Hurda savaşları başlayabilir! Yeterli hurdamız yok
Hurdanın yeşil ekonomiyle birlikte öneminin daha da artacağı belirtilirken, bu durumun üretimde dışa bağımlı olan Türkiye’nin rekabet gücünü olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Küresel çapta çelik sektöründe yaşanan gelişmelerin yer aldığı KPMG'nin “Çelik Sektörel Bakış-2022” raporunda, hurdanın yeşil ekonomiyle birlikte öneminin daha da artacağı belirtilerek, ticaret savaşlarının yeni bir versiyonu olarak hurda savaşlarının gelecek yıllarda gündeme oturabileceği uyarısı yapıldı.
Bu durumun, Türkiye'nin rekabet gücünü olumsuz etkilemesine ve yurt içi çelik üretiminde sıkıntılara sebep olabileceğine dikkat çekildi.
YETERLİ ÜRETİMİMİZ YOK
Emisyonu düşürmenin kısa vadede en geçerli yolunun cevhere dayalı üretimden hurdaya dayalı üretime kaymak olarak gözüktüğünü belirten KPMG Türkiye Metal ve Maden Sektör Lideri Burak Yıldırım, “Küresel çelik üretiminin yüzde 75 civarı karbon emisyonu yüksek olan bazik oksijen fırınlarında gerçekleşirken, yüzde 25 civarı ise elektrik ark ocaklarında üretiliyor. Türkiye'deki ham çelik üretiminde ise bu oran tam tersi. Dolayısıyla Türkiye'nin ağırlıklı olarak daha temiz demir-çelik üreten bir teknolojisi var ve emisyon oranlarımız daha düşük. Bu durum, Türkiye için ciddi bir avantaj olarak gözükse de Türkiye gelişmiş ekonomiler gibi yeterli hurda üretebilen bir ekonomi değil ve Türkiye, üretimde kullanılan hammaddenin
neredeyse yüzde 80'ini ithal ediyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin dışa bağımlı bir ülke olduğunu ve hurdada yaşanacak arz sıkıntısının teknoloji avantajını yok edebileceğine işaret eden Yıldırım, “Önümüzdeki dönemde Türkiye olarak bu duruma mutlaka alternatifler geliştirmek zorundayız. Hammadde kaynaklarını ve çeşitliğini nasıl artırabileceğimize odaklanmamız bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi.
En çok tüketim Çin ve ABD'de
– Rapora göre dünyada en çok hurda tüketimini Çin yapıyor, Çin'in ardından ABD, AB ve sonra Türkiye geliyor. Çin'in, ürettiği hurdanın tamamını kendisi kullandığı için ithalatının yüksek olmadığı, en büyük hurda ihracatçılarının Avrupa Birliği (AB), ABD ve Japonya olduğu belirtilen raporda, Türkiye'nin ise çelik üretiminde kullandığı hurda hammaddeyi çoğunlukla bu ülkeler ile Rusya ve Baltık bölgesinden ithal ettiği kaydedildi.
YORUMLAR
Yorum Yap