Milyarlık maden ihalesi yandaşa peşkeş çekilecek iddiası!

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Maden ilçesinin Bekirhan köyünde bulunan bakır, kobalt, kurşun, çinko ve demir madenleri rezervlerin çıkarılması ve işletilmesi ile ilgili 1 Mart’ta yapılacak ihalede yandaş şirketlere peşkeş çekileceğine dair iddiaların olduğuna dikkat çekti.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Elazığ'ın Maden ilçesinde yapılan maden rezervi çıkartılması ve işletilmesi için 1 Mart'ta yapılacak olan ihalede yandaş şirketlere verileceğine dair iddialara ilişkin CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol açıklama yaptı.

Erol, sondaj çalışmaları bitmemiş sahanın ihaleye çıkarıldığını ve ihaleye girecek firmalara bölgede çıkarılacak madenin toplam rezerv ve tenör bilgileri konusunda bilgilendirilmediğini kaydetti.

“SONDAJI BİTMEMİŞ MADEN SAHASI İHALEYE ÇIKARILIYOR”

Sözcü'den Evren Demirbaş'ın haberine göre Maden ilçesinde MTA'nın yaklaşık 1 yıldır yaptığı sondajlarda bulunan altın, bakır, kobalt, kurşun, çinko ve demir madenleri rezervinin Türkiye'deki en büyük rezervleri olduğunu belirten CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, şunları söyledi;

#reklam#

*Bu bölgede MTA tarafından 2019 yılından bu yana sondajlar devam etmektedir. Bu sahanın ancak yüzde 30'unda sondaj yapılmış, sahanın yüzde 70'inde halen sondaj yapılmamıştır. Yüzde 30'luk alanda bulunan madenin yaklaşık değeri 15 milyar dolar olduğu söyleniyor.

*Sahanın yüzde 100'ünde ise 30 milyar dolarlık rezerv olduğu tahmin ediliyor. Bu maden ülkemizin ekonomisi için son derece önemli bir milli servettir.

*İçinde bulunduğumuz ekonomik krizde Hazine ve Maliye Bakanı Londra'daki faiz lobilerinden 1-2 milyar dolar bulmak için oraya giderken, birkaç milyar dolar için BAE emiri Türkiye'de ağırlanırken Elazığ'da böylesine büyük yeraltı kaynağı ile karşı karşıyayız. Bu bir milli servettir, bu da milli bütçeye, ülke ve bölge ekonomisine kazandırılmalıdır, bu sayede bölgede istihdam olanakları yaratılmalıdır.

*İhalenin teknik kısmı ile ilgili son derece ilginç durumlar mevcuttur. Bunlardan biri sondajı bitmemiş sahanın ihaleye çıkarılması daha önce görülmemiş bir durum. Başka bir durum ise ihaleye girecek firmalar bu bölgede çıkarılacak madenin toplam rezerv ve tenör bilgileri konusunda MTA'nın sondaj verileri ile bilgilendirilmemişlerdir.

#reklam#

*Yani firmalar sahada ne kadar rezerv mevcut ve tenörü nedir bilmiyorlar. Bu ihale yalnızca Elazığ Maden bölgesini kapsayan bir ihale de değil, karayolu ile 228 km mesafede bulunan Adıyaman Çelikhan'daki sahayı da kapsayan bir ihale. İki maden sahası birleştiriliyor, tek ihale konusu yapılmış durumda.

“BURANIN BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR”

Maden rezervlerin çıkartılması ve işletilmesi ihalesinin teminatının 2 milyar TL olduğunu söyleyen Erol, şunları söyledi;

*İşin ilginç yanı ise ihaleyi alan firma ilgili izinleri alamazsa hem yatırdığı teminatı Hazine'ye irad kaydedilecek hem de aldığı ihale iptal edilecek. Yani idarenin istemediği bir firma ihaleyi alırsa ilgili izinleri alamama riski ile karşı karşıya, kendilerine yakın bir firma alırsa izinler de halledilecek.

*Bu ihaleyi isteyen firmaların engellenme riski var. Bizim buradaki önerimiz, kamu- özel sektör ortaklığı gerçekleştirilerek bu sahanın işletilmesidir.

#reklam#

Çünkü Elazığ kamuoyu bu konuda son derece duyarlı. Yüzde 51'i kamunun, yüzde 49'u halka arz edilerek bu alanın ülke ekonomisine kazandırılmasını istiyoruz. Böylesine büyük milli servet Cumhuriyet tarihimizin en büyük maden rezervi olabilir.

*Karadeniz'de bulunan doğalgaz Maden'de bulunan rezervden ülke ekonomisine daha az katkı sağlayacak bir kaynak.  Buranın birilerine peşkeş çekilmesinin önüne geçilmelidir. Adıyaman'daki saha ayrı bir ihalenin konusu yapılmalıdır, Maden'deki saha ayrı ihale konu olmalıdır. Bu sahalardaki milli servet de kamu-özel ortalığı ile işletilip ülke ekonomisine kazandırılmalıdır.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz