Melen Barajı'nda 'küçük teknik bir hata'nın maliyeti 633 Milyon TL!

İstanbul'un 2040 yılına kadar içme suyu ihtiyaçlarının karşılanacağı söylenen baraj Melen Barajı'nda skandallar bitmiyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Murat Ağırel'in köşe yazısından alıntı

"Melen Barajı Projesi" vardı.

İstanbul'un içme suyu ihtiyacını karşılasın diye yapımı için 1990 yılında Bakanlar Kurulu kararı alınmıştı.

Barajın maliyeti 1,6 milyar TL. O tarihe kadar harcanan miktarın ise 1 milyar 235 milyon TL olduğu açıklanmıştı. Bu miktarın 845 milyon TL'lik kısmının kamulaştırma için harcanan bedel olduğu belirtilmişti.

İstanbul'un 2040 yılına kadar içme suyu ihtiyaçlarının karşılanacağı söylenen baraj projesi için ilk ihale, davet usulüyle yapıldı. İhaleyi 213 milyon TL bedel ile Ece Turizm İnşaat Mağaza İşletmeciliği AŞ ve Yöntaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ortaklığı aldı. İmamoğlu gösterdi: Melen Barajı açılmadan çatlamış

Proje, 12 Aralık 2016'da tamamlanacaktı, tamamlanamadı. Bu sefer 29 Aralık 2016'da pazarlık usulü ile yapılan ihaleyi 271 milyon TL bedelle işi tamamlayamayan Ece Turizm İnşaat Mağaza İşletmeciliği AŞ. ortaksız aldı.

İş bitim süresi ise 1 Şubat 2018 olarak belirlendi, ancak bu sürede de bitirilemedi.

Proje bitmediği gibi, Ekrem İmamoğlu'nun incelemeleri sonucunda Melen Barajı gövdesinde de çatlaklar olduğu ortaya çıktı. Bakan Pakdemirli, bu durum için "küçük teknik bir hata" dedi.

#reklam#

Şimdi "küçük teknik bir hata" nedeniyle Melen Barajı projesi için gövdesinde meydana gelen çatlakların onarımı için "Güçlendirme İhalesi" yapıldı.

İhalenin yaklaşık maliyeti tam 633 milyon TL!

İhale, "açık usül" olarak yapıldı. İhale ayrıntılarını Sözcü gazetesinden Çiğdem Toker köşesinde yayımladığı makalesinde ele almıştı.

Düzce Belediyesi'ne ait olan Melen Çayı etrafında vahşi atık depolama sistemi ile serilen 400 ton katı atık var. Bu katı atıktan süzülen sular ise Melen Çayı kollarına oradan da İstanbul suyuna karışıyor.

Melen havzası etrafında yaklaşık 300 bin insan yaşıyor. Fabrikalar ve insani atıklar arıtılmadan su kaynaklarına akıtılıyor. Proje kapsamında 5 bin hanelik bir köy taşınmış. Uzmanlar, Melen Çayı'nın çok kaliteli bir su olmadığından da bahsediyor. Su kaynağı olma niteliğini kaybettiğinden de bahsediliyor.

Kaynak Yeniçağ

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz