Metris Kışlası'na konut ile ticaret alanı yapılacak

AKP’li Esenler Belediyesi’ne devredilen Metris Kışlası arazisindeki kentsel dönüşüm için hazırlanan imar planları revize edildi. Askeri alanda 6-7 katlı yapılar inşa edilebilecek. Plana göre Esenler, yeşil alan, cami ve eğitim tesis alanları açısından ‘sorunlu’ bir ilçe.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Esenler’deki Metris Kışlası arazisindeki kentsel dönüşüm için hazırlanan imar planlarını revize etti. Eski askeri alanda konut ile ticaret alanı için yapılaşma miktarı azaltılsa da alana 6 ve 7 katlı konutlar inşa edilebilecek.

Bakanlık, AKP’li Esenler Belediyesi ve Milli Savunma Bakanlığı arasında 2015 yılında yapılan protokolle ‘kentsel dönüşüm’ projelerinde kullanılmak üzere ayrılan Metris Kışlası arazisindeki imar planlarını bir kez daha revize etti. Bakanlık, dönüşüm için geçen yıl revize edilen planların ardından hazırlanan yeni planını askıya çıkarttı.

Buna göre Esenler Belediyesi’ne devredilen arazinin üzerine 6-7 katlı binalar yapılabilecek. Alanda 16 bin 27 kişinin yaşayacağı planlanırken, daha önce yapılan imar planında 261 bin 974 olan konut alanı, 185 bin 665 metrekareye düşürüldü. 954 bin metrekarelik arazinin yüzde 34,12’si ‘konut, ticaret ve turizm alanı’ olarak ayrılırken, yüzde 65,88’si ‘donatı’ ile ‘ulaşım’ için planlandı. Toplamda 554 bin 547 metrekare olan inşaat alanı ise 540 bin 847 metrekareye düşürüldü. Yapılaşma miktarı yalnızca 13 bin 700 metrekare azaltılmış oldu.

#reklam#

Yapılan planın gerekçesi şöyle açıklandı: “Büyük İstanbul depremi sonrasında yaşanacak olumsuz sonuçlar tüm İstanbul’u etkileyecek nitelikte olacaktır. Esenler İlçesinin yaklaşık 700 kişi/ha yoğunluk değeriyle İstanbul’un en yoğun ilçelerinden biri olması da muhtemel bir İstanbul depreminde en yüksek can ve mal kaybının yaşanacağı alanlar arasında olduğunu göstermektedir. Ayrıca, olası ‘Büyük İstanbul Depremi’, yapı stokunun yüzde 60’ı riskli ve güvensiz yapılardan oluşan Esenler yerleşimine ciddi zararlar verecek. Bu afet riskini bertaraf etmek amacıyla merkezi yönetim tarafından 6306 sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’ yürürlüğe girmiş olup, kentsel dönüşüm çalışmalarına ivedilikle başlanmıştır. Ayrıca, Esenler ilçesinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları diğer kentlere örnek teşkil edecek şekilde devam etmekte.”

YEŞİL ALAN VE DİNİ TESİS ALANI AZ

Esenler’de on binlerce riskli ve yenilenemeyen yapı bulunduğunun vurgulandığı plana dair açıklama raporunda kullanılan şu ifadeler ise dikkat çekti: “Esenler ilçesinin demografik yapısına bakıldığında, genç nüfus oranı İstanbul ilçeleri içerisinde 5. sırada yer alarak, ildeki en genç nüfuslu ilçeler arasında yer almaktadır. Buna karşın bu genç nüfusa hizmet verecek eğitim tesis, yeşil alan ve dini tesis alanlarının kişi başına düşen metrekare açısından en sorunlu ilçe olduğu görülmektedir.”

#reklam#

Kışladaki askeri birliklerin taşındıktan sonra Esenler’deki riskli binalarda yaşayan yurttaşların alana transfer edilmesi kararlaştırılmıştı.

TUNA’DA DA DEĞİŞİKLİK

Öte yandan 2012’de ‘riskli alan’ ilan edilen Tuna Mahallesi’nin imar planları da değiştirildi. Bakanlığın 25 bin metrekarelik alana ilişkin yaptığı değişiklikle bölgede 7 katlı binalar inşa edilebilecek. Bölgenin yüzde 55’i konut alanı olarak planlanırken, yalnızca yüzde 5’i yeşil alan olarak ayrıldı. Alanda 710 kişinin yaşayacağı planlandı.

Uğur Şahin/Birgün

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz