Kaybedeni olmayan ödül programı: Ortak Yarınlar ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) kurumsal sosyal sorumluluk ödül programı Ortak Yarınlar’da ödüller sahiplerini buldu.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

“Ortak Yarınlar Birlikte Mümkün” anlayışını benimseyen program, bu sene “İşimizin Yarını” ana temasıyla düzenlendi. Bu tema özelinde örnek uygulamaları hayata geçiren 17 kurum ödüllendirildi.

Ödüller, 2 Aralık 2021’de düzenlenen dijital tören ile sahiplerini buldu.

Geçtiğimiz sene ülkemizde bir ilke imza atılarak sadece Covid-19 ile mücadeleye özel fikir ve projelerin yarıştığı programda bu sene çalışma hayatının geleceğine odaklanıldı. Bu kapsamda, aday projelerin tamamı İşimizin Yarını özelinde ve 6 farklı kategoride değerlendirildi.

Finalist projeler iş, sanat, basın ve akademi dünyasından birçok değerli ismin yer aldığı bir jüri tarafından değerlendirildi. Ayrıca finalist projeler halk oylamasına da sunuldu.

#reklam#

19-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen oylamada yaklaşık 30.000 halk oyu yer aldı. Bu sene bir ilke daha imza atılarak, kullanılan oylar fidana dönüşerek ülkemize nefes oldu.

TİSK, Ortak Yarınlar için bir fayda daha yarattı

Program kapsamında, TİSK Mikrocerrahi Vakfı desteği ve Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı (TEGV) iş birliği ile “İş’te Güvenli Gelecek” sosyal sorumluluk projesi hayata geçirildi. Bu proje kapsamında çocuklar İşimizin Yarını odağında Geleceğin Meslekleri konusunda eğitim alacaklar.

Ayrıca projede, TİSK Mikrocerrahi Vakfı’nın ana çalışma konusu olan iş sağlığı ve güvenlik kültürü ile ilgili eğitimler verilecek. Çocuklar bu eğitimler sayesinde hem eğlenerek öğrenecek hem de geleceğe bugünden hazırlanarak İşimizin Yarını hakkında fikir sahibi olacaklar.

TİSK, sosyal sorumluluk esasıyla yürüttüğü program içerisinde TEGV ile ayrıca “Ortak Yarınlar Fonu”nu oluşturdu. İşimizin Yarını için proje geliştiren kurumlar başvuru esnasında bu fona bağışta bulunarak 400’ü aşkın çocuğun 1 yıllık eğitim hayatına katkıda bulundu.

İşimizin Yarını odağındaki Ortak Yarınlar 2021’de ödül sahibi olan kurumlar ise şu şekilde oldu:

Birlikte Mümkün Ödülü: Koç Holding - Koç Topluluğu'nda Geleceğin İş Dünyasını Tasarlamak

Koç Topluluğu’nda mevcut yeteneklere geleceğin iş dünyasına liderlik edebilecekleri yetkinlikleri kazandırma ve Topluluk çapında dijital dönüşüme öncülük etmelerini sağlama hedefiyle Udacity ile iş birliği gerçekleştirildi. Bu iş birliği kapsamında Koç Topluluğu’ndaki 1.300 çalışan, geleceğin iş dünyasının ihtiyaç duyduğu “Data Analytics”, “Self-Driving Car”, “ArtificiaI Intelligence”, “Digital Marketing”, “Programming”, “Machine Learning” gibi 50’den fazla konuda eğitimlere katıldı. Eğitimlerin ardından, gelişimin somut çıktılarını görmek amacıyla gerçekleştirilen etki analizi çalışmasında eğitimlerden mezun olan çalışanların öncülük ettiği 16 na proje değerlendirildi. Analiz çalışması yapılan projeler ile 2022 yıl sonuna kadar gerçekleşecek finansal faydanın, sağlanan eğitim yatırımından 17 kat daha fazla olduğu kanıtlandı.

Coşkunöz Eğitim Vakfı - "Sizin Eseriniz, Bizim Geleceğimiz" Meslek Lisesi Okul Müdürleri Liderlik Programı

#reklam#

Sizin Eseriniz, Bizim Geleceğimiz Projesi, geleceğin işgücünü şekillendirecek okul müdürlerinin vizyonu ile tek bir bireyden öte o okulu değiştirmenin önemli bir kaldıraç etkisi yaratabileceğine odaklanılarak oluşturuldu. Bu kapsamda her bir okul müdürü için 9 ay süren yolculukta, 100 meslek lisesi okul müdürüne bir gelişim programı hayata geçirildi. Programda teknik ve davranışsal eğitimler, işyeri gezileri ve vizyon konferansları gerçekleştirilerek okul müdürlerinin değişim öncüsü olması yolunda adım atmalarına odaklanıldı. Vakfın bundan sonraki hedefi, benzer programları ülke çapına yayacak bir harekete örnek olmak ve meslek liselerindeki dönüşüme katkı sağlamak olacak.

 Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Ödülü: Eker Süt Ürünleri - Otizmli Bireyler İş Gücünde

Eker Süt Ürünleri, Tohum Otizm Vakfı'nın destekleriyle 2018 yılından bu yana sürdürdüğü Otizmli Bireyler İş Gücünde iş koçu destekli istihdam modeliyle, otizmli bireylerin istihdamının yaygınlaştırılmasına öncülük yapıyor. İstihdam modeli, otizmli bireylerin iş hayatında uygun koşullar sağlandığında ve bilimsel yöntemlerle desteklendiklerinde iş koçlarının yardımıyla çalışabileceklerini ortaya koyuyor. Eker bu model sayesinde, otizmli bireylere özgüven kazandırarak onlara iş ve gelecek imkânı yaratırken, ailelerin geleceğe yönelik kaygılarını da gidermeyi hedefliyor. Şu an 9 otizmli bireyi istihdam eden Eker, bu sayıyı 12 kişiye çıkarmayı planlıyor. Projeyi, otizmli personellerinin daha bağımsız çalışmasını sağlayacak OBİG mobil uygulamasıyla taçlandıran Eker, iş dünyasına ilham vermeyi amaçlıyor.

 Güzel Enerji Akaryakıt - TOTAL İstasyonları "İki Elin Enerjisi Güzel" 

OYAK Grup Şirketleri bünyesinde, Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş. çatısı altında hizmet veren TOTAL İstasyonları, kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde akaryakıt sektöründe bir ilke imza atarak İşitme Engelliler Eğitim Faaliyetleri Derneği ile iş birliği “İki Elin Enerjisi Güzel” projesini hayata geçirdi. İşitme engelli bireylerin teknolojinin sürdürülebilir özelliğinden yararlanmalarını sağlamak ve birden fazla iletişim seçenekleri olduğunu göstermeyi amaçlayan proje, işitme engelli bireylerin hayatını kolaylaştırma iç görüsüyle doğdu. Proje kapsamında, 250’nin üzerinde personele işaret dili eğitimi verilerek, istasyonlarda işaret dilinde hizmet verilmeye başlandı. Ardından daha geniş kitlelere ulaşmak ve dijitalleşmek adına “Görüntülü Çağrı Merkezi” hizmeti hayata geçirildi.

 Kadınlar için Fayda Yaratanlar: Afyonkarahisar Valiliği - Afyonkarahisar Kadın Kültür Evleri ve Kooperatifleri Projesi

Afyonkarahisar Kadın Kültür Evleri ve Kooperatifleri projesinin hedefi, Afyonkarahisar’da yaşayan kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını arttırmaktır.  Afyonkarahisar Valiliği himayelerinde ilimizde 25 Kadın Kültür Evi açıldı. Kadın Kültür Evleri ile kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımı teşvik edildi. Kadınların üretimsel örgütlenmesi desteklenerek Kadın Kültür Evleri bünyesinde 16 kadın kooperatifi kuruldu. Kooperatiflere 157 kadınımız üye olup 240 kadınımızın da ürünleri kooperatifler tarafından satın alındı. Sürdürülebilir satış ve pazarlama ağı için 6 tane Kadın Kültür Market açıldı. Ayrıca ülkemizdeki tüm kadın kooperatiflerinin e- ticaretteki pazar payını arttırmak üzere albikere.com online alışveriş sitesi kuruldu ve 16 kadın kooperatifimiz de sitede satış yapmaya başladı.

 Arçelik Pazarlama A.Ş. - Beko 100 Kadın Bayi Projesi

#reklam#

Beko 100 Kadın Bayi projesi, girişimci kadının toplumsal ve ekonomik hayatta güçlenmesi ve kadınları başarılı birer girişimci haline getirme hedefiyle başlayan, fayda odaklı bir projedir. 2019 Mart ayında başlayan Beko 100 Kadın Bayi projesi, Koç Grubunun toplumsal cinsiyet eşitliği ilkeleri doğrultusunda “Bayilik Erkeklere Özgü Bir İş” algısını yıkmayı hedeflenmektedir. Beko olarak, kadın girişimcilere ticari hayatlarına başlarken güçlü ve güvenilir bir destek sağlamayı amaçlanıyor. Koç grubu ortaklığı ile Beko Bayisi olmak isteyen kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık sağlayacak imkanlar sunarak ticari hayata daha kolay adım atmalarına imkân veriliyor. Bir diğer yandan kadın girişimcinin ekonomik olarak güçlenmesi sayesinde ek istihdam ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amaçlanıyor.

 Gençlerin Yolunu Açanlar: Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları - Grizu 263 Uzay Takımı Desteği

Türkiye’nin ilk ve en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir, 2018 yılından bu yana Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Uzay Takımı Grizu-263’ün faaliyetlerine destek olmaya devam ediyor. Mühendislik Fakültesi’ne bağlı faaliyet gösteren bağımsız öğrenci takımı Grizu-263, 1992 yılında Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde gerçekleşen grizu patlamasında yaşamını yitiren 263 madencinin anısı için bu adı taşıyor. Erdemir’in, yarışma katılımları ve ekipman temini konusunda kesintisiz desteği, takımın maddi kısıtlardan bağımsız, başarıya odaklanabilmesini sağladı. Grizu-263, ülkemize Amerikan Uzay Kurumu, Uçak-Uzay Enstitüsü ve NASA’nın düzenlediği Cansat yarışmasında 2 dünya ikinciliği, 2 dördüncülüğü getirdi, Teknofest’te şampiyon oldu. Erdemir, Grizu-263’ün yürütmekte oldukları Türkiye’nin ilk cep uydu projesi için de desteğini sürdürüyor, Türkiye’nin SpaceX Transporter3’le fırlatılacak, ilk cep uydusu Grizu-263A için geri sayım devam ediyor.

 T.C. Zafer Kalkınma Ajansı - Yeni Nesil Eğitim Mali Destek Programı ve Kendin Yap Hareketi

Zafer Kalkınma Ajansının Yeni Nesil Eğitim Mali Destek Programı ile başlattığı Kendin Yap Hareketi kapsamında 6-14 yaş grubundaki çocukların algoritmik düşünme, robotik kodlama, tasarım, üretkenlik, yenilikçilik ve girişimcilik kapasitelerini geliştirmek amacıyla 34 ilçede 133 alt istasyondan oluşan 42 sabit, 6 mobil olmak üzere 48 Kendin Yap Atölyesi kurulmuştur. Programa, Ajansın sağladığı 10 milyon TL desteğe ek olarak özel sektör, kamu kurumları, STK, yerel yönetim ve meslek kuruluşları arasından projelerde ortak/sponsor olarak yer alan toplam 125 kurum / kuruluş 1,6 milyon TL mali kaynak aktarmıştır. Proje uygulama süresi içerisinde 10.418 öğrenci ve 3.566 öğretmen eğitim almış olup eğitimler artarak devam etmektedir.

Dijitalleşme Ödülü:  Erdemir Madencilik - Dijital Merkez Projesi

#reklam#

Türkiye'nin ilk ve tek demir cevheri peletleme tesisine sahip Erdemir Maden’de dijital dönüşümü başlatan “Dijital Merkez Projesi”, şirket mühendisleri ve çalışanları tarafından hayata geçirildi. Projenin ilk basamağı ile yapay zekâ kontrol sisteminin, birçok prosese entegre olması hedefleniyor. Kırma, eleme, harmanlama tesislerinin tek merkezden kontrol edilmesini sağlayan proje, konvensiyonel kontrol sistemleri ile çalışan tesisi, bilgisayar yazılımı ve kodları, bilgisayar tabanlı PLC ile çalışıyor. Projeyle üretimde sistem kaynaklı arızalar önlenerek, oluşan arızalar tespit ediliyor, onarım süresinin kısaltılarak üretim sürekliliğinin korunması için çalışılıyor. İnsan Kaynakları ile İş Sağlığı ve Güvenliği açısından fayda sağlayan Proje, proses güvenliğinin kontrolü, risklerin en aza indirilmesi ve insan kaynağının etkin olarak kullanılması için hazırlandı.  

 OYAK Çimento - IndustrAI - OYAK Çimento 4.0

OYAK Çimento tarafından sürdürülebilir geleceğe yönelik hedefleri gerçekleştirmek için hayata geçirilen dijital dönüşüm projesi “OYAK Çimento 4.0”, çimento sektöründe birçok ilki barındırmaktadır. Yapay zekanın sektöre olan adaptasyonuna hız katacağı düşünülen bu proje; sektördeki farkındalığı arttırarak ülke ekonomisine katma değer sağlanması, operasyonel verimlilik artışı ve sektörel açıdan karbon ayak izinin azaltımı hususlarında referans oluşturacaktır. Türk mühendislerinin ve neredeyse tamamı iç kaynaklardan oluşan teknik ekibin 3 yılı aşkın süredeki emekleriyle gerçekleşen proje, sadece Türkiye değil uluslararası anlamda örnek teşkil ederek, yapay zeka ve dijitalizasyonun sürdürülebilirlik ve verimlilik üzerindeki etkisini ortaya koymak üzere kurgulanmıştır.

İş, İş Kültürü ve İş Gücü Dönüşümü Ödülü:  Karsan Otomotiv - Karsan Pozitif İletişim Portalı

Karsan Pozitif, hem kültür hem de iş sonuçlarında pozitifliğin hedeflendiği; değişim, dönüşüm ve yenilenme hareketidir.Şirket içerisinde “Karsan Pozitif” çatısı altında devreye alınan; iç iletişim, tanıma-takdir, kariyer gelişimi, oryantasyon, staj, sosyal alanlar ve sosyal sorumluluk projeleri,  zamanla toplumsal faydalara dönüşerek toplumsal cinsiyet eşitliğine ve gelecek nesillerin iş hayatına hazırlanmasına katkı sağlayarak yüzlerce insanın hayatına dokundu.Hem Karsan Pozitif kapsamında atılan bu adımların günlük hayatımıza da yayılabilmesi hem de süreç akışlarının sürdürülebilirliği için, 50’nin üzerinde uygulama dijital platforma aktarıldı. Bu sayede kişisel/kurumsal bilgilere hiçbir aracıya ihtiyaç duymaksızın her an her yerden erişilebilirlik sunularak çalışan memnuniyetine de olumlu fayda sağlandı.

 Koç Holding  - Koç Diyalog

#reklam#

Yeni nesil performans sistemi Koç Diyalog, Koç Topluluğu çalışanlarının geleceğin iş yapış modellerine hazırlanması, çevik ve yalın organizasyonel yapılara geçişin hızlandırılması ve performans kültürünün çağın gereksinimlerine uygun bir şekilde dönüştürülmesi amacıyla hayata geçirildi. Performans sistemini esnek, şeffaf ve diyaloğu önceliklendiren bir yapı üzerine inşa eden Koç Diyalog’un odağında Koç Topluluğu çalışanları yer alıyor. Hem global trendlere hem de Topluluk çalışanlarının ihtiyaç ve beklentilerine uyumlu şekilde tasarlanan performans sisteminde Columbia Business School, NeuroLeadership Institute ve Emeritus ile birlikte özel bir eğitim gelişim programı tasarlandı. 2 yıl süren dönüşüm sürecinde, Topluluk çalışanlarının sözcüsü olduğu bütünleşik bir iletişim kampanyası ile kültürel dönüşüm desteklendi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Özel Ödülü: GEBKİM OSB - Kimya Sektöründe Acil Müdahale İçin Yenilikçi Bir Adım; Acil Müdahale Yazılımı

Türkiye’de her yıl yaklaşık 400 büyük fabrika yangını yaşanıyor. Bu yangınların yüzde 55’i endüstrinin kalbi olan Marmara Bölgesi’nde gerçekleşiyor. GEBKİM OSB, olası kaza ve yangınlara anında ve etkili müdahale edebilmek için ‘Acil Müdahale Yazılımı’ projesini hayata geçirdi. Acil Müdahale Yazılımı sistemi GEBKİM OSB içerisinde otonom hareket edebilen insansız hava araçlarıyla birlikte çalışarak, acil durum tespiti, müdahale, risk bilgisi ve hasar tespiti gibi görevler gerçekleştirebilecek. Yazılım tehdit unsuru gördüğünde tüm acil müdahale birimlerine ve bir uygulama üzerinden GEBKİM yetkililerine otomatik olarak ulaşacak. Böylece olası kaza ve yangınlara anında müdahale edilebilecek.

TOFAŞ - Geleceği Güvenle Şekillendiren İSG Eğitimleri

Üniversite döneminde öğrencilerin iş güvenliği kavramı ile tanışması ve mesleki hayatlarına başladıklarında daha yüksek bir algı ile yaklaşmalarını sağlamak üzere Uludağ Üniversitesi ile iş birliğine gidilerek “Uygulamalı proaktif iş güvenliği” içerikli dersler verilmeye başlandı. Proje kapsamında “Üniversite öğrencilerine en fazla faydayı sağlayacak uygulamalı eğitim tasarımının hazırlanması”, “Eğitim içeriğinin yarım dönem boyunca interaktif şekilde öğrencilere aktarılması” ve “Fabrika gezisi düzenleyerek konuların pekiştirilmesi” şeklinde üç aşamalı olarak ilerlendi. Öğrencilerin teorik iş güvenliği konuları yanında, fiilen bu konuda çalışan tecrübeli personel tarafından uygulamalı iş güvenliği kültürü, sistemleri ve yönetimi alanında bilgilerle donanması sağlandı.

Sürdürülebilirlik ve Çevre Ödülü: Abdi İbrahim - 2030 Karbon Nötr Olma Yolunda Yenilenebilir Enerji Kullanımı

#reklam#

Abdi İbrahim 1 Ocak 2020’den beri Esenyurt Üretim Kompleksi ve Genel Müdürlüğü’ndeki enerji ihtiyacını, güneş ve rüzgâr enerjisi santrallerinden karşılayarak yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanmaya başladı. Abdi İbrahim, ilaç sektöründe “yenilenebilir enerji kullanan” ilk ilaç şirketi oldu. Üretim Kompleksindeki %100 yenilenebilir enerji kullanımı ile 26.000 evin bir yıllık elektrik tüketimine eşdeğer olan enerji yenilenebilir kaynaklardan karşılandı. Bu uygulama ile 5.230 aracın bir yıllık kullanım emisyonuna eşdeğer miktarda karbon salınımı da önlendi. Böylelikle karbon ayak izi yaklaşık 24.000 ton CO2 eşdeğerinde düşürüldü ve elektrik tüketiminden kaynaklı karbon ayak izi sıfıra indirildi. Tüm aktiviteler dikkate alındığında, sadece bir yılda toplam karbon ayak izi yaklaşık %53 oranında düşürüldü. Şirketin karbon ayak izinin 2030 yılında sıfıra indirilmesi hedefleniyor.

 Germina Tarım Teknolojileri - Başka Bir Dünya Mümkün 

Projede, sürdürülebilir gıda üretiminde, gıda atıklarının besin zincirine yeniden kazandırılması için böcek biyoteknolojisinin kullanılması hedeflenmektedir.  Bunun için Black Soldier Fly denen bir türün larvaları kullanıldı. Doğal ortamların simüle edildiği tesiste sineklerin çiftleştirilip yumurtlamaları sağlanıyor ve yumurtadan çıkan bebek larvalar küçük tavuk işletmelerine ücretsiz olarak ulaştırılıyor. İşletmeler kendilerine en yakın Migros mağazasından aldıkları manav atıkları ile bu larvaları 10 gün süreyle besliyorlar ve büyüyen larvalar tavuk stoklarına veriliyor. Yem maliyetlerinde yüzde 30’a yakın tasarruf sağlanıyor, sebze ve meyve atıkları doğal bir yem hammaddesine dönüşüyor, daha az karbon ayak izi bırakılıyor, temiz su tasarrufu sağlanıyor ve gıda endüstrisinde sürdürülebilir döngüsel ekonominin gerçekleşmesine katkıda bulunuluyor.

 Ortak Yarınlar Özel Ödülü:  Avrupa Birliği Başkanlığı - AB Fonuyla Yürütülen Avrupa Birliği Başkanlığı Projeleri

#reklam#

Avrupa Birliği Başkanlığı, AB tarafından aday ülkelerin istifadesine sunulan mali yardımlar kapsamında, sivil toplumun gelişimine yönelik oluşturduğu destek programları ile sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından hazırlanan projelere hibe desteği sunmaktadır. STK’lar, hibe programları sayesinde ülkemizdeki ve AB’deki muadilleri ile işbirlikleri geliştirerek AB uyum sürecimizi desteklemektedir. Türkiye ve AB Arasında Sivil Toplum Diyaloğu Programı Beşinci Dönemi Türkiye ve AB’deki STK’lar arasında diyaloğa; Sivil Toplum Destek Programı İkinci Dönemi STK’ların kurumsal ve savunuculuk becerilerinin gelişmesine odaklanmaktadır. Bu programlar aracılığıyla birbirinden farklı alanlarda uygulanan 69 projeye 11 milyon avro hibe desteği sağlanmıştır.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz