Korkut Boratav: Döviz krizi ötelendi, ortada polisiye bir vaka var
Boratav, kayıtlı ve kayıt dış para girişlerine dikkat çekti
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
İktisatçı Korkut Boratav, kayıtlı ve kayıt dışı para girişleri yoluyla Türkiye'de muhtemel bir döviz krizinin ötelediğini, ortada polisiye bir vaka olduğunu söyledi.
Korkut Boratav, Sözcü gazetesine verdiği röportajda Cayman Adaları, Man Adası ve Lüksemburg gibi vergi cennetlerinin bulunduğunu, dünya genelinde vergi kaçırmak isteyen büyük sermaye çevrelerinin ve kara para aklamak isteyen çevrelerin bu ülkelere para transferi yaptıklarını belirtti.
Boratav, Orta Doğu’nun karanlık işlerine fazlasıyla giren Türkiye’ye de bu tür kirli para girişinin olmasının kaçınılmaz olduğunu, Orta Doğu ve Rusya’dan son dönemde insan girişleriyle birlikte para girişlerinin de muhtemel olduğunu belirtti. “Bu tür kayıt dışı sermaye girişlerini hizmet ticaretine taşırsanız karanlık ticareti de milli gelire taşımış olursunuz” diyen Boratav, TÜİK’in ardından TCMB verilerine güvenin de sarsıldığını vurguladı.
Rusya vurgusu
Türkiye sınırından insanların serbestçe giriş yapabildiğini, savaşa takılan karanlık güçlerle bağlantılı olan ya da olmayan fonların da serbestçe Türkiye’ye girmiş olmasının muhtemel olduğunu belirten Boratav, yaptırımdan ya da Rusya’daki seferberlikten kaçan Rusların da Türkiye’ye para transferi yapmış olabileceğine işaret etti.
Dolar kurunun iki aydır 18.60 civarında yatay hareket ettiğini, TL’nin reel olarak değer kazandığını, son dört yılda üç farklı döviz krizine sahne olan ve jeopolitik gerilimlerle karşı karşıya olan bir ülkede döviz piyasalarının birden bire sakinleştiğine dikkat çeken Boratav, Rusya ve Ortadoğu kaynaklı kaynağı belirsiz fonların devrede olduğunun tahmin edilebileceğini vurguladı.
240 milyar dolarlık dış yükümlülük
“Polisiye vaka ile karşı karşıyayız, izini sürmek benim gibi masa başında iktisat verilerini izleyenleri aşıyor. Siz gazetecilerin alanına giriyor” diyen Boratav, Sedat Peker ve bazı gazetecilerin Türkiye’ye dönük uyuşturucu trafiğine işaret ettiklerini hatırlattı.
Kısa vadeli dış borcun 185 milyar dolar olduğunu, buna bir de yıl sonunda 45-50 milyar doları bulabilecek cari açık eklendiğinde yaklaşık 240 milyar dolarlık dış yükümlülük rakamına ulaşılacağını belirten Boratav, kayıt dışı para girişlerine rağmen durumun bıçak sırtı olduğunu, çözülmesi gereken risklerin 2023 yılına taşındığını dile getirdi.
YORUMLAR
Yorum Yap