Karşılıksız çek sorunu Meclis gündeminde

Karşılıksız çek mağdurlarına umut olacak yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Teklifi sunan Hamzaçebi vadeli çekin borçlanma aracına dönüştüğünü altını çizerek borç yüzünden kimse alıkonulamaz dedi

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, “Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasına ilişkin kanun teklifimizi TBMM Başkanlığına verdik” dedi.

ESNAF SUÇLU DEĞIL KRİZ MAĞDURU

Karşılıksız çekin, ekonominin çok temel bir meselesi oldu ğunu vurgulayan Hamzaçebi, “Çek, Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiştir. Bir ödeme aracıdır. Kanuna göre, çekin üzerinde düzenlenme tarihi olarak ne yazıyor olursa olsun çek bankaya ibraz edildiğinde ödenir. Bu tartışmasız bir kuraldır ama ülkemiz uygulamasında vadeli çek dediğimiz bir müessese gelişmiştir” diye konuştu.

#reklam#

Çekin karşılıksız çıkması halinde adli para cezasının bulunduğunu ve bunun süresinde ödenmemesi durumunda hapis cezasına dönüştüğünü kaydeden Hamzaçebi, “Çekte yazılı rakam, alacak, borç her neyse bu özel hukuk ilişkisin den doğan bir alacak veya borçtur. Özel hukuk ilişkisinden doğan bir rakamın, tutarın ödenmesi için hapis cezası getirilmesi asla düşünülemez. Sözleşmeden doğan bir yükümlülüğün ihlal edilmesi, yerine getirilmemesi nedeniyle hiç kimse hapis cezasına mahkum edilemez. Bu bizim anayasamızın temel kuralıdır” görüşünü dile getirdi.

RAKAMLARLA KARŞILIKSIZ ÇEK BİLANÇOSU

Karşılıksız çeke hapis cezası getiren 5941 sayılı yasa 2016 yılında meclisten geçti. Çek her ne kadar bir ödeme aracı olsa da Türkiye’de esnaflar kendi arasında çekleri vadeli biçimde düzenleyerek borçlanma aracı olarak kullanıyor. Kriz nedeniyle bazı borçlar vadesi geldiğinde ödenemeyince esnaflar hapis tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Türkiye’de binlerce esnaf karşılıksız çek mağduru. Öte yandan 2016’da çeke hapis cezası getirilmesine rağmen kar şılıksız çek sayısında krizle beraber adeta patlama yaşanıyor.

Türkiye Bankalar Birliği’nin resmi verileri şu şekilde:  

#reklam#

Karşılıksız çek adedi

2017: 333 bin 703

2018: 332 bin 104

2019: 456 bin 968

Karşılıksız çeklerin değeri

2017: 12,5 milyar TL

2018: 16,7 milyar TL

2019: 22,3 milyar TL

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz