Hisarcıklıoğlu: Kamu bankaları kredide normalleşmeye başladı
Kamu bankalarıyla üç gün önce bir araya gelen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 25 Haziran itibariyle kredi kullanımında çıkarılan zorlukların ortadan kalkmaya başladığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Özel bankalara yönelik faiz limitlerinin yüksekliği ile ilgili rahatsızlığımız sürüyor" dedi.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, kamu bankalarının reel sektöre yönelik kredi iştahında hareketlenme başladı.
Üç gün önce kamu banka temsilcileriyle bir araya gelen TOBB, finansmana erişim probleminden duyulan rahatsızlıkları dile getirmişti.
TOBB Başkanı Hisarcikloğlu, "Üç gündür gördüğümüz bir şey var, kamu bankalarında bir rahatlama başladığı, bütün Türkiye'de bana dönüşler başladı. 'Kamu bankalarının Haziran 25'ten sonra kredi kullanımında çıkarttığı zorluk artık normalleşmeye geldi başkanım' diyorlar. Öteki taraftan şimdi özel bankalarla da ilgili sorunlarımız var. Onların faiz limitlerinin yüksekliği ile ilgili büyük bir rahatsızlığımız var. İnşallah ülkemizi hak ettiği yere getireceğiz" ifadelerini kullandı.
Kırklareli Ticaret Borsası Soğuk Hava Deposu açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, Kırklareli Ticaret Borsasının, örnek borsalardan biri olduğunu söyledi.
Türkiye'de tarım ve hayvancılığın gelişmesi için önemli adımlar attıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bugün tarım ürünlerinin depolanabilmesi için 2005 yılında Türkiye lisanslı depoculuğu bilmezken Türkiye Odaları ve Borsalar Birliği olarak bunun kanununun çıkartılmasını sağladık. Beş yıl bekledik özel sektör devreye girsin diye, kimse girmedi, 'bu nedir acaba' diye. Sonra TMO'yla beraber yüzde 50 ortak olduk, sonrasında da özel sektör hemen arkamızdan geldi" diye konuştu.
Tarım ve hayvancılığın önemini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"'Dünyanın en stratejik sektörü, en çok kazandıracak sektörü hangisidir' derseniz, tarım ve hayvancılık. Yıllardır biz bunu ifade ediyorduk, ne zaman pandemi çıktı, Rusya-Ukrayna savaşı çıktı, bütün dünya yeni anladı. 2004 yılında IMF bana geldiği zaman 'artık tarım ve hayvancılık sektöründen çıkın' diyordu, şimdi tam tersine bizim o gün iddia ettiğimiz şeye bugün dünya geldi. Bakınız son 10 yılda en çok fiyatı artan ürünler nedir dünyada diye baktığınız zaman tarım hayvancılık ürünleri, altından da, petrolden de, doğal gazdan da… Sakın günlük meşgalelerden, günlük sıkıntılarınızdan yorulup da bu işten vazgeçmeyelim. Bundan vazgeçilemez, çünkü gelecekte kendi halkını doyuran, dünyanı doyurmaya yardımcı olan ülkeler dünyanın liderleri olacak."
YORUMLAR
Yorum Yap