İş insanları ne dedi? Fransa krizi için hassasiyet çağrısı
Fransız mallarına boykot çağrısı bazı iş dünyası örgütlerinden destek bulmakla birlikte, bazılarından 'hassasiyet' ve 'sağduyu' vurgusu geldi.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Fransa ile Türkiye arasında karikatür krizi ile başlayan gerilim, ekonomiye sıçradı. Türkiye’nin ihracatta en büyük 6. partneri olan Fransa ile ticaretin sekteye uğramasından endişe duyan iş dünyası temsilcilerinin, bir kısmı boykot çağrısına yönelik destek mesajı yayınlarken, büyük bir kesim ise bu durumun her iki ülkenin de zararına olduğuna dikkat çekerek sağduyu çağrısında bulundu.
Bilindiği üzere Fransa, Türkiye’nin ihracatta 6. ithalatta ise 8. en büyük partneri. 2020 yılı ocak-ağustos dönemi dış ticaret verilerine göre ülkeye 4 milyar 216 milyon dolarlık ihracat yapılırken, ithalat ise 3 milyar 895 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bir başka değişle Fransa dış ticarette dış ticaret fazlası verdiğimiz nadir ülkelerden biri.
Ahmet Öksüz: Boykot çağrısını destekliyoruz
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Ahmet Öksüz, Fransa’nın tekstil sektörünün en büyük 5. pazarı olduğunu bu durumun iki ekonomiye de zarar vereceğini vurguladı.
Öksüz, “Fransa’nın söz konusu tavrına karşı siyasi bir karşılık vermek lazım, boykot çağrısını destekliyoruz. Keşke Fransa daha duyarlı davransa da bunlara gerek kalmasa. Umuyoruz ki sağduyu galip gelir ve bu durum kısa zamanda çözülür” dedi.
“Bu dönemde sürdürülebilir ticari ilişki büyük önemde”
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Emre Eldener, küresel pandemi sürecinden geçerken özellikle ticari ilişkilerin sürdürülebilir olmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Bu noktada gerekli hassasiyetin hem devlet hem de STK'lar ve ticari kurumlar nezdinde gösterileceğini düşünüyorum” dedi.
“TOBB ve TÜSİAD Fransız muadili ile istişare etmeli”
Türk iş dünyasının etkin isimlerinden Yıldırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Robert Yüksel Yıldırım da, Fransa’nın Türkiye ekonomisi için önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, “Fransa ile olan ilişkilerimiz yine bir çalkantılı döneme girdi. Ancak bu dönemde mümkün olduğunca iki tarafın iş ilişkilerine kalıcı hasar vermemek gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşları TOBB ve TÜSİAD’ın, Fransız muadili konumundaki Mouvement des entreprises de France (MEDEF), ile bir istişare yapmasının verimli olacağına inanıyorum. Fransa ile siyasi ilişkilerimizde sık sık sorunlar olsa da ekonomik ilişkilerimiz verimli. İthalat ile ihracat arasındaki fark lehimize bir durumda. Dolaysıyla süreci doğru yönetmek önemli” diye konuştu. Sea Pioneer’in İşletme Müdürü Esin Topçu da diplomasiden uzak popülist politik söylemlerle hiç bir ülkenin ileriye gidemeyeceğini dile getirdi.
“Ülkemizin daha fazla yoksullaşma lüksü yok”
Konuyla ilgili açıklama yapan denizcilik sektörü temsilcilerinden Kemal Murat Güler, de gerilim sonrası piyasa tepkisine dikkat çekti. Kurdaki yükseliş ve borsadaki düşüşe işaret eden Güler, “İki günde fakirleşme sürecine girmiş ülkemize bir o kadar daha yük bindi. Fransa’da İslami karikatür nedeni ile başlayan ve cinayet ile sonuçlanan süreç, iki yanlıştan bir doğrunun çıkmayacağının en çarpıcı örneği” dedi. Devletlerin, krizleri büyütmek yerine çözmeye yönelik adımlar atması gerektiğine vurgu yapan Güler, şöyle devam etti: “Ülkemizin daha fazla yoksullaşacak lüksü yok. Daha makul, tarihe not düşme adına kalıcı diplomatik yolla verilen bir tepki bizim lehimize tam tersi bir etki yaratabilir, Fransa özür bile dileyebilirdi . Bu boykot hikayesi de diğerleri gibi rüzgarda dağılan sis misali ufukta kaybolacak unutulup gidecek.”
ASKON ve TPF’den boykota destek
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un son çıkışlarının temelinde İslamofobi, faşizm ve sömürgecilik olduğunu belirterek, bu zihniyetlere karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa’ya karşı takındığı tutumu yerinde bulduklarını belirtti. ASKON Başkanı Aydın, “boykot kararına sadece ülkemiz Türkiye değil, İslamofobiye, faşizme, sömürgeciliğe karşı duran, barış diline sahip çıkan toplumlar da dahil olmalı. Macron’a dur demek; İslamofobiye, faşizme ve sömürgeciliğe dur demektir” değerlendirmesinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın boykot çağrısına Türkiye Perakendeciler Federasyonu'ndan (TPF) da destek geldi. Fransa'dan yükselen İslam karşıtlığının, özgürlük, eşitlik ve adalet gibi evrensel ilkelerle bağdaşmayacak bir şekilde devam ederek bugün kutsal kitabımıza ve peygamber efendimize yönelik çirkin saldırılara dönüştüğünü söyleyen TPF Başkanı Ömer Düzgün, Fransa'nın "Türk markalı mal satın almayın" çağrısına karşılıksız kalınmaması gerektiğini belirtti.
Macron'a karşı ortak tezkere
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un imzası ile Meclis Genel Kurulu'na sunulan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtı açıklamalarının telin ve teşhir edilmesine ilişkin tezkere AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin imzaları ile kabul edildi. Tezkerede, Macron’un ifadelerine yönelik eleştiriler dile getirilerek, toplumun her kesimi, Macron’a karşı tavır almaya davet edildi.
Boykot sosyal medyada
Erdoğan'ın boykot çağrısı sosyal medyada büyük yankı buldu ve listeler yayınlandı.
Birçok marka bu kapsamda Fransız olmadıkları yönünde açıklama yayınlamak zorunda kalırken, listede yer alan Fransız markalar ise açıklama yapmak istemediklerini kaydetti.
Yener Karadeniz/Dünya
YORUMLAR
Yorum Yap