Hava Kent tüm projelerinde izolatör kullanacak
Havalimanları bölgelerinde konut üretimi yapan CVS Hava Kent Yapı Kooperatifi, bundan sonra hayata geçireceği tüm projelerde depremlere karşı ekstra önlem almak amacıyla sismik izolatörler kullanacağını açıkladı.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Türkiye, yaşanan deprem felaketinin ardından tek yürek oldu. Bir yandan deprem felaketinden etkilenenler için yardım kampanyaları düzenlenirken, diğer yandan uzmanlar bir daha bu tip felaketlerin yaşanmaması için yapılması gerekenleri anlattı.
Özelikle binaların kurallara uygun olması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, yapıların inşa edileceği zeminlerin de depremlere karşı dayanıklılıkta büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Müteahhitlerin de ekstra alacakları önlemlerle deprem kuşağında yer alan Türkiye’de yapıları daha güvenilir hale getirebileceğinin altını çizen uzmanlar, dünyada birçok deprem ülkesinde ve Türkiye’de bazı noktalarda uygulanan sismik izolatörlerin daha yaygın olarak değerlendirilmesinin faydalı olacağına dikkat çekti.
ALINAN ÖNLEMLERİ ARTIRDIK
Bu konuda harekete geçen firmalardan biri de CVS Hava Kent Yapı Kooperatifi oldu. 2017 yılında Atatürk Havalimanı’nın, İstanbul Havalimanı’na taşınmasının ardından kurulan 144 konutluk Taşoluk-1 projesini tamamlayan CVS Hava Kent Yapı Kooperatifi olarak, bundan sonra üretime geçireceğimiz tüm binalarda deprem izolatörü kullanma kararı aldık.
Alınan kararın ardından değerlendirmelerde bulunan CVS Hava Kent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş, “Yaşanan deprem felaketi herkesi derinden yaraladı. Tüm Türkiye tek yürek oldu ve acıların bir nebze olsun hafiflemesi için harekete geçti. Bu büyük felaket, bir kez daha deprem ülkesi olduğumuzun farkına vardırdı. Müteahhitler olarak bu durumu hiç unutmadan çalışmalarımıza devam ediyorduk. Ancak, ‘Depreme dayanıklı binalar yapma noktasında daha fazla neler yapabiliriz?’ diye çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu çerçevede depreme karşı aldığımız tüm önlemlere ek olarak bundan sonra hayata geçireceğimiz tüm inşaatlarda deprem izolatörü kullanma kararı aldık.” diye konuştu.
HASAR ALMASININ ÖNÜNE GEÇİLİYOR
Deprem izolatörlerinin daire başı maliyeti yüzde 8 ile 12 arasında artırdığını kaydeden Erkut Çavuş, “Ancak, depremlere karşı izolatörlerin etkisi düşünüldüğünde oluşan ekstra maliyetin hiçbir önemi olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Deprem izolatörü ile binaya esneklik kazandırılarak hareketin bir kısmını azaltabiliyoruz. İzolatörler vasıtasıyla oluşan enerji emilerek sarsıntı en aza indiriliyor. Sismik izolasyonu sağlayan izolatör, binaları depremden ve depremin zararlı etkilerinden koruyan teknoloji olarak da biliniyor. Deprem sırasında binanın sallanmasını engelleyen sismik izolatörler ile binaların hasar almasının önüne geçiliyor.” dedi.
Sismik İzolatör nedir, ne işe yarar?
Deprem izolatörü ile binaya esneklik kazandırılarak hareketin bir kısmı azaltılır.
Sismik izolasyonu sağlayan izolatör, binaları depremden ve depremin zararlı etkilerinden korur.
Sismik izolatörleri, deprem sırasında binanın sağa sola sallanmasına engel olur.
Sismik izolatörleri ile yalnızca kolonlar ve kirişler değil, sismik izolasyonlu binalarda içerideki insanlar, eşyalar zarar almadan depremi atlatabilir.
Binanın temel seviyesinde sonradan sismik izolatör ilave edilerek bina depremin bütün sarsıcı ve yıkıcı etkilerinden korunabilir.
Deprem izolatörleri yıpratıcı özellikler dikkate alındığında yaklaşık olarak 60 yıl kadar dayanabilir.
YORUMLAR
Yorum Yap