Milletin meclisi 100 yıl önce böyle dualarla açıldı
23 Nisan 1920’de onurlu bir millet, Mustafa Kemal’le yan yana, bağımsızlığa ve milli egemenliğe doğru o ilk adımı attı. Millet Meclisi açıldı.
- | Son Güncelleme:
- | Patronlar TV
İstanbul'daki Meclis-i Mebusan Heyeti Temsiliye milletvekilleri İngiliz işgal kuvvelerince tutuklanır ve sürgüne gönderilir. 18 Mart 1920 günü de Meclis-i Mebusan kapatılır.
Bu sırada Birinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra özgürlük ve bağımsızlık için daha büyük bir mücadeleye, Kurtuluş Savaşı'na başlayan bir milletin gözü-kulağı da Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarındadır.
O kahramanlar, bağımsızlık ve milli egemenlik için atılması gereken o adımı atmak için hazırlıklarını sürdürmektedir. Milletin temsilcilerinden oluşan Meclis'in açılması… Meclis, Ankara'da toplanacaktır.
GENELGE YAYINLANDI
Mustafa Kemal, 19 Mart 1920'de yayımladığı genelgeyle ''Ankara'da olağanüstü yetkili bir Meclis''in toplanacağını duyurdu.
Genelgede, ''Ulusun bağımsızlığını ve devletin kurtarılmasını sağlayacak önlemleri düşünüp uygulamak üzere ulusça olağanüstü yetki verilecek bir Meclisin Ankara'da toplantıya çağrılması ve dağıtılmış olan mebuslardan Ankara'ya gelebileceklerin de bu Meclise katılmaları'' istendi.
Bu amaçla yapılacak seçimle belirlenen milletvekilleri ile dağıtılan Osmanlı Mebusan Meclisinden kaçarak Ankara'ya gelebilenlerden 84'ü, ilk Mecliste yer aldı. Mustafa Kemal, 22 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclisi'nin açılışını duyurduğu genelgesinde ise bundan böyle ''bütün sivil ve askeri makamların ve bütün ulusun emir alacağı en yüksek kat''ın bu Meclis olacağını kaydetti.
KÜRSÜ MARANGOZDAN HEDİYE
Meclis'in toplanacağı Ankara Ulus meydanındaki yapımı henüz tamamlanmamış bina, milli bir heyecanla, milletin katkısıyla tamamlandı. Meclisin toplanacağı salondaki kürsü, Ankaralı bir marangoz tarafından yapılarak Meclis'e hediye edildi, sıralar Ankara Öğretmen Okulu'ndan, iki petrol lambası ile sac sobalar kahvehanelerden getirildi.
23 NİSAN’DA MECLİS TOPLANDI
Mustafa Kemal ve milletvekilleri, önce Hacı Bayram Camii'nde cuma namazını kıldı. Ardından da dualarla ilk Meclis'in açılışını gerçekleştirildi.
İlk konuşmayı yapan Sinop Milletvekili Eşref Bey, “Meclis'in açılışını milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum” sözleriyle dünyaya duyurdu.
MUSTAFA KEMAL MECLİS BAŞKANI SEÇİLDİ
24 Nisan 1920'deki ikinci Meclis oturumunda, Mustafa Kemal oy birliği ile Meclis Başkanlığı'na seçildi. 4 saatlik konuşmasında süreci anlatan Mustafa Kemal, izlenecek siyasetin “Milli sınırlarımız içinde her şeyden önce kendi kuvvetimize dayanarak varlığımızı devam ettirmek, millet ve memleketin gerçek saadet ve imarına çalışmak” olacağını söyledi.
YORUMLAR
Yorum Yap