Merkez’den bankalara kredi esnekliği
Merkez Bankası, salgın döneminde artan kredi talebini karşılarken bankalara esneklik tanımak için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitti.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
Yıllık reel kredi büyüme oranı yüzde 15’in üzerinde olan bankaların zorunlu karşılık teşviklerinden faydalanabilmeleri için sağlamaları gereken uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15’ten küçük olma koşulunun, yıl sonuna kadar geçici bir süre için uygulanmamasına karar verildi. Böylece bankaların, teşvikten faydalanmak için uzun vadeli ticari kredi ve konut kredisi odaklı olmalarına gerek kalmadı.
Merkez Bankası (TCMB), “zorunlu karşılık oranları ve nema ödemelerini kredi büyümesi oranlarıyla ilişkilendiren zorunlu karşılık düzenlemesinde” değişik yaptı.
TCMB tarafından yapılan açıklamada, “yıllık reel kredi büyüme oranı yüzde 15'in üzerinde olan bankaların zorunlu karşılık teşviklerinden faydalanabilmeleri için sağlamaları gereken uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15'ten küçük olma koşulunun, yıl sonuna kadar geçici bir süre için uygulanmamasına karar verilmiştir” denildi.
Açıklamada, değişikliğin, salgın döneme özgü kredi talebini karşılamada bankalara esneklik sağlamak amacıyla yapıldığı belirtildi.
BANKALAR İSTEDİĞİ TÜRDE KREDİ VERECEK
Eski uygulamada bankaların zorunlu karşılık teşviklerinden yararlanabilmesi için yıllık reel kredi büyüme oranı yüzde 15'in üzerinde olan bankalar için; “2 yıl ve daha uzun vadeli ticari krediler ile 5 yıl ve daha uzun vadeli konut kredileri reel değişimlerinin tamamı büyüme oranı formülünün pay kısmından düşülerek hesaplanan uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15'in altında olması” gerekiyordu.
Bugün açıklanan değişiklikle, bankalar için söz konusu tavan kalktı ve uzun vadeli ticari krediler ile konut kredileri dışındaki kredileri de kendi tercih ettikleri gibi verebilmelerinin önü açıldı.
TCMB’nin açıklamasının tamamı şöyle:
“Zorunlu karşılık oranları ve nema ödemelerini kredi büyümesi oranlarıyla ilişkilendiren zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik yapıldı.
Merkez Bankası, zorunlu karşılıkları, temel para politikası aracı olan kısa vadeli faiz oranlarını destekleyici makro ihtiyati bir araç olarak esnek ve etkin bir şekilde kullanmaktadır.
Corona virüsü salgını süresince, etkilenen nakit akışları nedeniyle firma ve bireylerin kredi talebi artmış, alınan tedbirler kredi mekanizmasının etkin bir şekilde işlemesini sağlamış ve artan kredi talebi önemli ölçüde karşılanmıştır. Normalleşme sürecinde mevcut eğilimin bir süre daha devam etmesi beklenmektedir.
Bu çerçevede, döneme özgü kredi talebini karşılamada bankalara esneklik sağlamak amacıyla; yıllık reel kredi büyüme oranı yüzde 15'in üzerinde olan bankaların zorunlu karşılık teşviklerinden faydalanabilmeleri için sağlamaları gereken uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15'ten küçük olma koşulunun, yıl sonuna kadar geçici bir süre için uygulanmamasına karar verilmiştir.
Söz konusu değişiklik, tesisi 26 Haziran 2020 tarihinde başlayacak olan 12 Haziran 2020 tarihli yükümlülük döneminden 25 Aralık 2020 tarihli yükümlülük dönemine kadar geçerli olacaktır.”
YORUMLAR
Yorum Yap