MESS'den gençler için dev burs projesi: MESS Yarınım
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası MESS’in, ülkemizin ve Türk sanayinin ihtiyaç duyduğu teknik iş gücünü yetiştirmek, mesleki eğitimin niteliğini ve genç istihdamını artırmak amacıyla başlattığı "MESS Yarınım” eğitim projesi büyüyor.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Hızla dijitalleşen dünyada en büyük ihtiyacın yeni becerilerle donatılmış teknik iş gücü olduğunu belirten MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile röportaj gerçekleştirdik. Akkol, burs projesinin detaylarını anlattı.
MESS çok uzun süredir kendi alanındaki çalışmalarıyla gündem olan bir sendika. Son dönemlerde ise MEXT Teknoloji Merkezi, Plug and Play Istanbul Platformu, MESS Yarınım burs eğitim desteği gibi pek çok proje ile sektörü geliştirecek yatırımlarına devam ediyor. “MESS Yarınım” eğitim bursuyla neyi amaçlıyorsunuz? Sizi böyle bir destek vermeye iten sebepler neydi?
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası MESS olarak biz de üyemiz olan metal sanayisinin lider 250 şirketiyle birlikte daha güçlü bir Türkiye için önemli çalışmalar yapıyoruz. İnsanı odağına alan ve katma değer sağlamayı amaç edinen “yeni nesil sendikacılık” yaklaşımıyla hareket ediyoruz. Çalışmalarımızı da ekosistemimiz içerisindeki tüm paydaşlarımıza yayacak şekilde oldukça geniş kapsamlı bir şekilde hayata geçiriyoruz.
“Yeni nesil sendikacılık” vizyonumuzu başarılı bir şekilde temsil eden icraatlerimizden biri de teknoloji merkezimiz MEXT. MEXT çatısı altında Türkiye’deki endüstriyel ve dijital dönüşüme öncülük ederken, üyelerimizin ve çalışma arkadaşlarımızın dördüncü sanayi devrimi yol haritasını da çiziyoruz. Bahsini ettiğim bu vizyonumuzun en önemli ilkelerinden birisi de hiç şüphesiz eğitim.
Çalışmalarımızı eğitimin en önemli unsurlardan biri olduğu bilinciyle de sürdürüyoruz. Ülkemizin ve Türk sanayinin ihtiyaç duyduğu teknik iş gücünü yetiştirmeyi, mesleki eğitimin niteliğini ve genç istihdamını artırmayı amaçlıyoruz. Eğitim dönemi gençlerin sadece kendi geleceklerini değil aslında ülkemizin ve toplumumuzun da geleceklerini şekillendirdiği çok önemli bir dönem. Eğitimleri sırasında öğrencilere sunulan maddi ve manevi olanaklar kendilerini geliştirmeleri, potansiyellerini ortaya çıkarmaları ve özgüven kazanmaları açısından oldukça değerli.
Aldıkları burslar onlara sadece maddi katkı sağlamakla kalmayıp kişisel gelişimlerini de destekliyor. "MESS Yarınım” programımız kapsamında verdiğimiz destekler ve eğitimlerle öğrencilerimizi destekliyoruz. Çalışmalarımızı sadece öğrencilerle de sınırlandırmıyor, kendilerine rehberlik edecek asıl kişiler olan velileri de bu programımızın kapsamına alıyoruz.
Öğrenciler ve velileri için yaptığımız çalışmaları yılın 365 gününe yayarak bu alanda fark yaratan bir yaklaşımı da ortaya koyuyoruz. Üyelerimizle, gençlerimizle el ele vererek daha güçlü bir Türkiye için sağlam temelleri bugünden atıyoruz. Geleceği şekillendirecek nitelikli ve dijital teknolojiler alanında donanımlı bir nesil yetiştirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. “Çocuklarımızın önünde uzun bir yol; yanlarında ise MESS var” diyoruz.
Hangi ihtiyacı görerek eğitim bursu vermeye başladınız?
Gelecekte dijitalleşme ve otomasyon ile bazı işler kökten değişimler yaşanacak. Öte yandan yepyeni işler de ortaya çıkacak. Dijital etik yetkilisi, endüstriyel büyük veri bilimcisi, robot uzmanı, dijital mentörlük gibi yepyeni alanlarda nitelikli iş gücüne ihtiyaç olacak.
Özellikle 2030 yılına gelindiğinde imalat sanayide robotik mühendisler, büyük veri uzmanları, yapay zekâ programcıları, IoT uzmanları, çok kanallı yazılımcılar ve siber güvenlik uzmanları daha büyük rol oynayacak. Bu süreci iyi yönetirsek, ülkemizin rekabet gücü de artacak. Çocuklarımız ve gençlerimiz, ülkemizin dijital dönüşümünde kilit rol oynayacak. Bu nedenle biz de ülkemizde ve hatta bölgemizde ortaya çıkabilecek nitelikli iş gücü ihtiyacını bugünden öngörerek "MESS Yarınım” programımızı hayata geçirdik. Bu programımız ile sadece burs vermenin de ötesine geçiyoruz. Eğitimlerimizle sadece teknolojiyi takip eden değil ayrıca teknolojiye yön veren gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz.
“MESS Yarınım” hareketi ile bugüne kadar kaç kişinin yaşamına dokundunuz? Kaç kişiye ulaşmayı hedefliyorsunuz?
Söz konusu gençlerimizin ve ülkemizin geleceğini yakından ilgilendiren eğitimler olduğunda geniş kitlelere ulaşmak büyük önem taşıyor. Geleceği bugünden şekillendirme hedefiyle yola çıkılan projelerin geniş kesimlere ulaşması, bu projeleri başarıya taşıyacak en önemli kriterlerin başında geliyor diye düşünüyorum. Biz de "MESS Yarınım” hareketimiz ile de mümkün olan en yüksek sayıda öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Nitekim eğitim bursumuz ile bugüne kadar 25 bin öğrenciye ulaştık. Bu sayıyı her yıl artırmaya da devam ediyoruz.
2018 - 2019 eğitim döneminde 4.800 öğrenciye burs imkânı sunarken bu rakamı 2020 - 2021 döneminde 6.100’e çıkarmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Bu noktada, “MESS Yarınım” bursu kapsamında öğrenci başına verdiğimiz toplam burs tutarının ise yıllık 3 bin 200 TL olduğunu da belirtmek isterim.
Tabii bu yolculuğumuz kısa vadeli bir yolculuk değil. Eğitimin soluksuz, sonu olmayan bir yolculuk olması gibi bu hareketimiz de uzun vadeli bir yol haritası paralelinde ilerliyor. Burs ve kodlama eğitimlerimizle birlikte 2023 yılına kadar 1,5 milyon öğrencimize dokunmayı hedefliyoruz.
Peki, bu programınızla öğrencileri geleceğin mesleklerine nasıl hazırlıyorsunuz?
İnternet ve teknolojinin gelişmesiyle beraber, gelişmiş ülkeler de geleceğe yönelik yeni stratejiler belirliyor. Bunlardan en önemlisi de teknolojinin motoru diye tanımlayabileceğimiz yazılım. Öyle ki günümüzde değişen üretim şekillerine ayak uydurmak ve üreten dünyanın aktif bir üyesi olmak için kodlama dilini bilmek vazgeçilmez bir unsur haline geldi. Dolayısıyla araçlarda yerli motorun geliştirilmesi kadar teknolojinin motoru olan yazılımların da yerli güçle üretilmesi büyük önem taşıyor.
Bunun farkında olan ülkeler eğitim sistemlerine kodlama derslerini de ekliyor. Erken yaşta kodlama öğrenmenin başarıyı getiren temel unsur olduğunu unutmamız gerekiyor. Kodlama becerilerini erken yaşta edinen öğrencilerimiz, gelecekte üretim şekilleri başta olmak üzere hayatın her alanında kendini hissettirecek Endüstri 4.0’a da hazır olarak yetişiyor. MESS olarak biz de ülkemizin bu alandaki potansiyeline inanıyoruz. “MESS Yarınım” hareketi kapsamında bugünden geleceği şekillendirecek dijitalleşme odaklı eğitim çalışmalarını da hayata geçiriyoruz.
Bu nedenle kodlama gibi, sanayinin ve ülkemizin geleceğine katkı sağlayacak alana yatırım yapmak önceliğimiz. Çünkü geleceğe yön verecek olanlar, teknolojiyi takip edenler değil üretenler olacak. Dolayısıyla biz de“MESS Yarınım” hareketimizle gençlerimize sadece maddi destek bulunmanın da ötesine geçiyor, kodlama eğitimlerimizle onları geleceğin mesleklerine bugünden hazır hale getiriyoruz. Çünkü dijitalleşmenin sanayi, ekonomi ve istihdam alanlarında ciddi fırsatlar yaratacağını düşünüyoruz. Eğitimin soluksuz ve sonu olmayan bir yolculuk olduğu gerçeğinden yola çıkarak çalışmalarımızı yılın 365 gününe yayıyoruz. Bu alanda fark yaratan bir yaklaşımı ortaya koyuyoruz. Eğitimleri boyunca her zaman öğrencilerin yanında yer alıyoruz.
Bursun yanı sıra kodlama eğitimi de veriliyor demiştiniz, içeriği nedir?
Evet, sizin de ifade ettiğiniz gibi 2 yıla yakın süredir ortaokul ve lisede eğitim gören çocuklarımıza kodlama eğitimleri veriyoruz. Bugüne kadar verdiğimiz kodlama eğitimleri ile 15 bini aşkın gence ulaştık. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile imzaladığımız protokol kapsamında MEB EBA platformu üzerinden tüm seviye ve yaş gruplarından oluşan yaklaşık 600 bin kişiye bu eğitimleri ücretsiz erişime açtık. Başlangıçtan ileri düzeye kadar dört seviyede, toplam süresi 34 saati bulan 248 online videodan oluşan “MESS Kodlama ve 3 Boyutlu Tasarım Eğitimleri” bu alanda kendini geliştirmek isteyen yüz binlerce öğrencinin online erişimine açık olmaya devam edecek.
"MESS Yarınım” eğitim desteği altında burs desteğini ve robotik kodlama eğitimlerini konuştuk. Bu hareketinizin merkezinde nasıl bir yaklaşım var, nasıl bir strateji izliyorsunuz?
Bundan yıllar öncesine kadar adını hiç duymadığımız yepyeni teknolojiler hayatımıza girdi. 21. yüzyılda dünyanın girmiş olduğu dijital değişim geleceğin mesleklerini de değiştiriyor. Endüstriyel veri bilimci, siber fiziksel güvenlik ve kriptografik mühendisliği, robot koordinatörlüğü, IoT çözüm mimarlığı, endüstriyel bilgisayar mühendisliği, bulut hesaplama uzmanlığı gibi birçok meslek hayatımıza girdi. Daha önce adını dahi duymadığımız bu meslekler gibi şu an hala adını duymadığımız yepyeni meslekler de gelecekte hayatımıza girmeye devam edecek.
Meslekleri ve iş hayatını etkileyen tek konu dijital alandaki yenilikler de değil. Aynı zamanda dünyayı etkisi altına alan küresel sorunlar da bu değişimi hızlandırıyor. Buna en yakın örneklerden bir tanesi hepimizin bildiği gibi Kovid-19 ile küresel çapta yaşanan değişimler. Üstelik bu değişim aşamalı bir şekilde değil bir şok halinde ortaya çıktı. Yarın evden işe gideceğini düşünen milyonlarca çalışan sabah uyandıklarında aniden kendilerini işlerini evlerinde yapmak zorunda buldular. Çalışma koşulları değişti, adı bile bilinmeyen meslekler bir anda en iyi meslekler olarak adlandırılmaya başlandı.
Uzaktan çalışmaya sıcak bakmayan birçok işveren zorunlu olarak geçiş yaptıkları bu çalışmanın faydalarını gördü. Öyle ki ülkemizde de bazı büyük kurumları bu modeli pandemiden sonra da kalıcı hale getirme kararı aldı. Yine örneğin bundan 10 - 15 yıl öncesine kadar İngilizce bilmek son derece önemliydi. Fakat artık İngilizce bilmek önemli değil bir zorunluluk oldu. İngilizcenin yerini kodlama aldı diyebiliriz. Kodlama çağımızın yeni dilidir. Bu dili şu an öğrenmek önemli, gelecekte ise herkesin bilmesi zorunlu olacak. Onun için öncelikle bulunduğumuz durumu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. MESS olarak biz de "MESS Yarınım" ile gençlerimizi hızla dönüşen bu dünyaya hazırlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ancak onları bu dünyaya hazırlarken velileri ile birlikte de hareket edeceğiz. Çünkü artık internette her türlü bilgiye kolayca erişilebiliyor. Artık bilgi birikiminin değil bilgi akımının olduğu bir dünyadayız. Bu hızlı akımı ülkemiz ve gençlerimiz için avantaj haline getirmemiz lazım. İyi bir sistem kurmak ve gençlere yol göstermek için ise onların güvendiği kişilerle birlikte onlara rehberlik etmek lazım. Gençler ile kurulacak güven bağı ile yetkinliklerini arttırabilir, kapasitelerini ortaya çıkarabiliriz. Bu güveni sağlamak için çok büyük örnekler aramaya da gerek yok. Bunun için anne ve babalara büyük rol düştüğüne inanıyorum. Velilerin gençlere örnek olarak konumlandırıldığı bir strateji başarıya da ulaşacaktır.
Bu nedenle "MESS Yarınım” programımızı benzer programlardan ayıran önemli özelliklerinden birisi de sadece öğrencilere değil velilere de hitap ediyor olmasıdır. Çalışma arkadaşlarımızın çocukları için yaptığımız tüm MESS faaliyetlerini de velilerin ve çocuklarının dâhil olduğu oldukça geniş kapsamlı bir hareket şeklinde yürütüyoruz. Çünkü hayat hikâyelerinde önemli bir yer edinmek, onları geleceğe sağlam bir şekilde hazırlamak istiyoruz.Bu amaçla yıl boyu yapacağımız etkinliklerle, öğrencilerimizin yanı sıra velilerimizi de teknolojilerin uzman isimleriyle bir araya getiren buluşmalar yapacağız. Onlar için özel programlar düzenleyecek, ilham veren liderler ile bir araya getireceğiz. Eğitim çağındaki çocuklarımızın velilerin rehberliğine duyduğu ihtiyacı dikkate aldığımızda bu alandaki çalışmalarımızla da çocuklara yol gösterme imkânı bulacağız. Anne ve babadan gelecek yönlendirmelerin, çocuklar üzerinden çok daha önemli bir etki bırakacağına inanıyoruz.
YORUMLAR
Yorum Yap