İki dev santral daha özelleştiriliyor
Tekirdağ Doğalgaz Kombine Çevrim santralleri özelleştirme kapsamına alındı
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan 2 ayrı Cumhurbaşkanı kararına göre, EÜAŞ'a ait Tekirdağ Doğalgaz Kombine Çevrim A ve B santralleri ve santrallere ait araziler ile devletin tasarrufu altında bulunan deniz alanları özelleştirme kapsamına alındı.
Elektrik Üretim AŞ’ye (EÜAŞ) ait Tekirdağ Doğalgaz Kombine Çevrim A ve B santralleri ve santrallere ait araziler ile devletin tasarrufu altında bulunan deniz alanları özelleştirme kapsamına alındı.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan 2 ayrı Cumhurbaşkanı kararına göre, her iki santral ve santrallere ait taşınmazlar varlık satış yöntemiyle, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan kara ve deniz alanları ise işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek.
2025’E KADAR TAMAMLANACAK
İlanlara göre, Tekirdağ Doğalgaz Kombine Çevrim A Santraline ait Marmara Ereğlisi’nde toplam 21 arazi ve koordinatları belirli 15 deniz alanı, Tekirdağ Doğalgaz Kombine Çevrim B Santraline ait 5 arazi ve koordinatları belirli 24 deniz alanı bulunuyor.
Her iki özelleştirme işlemi 31 Aralık 2025 tarihine kadar tamamlanacak.
A santralinin Marmara Ereğlisi’nde bulunan büyüklükleri 1.1 dönüm ile 41.2 dönüm arasında değişen 21 taşınmaz özelleştirme kapsamında alındı.B santralinin ise aynı bölgedeki yaklaşık 100 dönümlük arazisi de kapsama alınmış durumda.
Santraller ve taşınmazları varlık satışı yöntemiyle, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan deniz alanı ise işletme hakkı verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek. Özelleştirme işlemi 31 Aralık 2025 tarihine kadar tamamlanacak.
Kurulu gücü 480 MW olan A santralinde 3 ünite bulunuyor ve yıllık 3900 Gwh (3.9 milyar kWh)üretim gerçekleştiriliyor.Kurulu gücü 478 MW olan B santralinde 3 ünite bulunuyor ve 3600 Gwh (3.6 milyar kWh) büyüklüğünde yıllık üretim gerçekleştiriliyor.
SANTRAL GÜNLÜK BİN TON DENİZ SUYUNU SAF SUYA ÇEVİRİYOR
Santral , 2 gaz türbini (2 adet Siemens V94.2 silo tipi yanma odalı Gaz Türbini.), 2 gaz türbini generatörü, 2 kazan (2 adet Nooter Ericson 550 ton/saat kapasiteli Atık Isı Kazanı.), 1 kondenser (Soğutma sistemi deniz suyundan tek geçişli, 22000 ton/saat debili kondenser.), 1 buhar türbini (1 adet Siemens KN Serisi yüksek, orta, alçak basınç kademeli Buhar Türbini.) ve 1 buhar türbini generatörü içeren kombine çevrim bloğundan oluşuyor. 2 adet yaklaşık 1000 ton/gün kapasiteli deniz suyundan saf su üretme sistemi bulunuyor.
YORUMLAR
Yorum Yap