Meğer Sayıştay sahte alkol konusunda uyarmış
2019 yılı Sayıştay raporuna göre, sahte alkol ile ilgili gerekli uyarılar yapıldı ancak yetkililer önlem almadı. Rapora 6 yıl içinde etil alkol kullanımı yüzde 448 artarken, devletin vergi kaybı ise 1.56 milyar lira oldu...
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
2019 yılı Sayıştay raporuna göre, sahte alkol ile ilgili gerekli uyarılar yapıldı ancak yetkililer önlem almadı. Rapora 6 yıl içinde etil alkol kullanımı yüzde 448 artarken, devletin vergi kaybı ise 1.56 milyar lira oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 yılı Sayıştay raporuna göre, sahte içki ile mücadele kapsamında kontrolle yetersiz, alkolden alınan vergiler ise kayıp durumda.
Halk TV’ye konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Sayıştayın raporlarla uyardığını ancak ölümlerin göz göre göre geldiğini söyledi.
6 YILDA ETİL ALKOL KULLANIMI YÜZDE 448 LİTRE ARTTI
Sayıştay raporuna göre, tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün 2013 yılında yıllık kullanım miktarı 1 milyon 414 bin litre.
2019 yılında ise etil alkolün kullanımı 7 milyon 750 bin litreye çıktı. Bu verilere göre etil alkolün kullanımı 6 yıl içinde yüzde 448 arttı.
PİYASAYA 20 MİLYON LİTRE SAHTE İÇKİ SÜRÜLÜYOR
HalkTV’den Ayşegül Kasap’ın haberine göre etil alkol kullanım miktarına dikkat çeken Yavuzyılmaz şöyle devam etti:
“Piyasanın fiili ihtiyacı 1,5 milyon litre olduğu bilinirken 2019 yılı satış miktarı 6 milyon litreye ulaştı. Yani piyasada 4,5 milyon litre etil alkol şu anda sahte içki kullanımının yapıldığına işaret ediyor. Eldeki bu miktardaki etil alkolleyse piyasaya 20 milyon litre sahte içki sürülüyor.”
DEVLETİN KAYBI 1,56 MİLYAR TL
Sayıştay’ın raporuna göre, sadece ÖTV (özel tüketim vergisi) kaybı 2019 yılı itibarı ile 1.56 milyar TL…
Devletin uğradığı zarara dikkat çeken CHP Zonguldak milletvekili Yavuzyılmaz şunları söyledi:
“Vatandaşımızın sahte içki kullanımına itildiği için, vergiler çok yüksek olduğu için bunun bedelini canıyla ödüyor. Aynı zamanda da devlet vergiyi tahsil edemediği için devlet kurumları zarar ediyor.”
SAYIŞTAY: GEREKLİ TEDBİRLER ALINMADI
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevleri arasında; tütün, tütün mamülleri ve alkol piyasasında maliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetlerini incelemek ve denetlemek, yasa dışı ticareti önleyecek tedbirleri almak var.
Ancak 2019 Sayıştay raporuna göre, tütün ve alkol piyasasındaki denetleme ve inceleme görevini yapacak personel altyapısı oluşturulmadığını belirten Yavuzyılmaz şöyle devam etti:
“Hükümet alkol piyasasındaki denetleme görevini yeterince yapmadığı ve çok yüksel vergiler koyduğu için vatandaşlarımız adeta sahte içkinin kucağına itilmektedir.”
YORUMLAR
Yorum Yap