İDDMİB Başkanı Öztiryaki: Üretim çarkları yeniden dönmeye başlıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ilk safhasını açıkladığı normalleşme süreci ve hemen ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın 11 Mayıs itibariyle tüm otomotiv fabrikalarının açılacağını duyurması ihracatçının yüzünü güldürdü.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Covid-19 salgınını sürecin başından bu yana kontrol altında tutmayı başaran Türkiye, normalleşme safhasına geçişin planlarını hayata geçirmeye başlıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ilk safhasını açıkladığı normalleşme süreci ve hemen ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın 11 Mayıs itibariyle tüm otomotiv fabrikalarının açılacağını duyurması iş dünyasının yüzünü güldürdü.

Öztiryaki: Mayıs’ın ikinci yarısında dünyada hareketlilik başlayacak

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, kararı şu cümlelerle değerlendirdi:

“Biz zaten sektör olarak yüzde 80 oranında açığız, kapatmadık. Firma olarak da kapatmadık. Bu durumun koşullarını yerine getirmek kaydıyla, fabrikalardaki hijyen standartlarının sağlanması ve bu standartların Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edilip onay verilmesi kaydıyla fabrikaların açılmasında bence bir sakınca yok. Hem işvereni hem de işçileri kollayacak bir standartta açılmasında fayda var. Tahmin ediyorum ki mayıs ayının 15’inden sonra dünyada da hareketlilik başlayacak. Bizim de dünya hareketlerine paralel hareket etmemiz faydamıza olur. Bu durumdan kurtulmanın yolunun da bütün standartları kollayarak ve sağlık şartlarını kontrol ederek işlerimizin devamının sağlanması olduğunu düşünüyorum.”

#reklam#

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, “Çelik sektörü olarak normalleşme safhasına geçmemiz bizleri son derece mutlu etti. Bu virüs dünyayı derinden etkilediği için üretim çarkları bir günde eski hızında dönmeyecektir ancak sanayici için bir umut niteliği taşıyor. Fabrikaların 11 Mayıs’ta açılmasıyla üreticimiz her zaman olduğu gibi Türkiye’nin toplam ihracatına katkı vermek adına yürüttüğü çalışmalara yeniden başlayacak. Bu karar psikolojik açıdan da sanayicimize olumlu etki yapacaktır. Burada ihracat yaptığımız pazarların da normale dönmesi gerekiyor ki çarklarımız ihracat için dönsün” ifadelerini kullandı.

Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Başkanı Çetin Tecdelioğlu ise alınan kararın son derece yerinde olduğunu ifade etti. Tecdelioğlu, “Alınan karardan dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a teşekkür ediyorum. Hırdavat sektörü olarak üretiminin hiç durmamasını, kısmi zamanlı bile olsa devam etmesini her zaman dile getirdik. Fabrikalarımız Sağlık Bakanlığı tarafından bizlere gönderilen kurallara gerek sosyal mesafe gerekse yemekhane gibi konularda son derece uyum sağlıyor. Biz bu dönemde hırdavat sektörü olarak üretime devam ediyoruz. Kapanan fabrikamız yok. Yüzde 30 ila yüzde 50 arası kapasite ile çalışıyoruz” dedi.

Bu süreç iş dünyasına umut veriyor

2019’u 3 milyar dolar ihracatla kapatan ev ve mutfak eşyaları sektörü de alınan karardan son derece memnun. Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “İtalya, İspanya, Almanya, Norveç, Avusturya, ABD olmak üzere Dünyanın farklı lokasyonlarında aşamalı şekilde gevşetme politikalarının uygulandığı süreç devam ediyor. Bizde de fabrikalarımız 11 Mayıs itibariyle faaliyetlerine başlamış olacak.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz