Kritik soru: Kiler 905 Milyon TL'yi nereden buldu?
Karabat TBMM’nin dünkü oturumunda, Sapphire AVM alışverişinin incelenmesi için bir “Araştırma Komisyonu” kurulması yönünde önerge sundu.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
HalkTV'den Serpil Yılmaz'ın yazısından alıntı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in şirketi Kiler Grubu’nun Halkbank'a borçları karşılığında 100 milyon dolara 2015 yılında sattığı Sapphire Alışveriş Merkezi’ni, 48 milyon dolara geri almasıyla “yetim hakkının yendiği” iddiasını TBMM kürsünden yineledi.
Sayıştay 2021’de Sapphire AVM için 78.9 milyon dolar değer biçmişti.
Karabat TBMM’nin dünkü oturumunda, Sapphire AVM alışverişinin incelenmesi için bir “Araştırma Komisyonu” kurulması yönünde önerge sundu.
Önerge Meclis çoğunluğuna sahip olan AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.
Karabat, Safir olarak okunan Sapphire kredisi ve satış bedelinin TL karşılığını hesapladı.
Kiler’in Halkbank’tan 2019 yılında kullandığı 583 milyon TL kredinin dolar karşılığının o gün itibariyle 100 milyon dolara eşitlendiğini söyleyen Karabat, inşaat maliyet muhasebesi verilerine göre yaptığı hesaplamaya göre sözkonusu 2 kulenin değeri 2 milyar 484 milyon liraya karşılık geldiğini söylüyor.
Bu durumda ortaya çıkan 1 milyar 493 lira farkın, TÜİK rakamlarıyla karşılaştırıldığında da 910 milyon TL’ye ulaştığını vurguluyor.
10 Ocak’ta Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “İstanbul Sapphire alışveriş merkezi ve seyir terasına ait 146 adet gayrimenkulun Kiler GYO tarafından 760 milyon TL'ye ve 101 adet gayrimenkulun 145 milyon TL'ye grup firması KBC Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından olmak üzere 247 bağımsız bölümün tamamının 905 milyon TL'ye satın alınmasına ilişkin sözleşmesi imzalandığı” belirtilmişti.
Bu açıklamada bana göre kritik soru: 905 milyon TL finansman nereden hangi koşullarla sağladı?
Karabat, Sayıştay’ın 2021 Halkbank raporunda yer alan bir başka noktaya daha dikkat çekiyor.
Halkbank’ın Safir kulelerinden Kiler’in borcuna karşılık gelen 149 bağımsız birimin yanı sıra 101 bağımsız birimi de satış sözleşmesine ekliyor.
Karabat Sayıştay Raporu’nda bu 101 bağımsız birimin “X Turizm” olarak anılan bir şirketten satın alındığının belirtildiğini vurguluyor.
Karabat, Sayıştay raporlarında yaygın bir uygulamayla adı “saklanan” şirketin kimliğini sorguluyor.
Bu noktadan hareketle Kiler’in turizm sektöründe faaliyet gösteren şirketlerine bakıyoruz. Hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören Tureks Turizm dikkatimi çekiyor.
Tureks Turizm’in hakim ortağı Kiler Holding’in hisselerini Ümit Kiler temsil ediyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Bitlis Genç İşadamları Derneği üyesi ve hemşerisi Atilla Ersan…
Kiler Grubu’nun 2015 yılında Carrefoursa’ya 430 milyon liraya sattığı Kiler Market’in kuruluşunda da Ersan ailesinin ortaklığı bulunuyordu.
Ersan ailesi Kiler’den ayrılıp Kim Market zincirini kurmuştu.
Tureks de Kiler gibi kamudan ihale almakta mahir AKP’nin gözde şirketlerinden…
AKP’li Başakşehir Belediyesi’nin Ağustos 2022’de açılan araç kiralama ihalesini Tureks Turizm aldı. Başakşehir Belediyesi’ne bu ihaleyle 168 milyon liraya araç kiralayan Tureks, yine AKP’li Tekirdağ Kalpaklı Belediyesi ile de 13 milyon 347 bin TL bedelle araç kiralama sözleşmesi imzaladı.
Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre Ümit Kiler, Celal Kalkan, Suat Arıkbaş, Ercan ve Atilla Ersan ortaklığı Tureks Turizm'in aldığı kamu ihalelerinin toplamının 2 milyar liraya yaklaştığı belirtiliyor.
Karabat, Kamu İhale Bülteni'nde yer alan bilgilere göre İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın yapmış olduğu “İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve İstanbul Defterdarlığı 2023 Yılı 42 İş Günü Personel Taşıma İşi İhalesi”nin de, 9 milyon 902 bin liralık anlaşmayla Tureks Turizm'e verildiğine dikkat çekiyor.
YORUMLAR
Yorum Yap