Kademeli normalleşmede bakılacak 5 kriter

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, kademeli normalleşmede bakılacak 5 önemli kriteri açıkladı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Covid-19 ile mücadele kapsamındaTürkiye’de aşılama ve önlemler devam ediyor. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 Mart’tan itibaren Türkiye’de il bazında normalleşme adımlarının atılacağını duyurmuştu.

Artık yerel yönetimler, hıfzıssıhha kurullarının belirlediği ölçüde kararlar alacak. İllerin, durumuna göre "düşük", "orta", "yüksek" veya "çok yüksek" riskli olarak sınıflandırılacak. Bu gruplara göre kısıtlamalardan hangilerinin kaldırılacağı veya sürdürüleceği belirlenecek.

Bu kararlar, tek başına 100 bin kişide görülen vaka sayıları üzerinden alınmayacak. İlaveten illerdeki başka faktörlere göre kararlar verilecek.

TRT Haber'de açıklamalarda bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, normalleşme kriterlerini şöyle açıkladı:

Normalleşmede 5 kritere bakılacak

#reklam#

1- Hastanelerin durumu: Şehirdeki hastanelerin yatak, yoğun bakım, solunum cihazı kapasitesi ve doluluk oranı

2- Vaka sayısı: İllerin 100 bin kişide görülen vaka sayıları

3- Test sayısı: PCR testlerindeki harita göze alınacak. Kaç kişiye koronavirüs testinin yapıldığı kararlarda belirleyici olacak.

4- Salgının seyri: Şehirdeki 10-14 günlük süredeki salgının trendi göz önünde bulundurulacak.

5- Aşılama durumu: Şehrin yaş ve demografik durumu çerçevesindeki aşı durumu. Kaç kişiye aşı yapıldığı da "yerinde karar" döneminin belirleyici faktörlerinden birisi olacak.

Avantajlar dezavantaja, dezavantaj avantaja dönüşecek. Gevşeme kararı sonrası vaka artarsa yeniden kısıtlamaya gidilecek.

Restoranlar açılacak mı?

Buna göre restoranların kaç kişi kapasiteyle hizmet vereceği de belirlenecek. Restoranların girişlerinde HES Kodu sisteminin devreye alınması da bekleniyor.

Yüz yüze eğitim

#reklam#

Normalleşme süreciyle ilk adımın yüz yüze eğitim konusunda olması bekleniyor. İller salgının düzeyine göre kararlar alacak. Öğrenciler ve öğretmenler maske, mesafe ve hijyene dikkat ederek okullara gidecek.

Sokağa çıkma kısıtlaması

Sokağa çıkma kısıtlamalarının da kademeli olarak il bazında kaldırılması bekleniyor. Ancak genel bir karar yerine il bazında karar alınarak salgının seyrine bakılacak.

TÜRKİYE'DE SON DURUM

Sağlık Bakanlığı tarafından dün açıklanan verilere göre; son 24 saatte 118 bin 816 Covid-19 testi yapıldı, 8 bin 104 kişinin testi pozitif çıktı, 78 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 623 oldu.

Son 24 saatte 5 bin 690 kişinin Covid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 529 bin 450'ye yükseldi.

Test sayısı 32 milyon 436 bin 998'e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 646 bin 526, vefat sayısı 28 bin 138, ağır hasta sayısı 1189 oldu.

Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 4,2, yatak doluluk oranı yüzde 48,5, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 60,3, ventilatör doluluk oranı yüzde 30,4, ortalama temaslı tespit süresi 8 saat, filyasyon oranı yüzde 99,9 olarak kayda geçti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre haftalık vaka sayısını da açıkladı. En fazla vakanın görüldüğü Karadeniz bölgesinde artışın devam ettiği görüldü. Karadeniz bölgesindeki iller yine ilk sıralarda yer alırken, her 100 bin kişide vaka sayısı İstanbul’da 68,23, Ankara’da 35,39, İzmir’de 42,67, Antalya’da 78,92 oldu. Sakarya, Samsun, Balıkesir ve Burdur'da artış gözlenen iller arasında yer aldı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz