Koronavirüs altına engel değil!
Eskişehir Sivrihisar’da yaşam alanlarının hemen yanına yapılmak istenen ikinci siyanür göletine tepki gösteren CHP’li Çakırözer, “Salgın döneminde neden bu acele?” diye sordu
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Tüm dünya koronavirüs ile mücadele ederken Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, yaşam alanlarının bitişiğine siyanürlü ikinci atık depolama tesisinin yapılması için girişim başlattı.
TMSF’ye bağlı kayyum yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri AŞ'nin Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni İkinci Maden Atık Depolama Tesisi projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu yayımlandı.
Eskişehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bölgedeki mahalle muhtarlarına gönderdiği yazıyla toplam 40 hektar alan içinde 1 milyon 750 bin metreküp kapasiteli atık depolama göleti projesinin ÇED raporuna ilişkin görüşlerini sordu. Bakanlık, siyanürlü göletin yapılacağı bölgedeki mahalle muhtarlarına itirazlar için 10 gün süre verdi. Mahallelerine sadece birkaç yüz metre uzaklıkta inşa edilecek dev siyanürlü atık göletine karşı çıkan Kaymazlılar imza toplamaya başladı.
BU ZEHİRLİ ADIMDAN VAZGEÇİN
Kaymaz Mahallesi'nde yaşayanlar beldelerinin yanına yapılacak siyanür havuzunu istemediklerini ancak salgın nedeniyle seslerini duyuramadıklarını söyledi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, siyanürlü atık havuzunun yapılacağı alanı ziyaret ederek, Kaymaz Mahalle Muhtarı Bayram Canıgür ve mahalle sakinlerinden bilgi aldı. Mahalleye bir kilometre uzaklıktaki ikinci siyanürlü atık havuzu hayata geçerse yaşam alanlarının, insan ve hayvan sağlığının tehlikeye gireceğine dikkati çeken Çakırözer, “Ülke salgınla mücadele ederken mahallenin dibine yaşam alanlarının ortasına siyanürlü atık havuzu kurmanın acelesi ne? Hem de bunu kayyum eliyle yani devlet eliyle yapıyorlar” dedi.
HALKI BİLGİLENDİREMEDİK
Kaymaz Mahalle Muhtarı Bayram Canigür ise 12 Mart tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gönderilen ÇED bilgilendirme yazısının 31 Mart tarihinde kendisine ulaştığını söyledi. Canıgür, “Koronavirüs ile mücadele döneminde bu yazı bize geç geldi. Sosyal izolasyon nedeniyle mahallemizde yaşayanları doğru dürüst bilgilendiremedik bile” dedi.
İNSANLAR KANSERDEN ÖLÜYOR
İmza kampanyasının başlatıldığı mahallede yaşayan Erhan Aksu, madenin kurulmaması için çok fazla mücadele verdiklerini söyleyerek, “ÇED öncesi toplantıda bize 'Bu gölet size iki kilometre ötede. Size bir zarar vermeyecek’ dediler ama çitleriyle birlikte Kaymaz’ın 500 metre dibine kadar gelecekler. Penceremizin, kapımızın dibine siyanür göletini yapıyorlar. Biz bunu istemiyoruz. Karşı çıkıyoruz “ dedi.
Kaymaz Koruma Derneği yöneticilerinden Reha Önen ise son yıllarda bölgede insanların kanser yüzünden yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek, “20 yıl önce bizi dinlemediler. Bu tesisi yaptılar. Bizler zehirli havayı solumak zorunda kalıyoruz. Hayvanlarımız, insanlarımız ölüyor. Sadece yüzde 1’i kendi eceliyle ölüyor, gerisi hep kanserden. Biz devlete karşı gelmiyoruz ama kapımızın dibine zehirli siyanür göleti yapılmasın” dedi.
Burcu Cansu/Birgün
YORUMLAR
Yorum Yap