İçişleri Bakanlığı, Türk vatandaşı olan yabancı sayısını açıkladı

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin değiştirilmesinden bu yana geçen bir yılda 2 bin 611 yabancı yatırımcı, Türk vatandaşı oldu.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin değiştirilmesinden bu yana geçen bir yılda 2 bin 611 yabancı yatırımcı Türk vatandaşı oldu ve Türk vatandaşı olan yabancı yatırımcılarda Iraklılar başı çekti.

ABD'den Rusya'ya, Kanada'dan Dominik Cumhuriyeti'ne, Brezilya'dan Komorlar Birliği'ne çok sayıda ülkeden yabancı yatırımcı da bu haktan yararlandı.

Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 19 Eylül 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanmış ve Türk vatandaşı olmak için gereken yatırım tutarlarında değişiklik yapılmıştı.

#reklam#

Buna göre, daha önce vatandaşlık kazanabilmek için karşılanması gereken en az 2 milyon dolar tutarındaki sabit sermaye yatırımı şartı 500 bin dolara indirilmişti. En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazın tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi konulmak şartıyla satın alınması hükmü de yönetmelikle değiştirilmiş, söz konusu rakam 250 bin dolara düşürülmüştü.

Daha önce 100 kişi olan vatandaşlığa geçmek için oluşturulması gereken istihdam rakamı ise 50 kişi olarak belirlenmişti. Vatandaşlığa geçme şartlarından biri olan Türkiye'de faaliyet gösteren bankalara 3 yıl tutma şartıyla yatırılması gereken mevduat tutarı da 500 bin dolara indirilmişti. En az 3 milyon dolar tutarında devlet borçlanma araçlarını 3 yıl tutmak şartıyla satın alma şartı da 500 bin dolar olarak güncellenmişti.

KONUT SATIŞI GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE 50 ARTTI

Söz konusu değişikliklerin Resmi Gazete'de 19 Eylül 2018'de yayımlanmasının ardından yabancıların konut yatırımı önemli oranda arttı. Bu yılın 8 ayında yabancılara yapılan konut satışı 2018'in aynı dönemine göre yüzde 50 artarak 27 bin 748'e ulaştı.

Konut alımı ve diğer yatırımlarla Türk vatandaşlığına geçmeye ilgi de artış gösterdi. Değişikliklerin uygulamaya geçmesinden bu yılın 19 Eylül'üne kadar geçen bir yıllık sürede 2 bin 611 yabancı yatırımcı, Türk vatandaşı oldu. Yatırımcıların aileleriyle birlikte Türk vatandaşı olan yabancıların sayısı 9 bin 962'ye ulaştı.

#reklam#

Söz konusu dönemde Türk vatandaşlığı için başvuran yabancı yatırımcıların sayısı 3 bin 859 olurken, aile bireyleriyle birlikte bu rakam 14 bin 876 oldu.

ÇOK SAYIDA ÜLKEDEN BAŞVURU

Yatırımla Türk vatandaşlığı alanlarda ilk sırayı 327 yatırımcıyla Iraklılar çekti. Iraklıları, 240 yatırımcıyla Afganlar takip etti.

Türk vatandaşlığı hakkı kazananlar arasında ilk sıralarda yer alan diğer ülkeler ise 170 yatırımcıyla Filistin, 110 yatırımcıyla Mısır, 66 yatırımcıyla Libya, 44 yatırımcıyla Lübnan, 29'ar yatırımcıyla Saint Kitts ve Nevis Federasyonu ile Suudi Arabistan, 28 yatırımcıyla Azerbaycan, 26 yatırımcıyla Pakistan, 24 yatırımcıyla Sudan, 22 yatırımcıyla Rusya, 21 yatırımcıyla Cezayir ve 19 yatırımcıyla ABD olarak belirlendi.

Söz konusu uygulamadan yararlananlar arasında Almanya, Venezuela, Dominik Cumhuriyeti, Fransa, Suriye, Belize, Belarus, Polonya, Antigua ve Barbuda, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Grenada, Güney Afrika, Hindistan, Kanada, Komorlar Birliği ve Ukrayna gibi ülkelerin vatandaşları da yer aldı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz