 ila 75’inin Y kuşağı olacağı öngörülüyor. Alışılagelmiş ölçme ve değerlendirme metotları ile yönetilemeyen bu kuşak için yavaş yavaş niteliksel ölçüm teknikleriyle şekillenen modellerden uzaklaşılıyor. Bu nedenle yüz yüze değerlendirme merkezinde görmeye alıştığımız tüm egzersizlerin online versiyonlarının artık hayatımıza girdiğini söyleyebiliriz.

RENKLİLİK YELEKLERE DE YANSIDI

Süvari Giyim yetkilileri de erkek giyiminde daha önce belirli bir kitle tarafından kullanılan yeleğin günümüzde her yaş gurubu tarafından kullanılan bir ürün haline geldiğine işaret ediyorlar. Yeleğin hem özel günlerde hem de günlük hayatta kullanılan bir aksesuar olduğunu ifade eden Süvari yetkilisi, sadece takım elbiseler içerisinde kullanılan yeleklerin günümüzde casual ceketler için de tamamlayıcı bir parça olduğunu belirtiyor. Süvari şöyle devam ediyor:

#reklam#

“Yaz ve kış koleksiyonlarımızda mix match (kombinli) takım elbiselerimizde ceket ve pantolonlarda farklı ama renkleri tamamlayıcı yelekler kullanıyoruz. Klasik giyimden vazgeçmeyen erkekler için yelekli takım elbiseler üretiyoruz. Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan kapitone şişme yeleklerin yanında özellikle son yıllarda örme yün karışımlı yelekler de erkeklerin gardırobunda yerini aldı. Kış mevsiminde daha koyu renkler tercih edilirken baharın gelmesiyle tüm ürünlerde olduğu gibi yeleklerde de keten ve pamuk karışımlı kumaşların kullanılmasıyla bu ürünler hem hafifliyor, hem de renkleniyor. Son yıllarda erkek giyiminde renklilik yeleklerde de mevcut. Casual yeleklerde daha çok kravuze 6 düğme fit yakalı yelekler kullanılırken, klasik takım elbiselerde 5 düğme klasik yelekler kullanılıyor.”

Para Dergisi

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz