İstanbul Yeditepe Konserleri’ni eleştiriye de yasak geldi!
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İstanbul Yeditepe Konserleri’nin eleştirilmesine dahi tahammül edemedi, eleştirilere karşı yasal yollara başvurulacağını duyurdu. Sanatçılar ve akademisyenler, bu durumun ‘iktidarı eleştirmeyin’ demek anlamına geldiği görüşünde
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen konserlere yurttaşların büyük tepki göstermesinin ardından İletişim Başkanlığı bir açıklama yaptı:
“Sosyal medya başta olmak üzere diğer medya mecralarında İstanbul Yeditepe Konserlerine ilişkin asılsız iddia, yalan ve çarpıtma ile algı operasyonu yapanlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.”
Açıklamada ayrıca söz konusu konserlerle sanatçılara, müzisyenlere ve emekçilere destek olunduğu öne sürüldü. Ayrıca 30 milyon harcandığı iddiasının da gerçek dışı olduğu belirtildi. Muhalefet, 30 Milyon TL bütçeli Yeditepe konserlerinin maliyetine tepkili: Konser değil israf!
Hukukçu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Tiyatro Sanatçısı ve CHP Şişli Meclis Üyesi Levent Üzümcü ile Müzisyen Cahit Berkay konuyu BirGün’e değerlendirdi. Üç isim de eleştirilerin engellenmeye çalışıldığına dikkat çekti.
SUSMAMIZI İSTİYORLAR
• Hukukçu Akademisyen Yaman Akdeniz: “30 milyon TL harcandı iddiası üzerine bu açıklama yapıldı. Diyelim ki 30 milyon TL değil, 500 bin TL harcandı. Öyle olsa bile fark etmez. Covid-19’la mücadele için yurttaştan 10 lira isteyip bu konserleri vermek tabi ki eleştirilir. Ama yapılan açıklama bize ‘eleştirmeyin’ diyor. Geçen günlerde İçişleri Bakanlığı da bir yapmıştı. Açıklamada 11 bin 783 hesabın Covid-19’la ilgili provokatif paylaşımlarda bulunduğunu açıklamıştı. Bu açıklamalar gösteriyor ki bizden susalım ve konuşmayalım isteniyor. Tabii bu haliyle bu açıklamalar kabul edilebilir değil. Yurttaşı tehdit eden açıklamalar bunlar. Demokratik toplumlarda halk devletin ona sunduğu her şeyini beğenmek zorunda değildir. Bu her alanda böyledir. Covid-19’la mücadele de normalleşmeye geçiş de eleştirilir. Bunu yapanlar soruşturmayla, suç duyurusuyla tehdit edilmemeli, hoşgörüyle karşılanmalı.”
KAOS VE DELİLİK ÇAĞI
• Tiyatro Sanatçısı ve CHP Şişli Meclis Üyesi Levent Üzümcü: “Öncelikle ‘Devlet niçin vardır?’ sorusunu sormak lazım. Devlet halkına, yurttaşına hizmet için vardır. Oraya harcanan para kimsenin babasının parası değil. Dolayısıyla herkes bunu sorma hakkına sahip. Ama AKP’nin hizmet tarzı şudur: Kendisine yakın duranlara şirin görünmek, onlara hizmet vermek. Bu her alanda olduğu gibi olduğu gibi kültür sanatta da böyle. Yandaş olanları besliyor. Bu kişilerin yüzde 90’ı, 95’i AKP olmasa bugünkü bulunduğu noktada olmazdı. Sanatsal kaliteleri ortada. Konserlere olan talep de ortada. Benim kendi Youtube kanalımda yaptığım programlar bile bazen 30 bin bazen 100 bin izleniyor. Sonuç olarak halk vergisinin nereye gittiğini sorabilir. Ama bunlar hepimizim vergisiyle bizi yok sayıyor. 3,5 aydır tiyatro kapalı. Hiçbir destek planı yok. Bu dönem kaos ve delilik çağı. Başka türlü açıklayamıyorum.”
KONSERCİLİK OYNUYORLAR
• Müzisyen Cahit Berkay: “Bu açıklama gülünç. Bu iktidardan sanatçılara destek geleceğine kimse inanmaz. Bunların yaptığı şu anda al gülüm ver gülümden ibaret. Yandaş şarkıcıları toplamışlar yanlarına konsercilik oynuyorlar. Orada konser verenlerin buradan alacakları yevmiyeye mi ihtiyaçları var? Yalılarda oturuyorlar. Asıl ihtiyacı olanlar konser emekçileri, rodiler, sesçiler vs. Kimi kandırıyorlar. 3 ayı aşkındır çalışamayan bu insanlar için hiçbir şey yapmıyorlar. Bir sürü para harcanıyor bu konserlere. Kime gidiyor bu para? Kime gittiğini görüyoruz işte.”
Mustafa Kömüş/Birgün
YORUMLAR
Yorum Yap