Madenden zeytine bir Milas hikayesi: Kapatılan maden sahaları yeniden hayat buluyor

Muğla’nın Milas ilçesinde 1990’lardan bu yana kullanılan maden sahaları ve döküm alanları, toprağın rehabilitasyonu ile birlikte yeniden zeytinliklere dönüştürülüyor.  Bugüne kadar 35 futbol sahası büyüklüğündeki alan zeytin ağaçlarıyla donatıldı…

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Bundan tam 10 bin yıl öncesine dayanan zeytin, Ege’nin en büyük geçim ve istihdam kaynaklarından biri olmayı sürdürüyor. İşte bu adreslerden biri Muğla’nın Milas ilçesi. Bölgede bulunan zeytin ağacından toplanan tonlarca zeytin, yine bu toprakların insanının el emeği, alın teriyle zeytinyağına dönüşüyor ve sofralara kadar ulaşıyor.

İşte bundan yola çıkan YK Enerji, sırasıyla 1987 ve 1995 yıllarında devreye alınan iki santralin döküm sahaları ve terkedilen kazı alanlarını dev zeytin bahçelerine dönüştürmeyi sürdürüyor. “Madencilik faaliyetinin bittiği her noktaya zeytin fidanları dikiyoruz” diyen Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ. Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç, “Bölgeye dikilen 22 bin 100 ağaçtan yılda 40 ton zeytin hasadı yapılıyor. Bölge halkı tarafından hasadı yapılan zeytinlerden ise yılda 8 ton kaliteli zeytinyağı üretiliyor” diye ekliyor.

#reklam#

1990’lı yılların başından bu yana linyit kömürü çıkarılan alanlar ve döküm sahaları devlet tarafından ağaçlandırılmaya başlanmıştı. Bölgedeki Yeniköy ve Kemerköy santralleri 2014 yılında özelleştirildi, iki santrali işleten şirket de ağaçlandırma çalışmalarına hız verdi.  Dinç, şirket olarak enerji üretmenin yanı sıra çevreye saygılı bir yaklaşım içinde olduklarını belirterek, “Son yıllarda ülkemizde ve dünyada sürdürülebilir madencilik konusu gündemde, aslında bu yaklaşımın en somut örneğini bizim sahamızda görmek mümkün. Devlet tarafından işletilmek üzere bize verilen alanda madencilik yapıyor, ardından da kapattığımız alanları ağaçlandırıyoruz” diye vurguluyor.

Kapatılan maden sahaları yeniden hayat buluyor

“Ülkemizin enerji güvenliği açısından büyük önem taşıyan yerli kömürü çıkarıp enerjiye dönüştürdükten sonra kapatılan maden sahaları yeniden hayat buluyor” diyen Dinç, “Devletimiz buradaki faaliyet tamamlanınca araziyi eski haline dönüştürmek adına 7 bin 200 adet zeytin ağacı dikmiş. Biz de bu kıymetli devlet geleneğimizi sürdürmek adına terk edeceğimiz maden sahalarını eski formlarına ulaştırmak için ormanı alanı ise ormana, tarım alanı ise tarıma yeniden kazandırma sözümüzün arkasında olduğumuzu gösterdik. Sahalarımızda 22 bin 100’ü zeytin ağacı olmak üzere, toplamda yaklaşık 420 bin ağaç bulunuyor. Hem bu ağaçların bakımını yapıyoruz hem de yeni dikimlerimize devam ediyoruz” diye vurguluyor.

#reklam#

Dikilen zeytin ağaçlarının bölge halkı için istihdam ve gelir kaynağı olduğuna da dikkat çeken Dinç, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Milas’ta yetişen bu zeytinlerden elde ettiğimiz zeytinyağını Türkiye çok sevdi. Bölgeden her yıl yaklaşık 40 ton zeytin toplanıyor ve bu zeytinlerden de 8 ton kaliteli zeytinyağı üretiliyor. Zeytinyağlarımız da kalitesiyle çok sayıda ödül kazandı ve Milas zeytinyağını dünyaya tanıttı. Ağaçlandırma çalışmaları, madencilik faaliyetinin sona ereceği 2038’e yılına kadar artarak devam edecek. Öte yandan maden sahasından sökülen anıt ağaçlar ise yakındaki antik kentte taşınarak yeniden hayat buluyor.”

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz